HANGZHOU, China, 25 September 2023Hangzhou, sebuah bandar dengan lebih daripada 12 juta penduduk di pantai tenggara China, dikenali dengan warisan budaya dan pemandangan indahnya. Lama terkenal sebagai “syurga di bumi”, Hangzhou, yang akan menjadi bandar Cina ketiga untuk menganjurkan Sukan Asia, telah merintis jalan yang menampilkan kemakmuran ekonomi yang berterusan dan pembangunan harmoni antara kemanusiaan dan ekonomi, menurut Kerajaan Rakyat Perbandaran Hangzhou. Hari ini, bandar bersejarah ini berusaha untuk memupuk “syurga” jenama baharu yang menggabungkan warisan budaya dan elemen moden.

Sebagai salah satu daripada kumpulan pertama bandar bersejarah dan berbudaya kebangsaan di China, Hangzhou merupakan rumah kepada tiga warisan budaya dunia: Lanskap Budaya West Lake, Terusan Besar dan Reruntuhan Arkeologi Bandar Liangzhu. Seperti rumah harta sejarah dan budaya, Hangzhou menunggu orang ramai untuk meneroka dan menemui.

Banyak penyajak Cina terkenal telah meninggalkan jejak mereka di Hangzhou, termasuk Bai Juyi pada zaman Dinasti Tang, Su Shi dan Liu Yong pada zaman Dinasti Song Utara dan Lu You pada zaman Dinasti Song Selatan. Oleh itu, Hangzhou menawarkan kepada para pelawat bukan sahaja pemandangan indah tetapi juga warisan budaya yang mendalam.

Di bandar ini yang telah masuk ke dalam senarai bandar paling bahagia China selama 16 tahun berturut-turut, pelbagai aktiviti untuk mempamerkan gaya budaya pada zaman Dinasti Song, zaman kemuncak Hangzhou pada zaman purba, telah diadakan dengan populariti yang tinggi, dan permainan berasaskan Hangzhou telah menjadi pertunjukan hit.

Pada masa yang sama, Hangzhou juga merupakan sebuah metropolis yang penuh dengan denyutan moden. Daya tarikan unik dan potensi pembangunan ekonomi digital telah menjadikan bandar ini sebagai destinasi popular untuk golongan muda, di mana warisan budaya kuno dan pencakar langit moden bersama-sama membentuk lanskap yang menarik.

Kurang daripada lima kilometer dari West Lake, taman tanah lembap kebangsaan pertama China yang terletak di barat Hangzhou menawarkan pemandangan spektakuler selatan Sungai Yangtze kepada para pelawat.

Hanya enam atau tujuh kilometer jauhnya terletak Bandar Sains Masa Depan Hangzhou, di mana ibu pejabat global raksasa e-dagang Alibaba dengan jumlah kawasan pembinaan hampir satu juta meter persegi berdiri. Kompleks pintar besar itu telah menjadi mercu tanda tempatan yang baru.

Didorong oleh ekonomi digital, Hangzhou mempunyai infrastruktur kelas dunia dan industri teknologi maju, dengan puluhan syarikat terkemuka seperti Alibaba dan Hikvision, dan institusi penyelidikan saintifik seperti Westlake University, Zhejiang Lab dan Alibaba DAMO Academy. Pada tahun 2022, industri teras ekonomi digital Hangzhou mencapai nilai tambah 507.6 bilion yuan, mewakili 27.1 peratus daripada KDNK bandar itu.

Di barat laut Hangzhou terletak tapak arkeologi bandar purba Liangzhu. Dengan artifak giok yang hebat, tiga komponen tapak yang hebat, dan tinggalan projek pengairan berskala besar, tapak itu membuktikan bahawa China mempunyai peradaban beras dan peradaban bandar purba yang hebat lebih daripada 5,000 tahun yang lalu.

Lebih kurang satu jam memandu dari bandar purba Liangzhu, World of Metaverse, sebuah taman berkecerdasan tinggi di daerah Qiantang Hangzhou, memperkenalkan dan menanam banyak permulaan masa depan di sekitar teknologi asas metaverse teras seperti teknologi kembar digital, dan senario aplikasi baharu seperti permainan, rangkaian sosial dan pendidikan.

Hangzhou telah membuat kemajuan dalam pelbagai bidang.

Dalam bidang sains dan teknologi, bandar ini telah melakukan lompatan dari membangunkan teknologi marin dan mengintegrasikan pembangunan darat-laut kepada memupuk inovasi dalam arena teknologi tinggi.

Dalam pembangunan budaya, selain menubuhkan bandar-bandar pelancongan popular yang menampilkan integrasi sumber budaya dan semula jadi, Hangzhou telah melaksanakan beberapa projek warisan budaya seperti pengumpulan pelbagai sekolah lukisan Cina sejak zaman purba dan cawangan tempatan Arkib Penerbitan dan Budaya Kebangsaan China.

Dari konteks pembangunan ekonomi humanistik, Hangzhou membina “bandar masa depan” dari banyak aspek, dan berusaha menjadi bandar model dalam modernisasi gaya Cina.

Sukan Asia ke-19 dibuka pada 23 September di Hangzhou.

Bandar ini akan memanfaatkan Sukan Asia dan Sukan Asia Paralimpik untuk meningkatkan pengurusan bandar dan perkhidmatan sukan serentak dalam usaha untuk memperbesar kesan menyeluruh sukan dan membina “syurga” jenama baharu dengan pesona unik, kata Chen Weiqiang, setiausaha agung eksekutif Jawatankuasa Penganjur Sukan Asia Hangzhou dan timbalan datuk bandar Hangzhou.

Dengan melaksanakan projek kerajaan keutamaan tertinggi untuk meningkatkan kualiti ekonomi digital melalui inovasi, Hangzhou akan memperbaiki sistem agihan pendapatan tempatan dengan memperluaskan komuniti berpendapatan sederhana dan meningkatkan kesejahteraan komuniti berpendapatan rendah, supaya “syurga” jenama baharu dengan inovasi dan keusahawanan yang kukuh di mana kebahagiaan dikongsi, dan undang-undang dan tadbir urus yang baik diamalkan dapat ditubuhkan, tambah Chen.

SUMBER Kerajaan Rakyat Perbandaran Hangzhou