• Data klinikal dan pra-klinikal yang dihasilkan daripada kerjasama antara Hospital Universiti Tuebingen, penyelidik dari Mayo Clinic di Rochester (Amerika Syarikat) dan HepaRegeniX
  • HRX-215 terbukti selamat dan ditoleransi dengan baik dalam sukarelawan sihat, data pra-klinikal menunjukkan peningkatan regenerasi sel-sel hati
  • HRX-215 akan terus dikembangkan untuk menyaksikan era baru dalam pembedahan onkologi hati dan transplantasi hati

(SeaPRwire) –   TUEBINGEN, Jerman, 14 Mac 2024 — HepaRegeniX GmbH, syarikat dalam peringkat klinikal yang membangunkan terapi regeneratif baru untuk rawatan penyakit hati akut dan kronik, hari ini menerbitkan keputusan klinikal dan pra-klinikal mengenai penghambat MKK4 pertamanya, HRX-215 dalam jurnal terkemuka Cell. Manuskrip yang boleh didapati secara dalam talian di sini (DOI: ), menggambarkan peningkatan hati yang sangat dipertingkatkan dan pencegahan kegagalan hati oleh HRX-215 dalam sistem model pra-klinikal dan ujian manusia pertama menunjukkan keselamatan dan ketoleranan.

“Keputusan positif dari segi keselamatan dan ketoleranan mengesahkan niat kami untuk segera menawarkan ubat yang berpotensi untuk merevolusikan rawatan penyakit hati yang teruk. Data ini membuka jalan untuk kajian Fasa II lanjut untuk menilai keberkesanan HRX-215 pada manusia,” tegas Dr. Wolfgang Albrecht, COO HepaRegeniX.

Bagi pesakit dengan metastases hati dari kanser rektum, yang melibatkan kira-kira 1 juta orang setahun di seluruh dunia, atau dengan tumor hati primer, pembuangan penuh tumor hati adalah pendekatan terapi yang boleh menyembuhkan. Walau bagaimanapun, apabila isi padu hati yang tinggal akan berada di bawah ambang tertentu, pesakit berisiko tinggi membangunkan kegagalan hati pasca-hepatorektomi (PHLF), komplikasi yang sering membawa maut yang menghadkan rawatan pembedahan kanser hati. HRX-215 memberi harapan untuk membuat pembedahan hati yang lebih meluas mungkin dengan selamat mencegah PHLF.

“HRX-215 tidak hanya akan menjadi pilihan rawatan yang sangat diperlukan dalam pembuangan tumor hati, tetapi juga akan dapat membantu mengatasi masalah kekurangan organ utama dalam bidang transplantasi hati,” Prof. Lars Zender, Pengarah Perubatan di Hospital Universiti Tuebingen menekankan aplikasi yang mungkin. Transplantasi donor hidup dari bahagian kiri kecil hati penderma sihat akan menjadi penyelesaian, kerana pengeluaran melibatkan risiko kesihatan yang rendah bagi penderma sihat. Walau bagaimanapun, bahagian ini dari hati sering terlalu kecil untuk mengambil alih fungsi hati yang dikeluarkan dari penerima. “Oleh kerana peningkatan regenerasi hati yang pesat yang dimediasi oleh HRX-215, kami menganggap bahawa rawatan HRX-215 akan membolehkan transplantasi lobus hati kiri kecil dalam saiz dewasa normal dengan selamat,” Prof. Zender terus.

Sebelum HRX-215 diuji dalam sukarelawan sihat dalam kajian Fasa I, ia telah dikaji dengan teliti dalam model haiwan. Khususnya, Tuebingen bekerjasama dengan Prof. Dr. Scott L. Nyberg di Mayo Clinic di Rochester (Amerika Syarikat), pakar antarabangsa yang diakui dalam bidang transplantasi dan perubatan regeneratif. Pasukannya berjaya menunjukkan bahawa rawatan dengan HRX-215 boleh meningkatkan regenerasi hati selepas pengeluaran sebahagian hati (hepatorektomi) manakala hati yang utuh tidak terjejas oleh calon ubat tersebut. Selanjutnya, HRX-215 juga dapat melindungi hepatosit daripada kematian sel dalam model untuk kecederaan hati akut.

Dalam ujian manusia pertama yang dijalankan oleh HepaRegeniX, HRX-215 ditoleransi dengan baik pada semua dos tanpa sebarang kejadian buruk berkaitan ubat yang diperhatikan.

“Kami sangat gembira dengan keputusan dari usaha kerjasama ini yang kini menghasilkan penerbitan dalam Cell. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada ketiga-tiga pasukan kerana bahkan membuat kulit hadapan jurnal saintifik terkemuka ini. Penghambatan MKK4 telah terbukti menjadi mekanisme tindakan yang sesuai untuk menghasilkan regenerasi hati kerana ia bergantung kepada aktivasi laluan tekanan dan mempunyai profil keselamatan yang sangat baik walaupun selepas rawatan jangka panjang tanpa risiko tumorigenesis. Ujian Fasa I kami yang berjaya dilengkapkan lebih lanjut menekankan potensi besar calon ubat ini untuk merawat kerosakan hati akut dan kronik pada pesakit,” menyimpulkan Elias Papatheodorou, Pengerusi Lembaga Pengarah HepaRegeniX.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:
HepaRegeniX GmbH
Dr. Wolfgang Albrecht
Pengarah Urusan, COO

Untuk pertanyaan media:
MC Services AG
Katja Arnold, Dr. Cora Kaiser, Dr. Regina Lutz
+49 89 210 228-0
UK: Shaun Brown
M: +44 7867 515 918

Mengenai HepaRegeniX GmbH –
Sejak 2017, HepaRegeniX berjaya mencipta dan membangunkan beberapa calon ubat untuk rawatan penyakit hati akut dan kronik berdasarkan sasaran molekul baru proprietari Mitogen-Activated Protein (MAP) Kinase Kinase 4 (MKK4). Penghambat MKK4 pertama HRX-215 baru-baru ini menyempurnakan ujian klinikal Fasa 1. MKK4 adalah pengawal utama regenerasi hati dan penindasan MKK4 membuka kapasiti regeneratif hepatosit walaupun dalam hati yang sangat terjejas. Konsep terapi baru dan unik ini ditemui oleh Prof. Lars Zender dan kumpulan penyelidikannya di Hospital Universiti Tuebingen, Jerman. Pelabur dalam HepaRegeniX termasuk Boehringer Ingelheim Venture Fund (BIVF), Novo Holdings A/S, Coparion, High-Tech Gruenderfonds dan Ascenion GmbH.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.