(SeaPRwire) –   Membuka Masa Depan Peranti AI Titik Akhir dengan Penggunaan Tenaga Ultrarendah dan Kecekapan Inferens AI Berkelajuan Tinggi, Pemroses AI WiseEye2 Memperkasakan Keupayaan AI Paling Pelbagai dan Mesti

TAINAN, Taiwan dan SHENZHEN, China, 1 Januari 2024 — Himax Technologies, Inc. (Nasdaq: HIMX) (“Himax” atau “Syarikat”), pembekal dan pengeluar fabless terkemuka bagi pemandu paparan dan produk semikonduktor lain, hari ini mengumumkan bahawa Syarikat, bekerjasama dengan Seeed Studio, rakan kongsi perkakasan IoT yang menyediakan perkhidmatan untuk membolehkan pembangun melaksanakan projek dan produk mereka untuk transformasi digital, akan memperkenalkan modul pemprosesan AI visiun titik akhir bertenaga bateri terkini, Grove Vision AI Module V2, di CES 2024. Modul pemproses ini menampilkan pemroses AI WiseEye2 Himax HX6538 (“WE2”), terkenal dengan penggunaan tenaga yang sangat rendah dan prestasi inferens AI yang luar biasa, menawarkan keupayaan pembangunan AI paling pelbagai dan mesti. Berada di hadapan industri, modul pemproses ini berfungsi sebagai platform pembangunan AI titik akhir yang berkuasa, membuka jalan untuk aplikasi AI masa depan.

Penyelesaian Smart Image Sensing WiseEyeTM Himax telah diterima baik dalam pelbagai aplikasi AI titik akhir. Pemroses AI generasi baru WE2 dibina berdasarkan kejayaan cip pendahulunya, WE1. WE2 memanfaatkan seni bina Cortex-M55 dan Ethos U55 maju untuk menyampaikan kelajuan inferens 32 kali lebih cepat dan kecekapan tenaga 50 kali lebih baik berbanding WE1. Penambahbaikan ini membolehkan WE2 memenuhi keperluan pengiraan AI titik akhir yang lebih kompleks sambil mengekalkan penggunaan tenaga yang sangat rendah. WE2 menampilkan struktur pengurusan tenaga berlapis dan menggabungkan teknologi Dynamic Voltage Frequency Scaling (DVFS) untuk mencapai tahap penggunaan tenaga mikroampere. WE2 juga menggabungkan ciri-ciri keselamatan yang hebat, termasuk mekanisme keselamatan Physical Unclonable Function (PUF) yang memastikan setiap cip mempunyai identiti unik, mengurangkan risiko akses tidak sah dan pemalsuan, dengan itu meningkatkan keselamatan cip. Selain itu, enjin enkripsi dan dekripsi RSA dan ECC perkakasan mencapai masa pembukaan selamat segera pada tahap milisaat, selanjutnya memastikan penghantaran data yang selamat dan cekap.

Sebagai pelopor dalam sektor mikropemproses berorientasikan AI, WE2 menawarkan keupayaan inferens AI yang luar biasa dengan penggunaan tenaga yang sangat rendah melebihi spesifikasi MCU tradisional. Kelebihan ini menjadikan WE2 pilihan terbaik untuk modul pemprosesan AI titik akhir Seeed Studio. Modul Seeed Studio, dilengkapi dengan WE2, adalah platform pembangunan AI titik akhir yang menyeluruh untuk peranti AI titik akhir yang mengambil kira pelbagai keperluan pembangunan perisian dan perkakasan. Dari segi pembangunan perkakasan, modul ini menyokong kamera dan mikrofon MIPI CSI untuk membantu mengumpul data imej dan bunyi. Selain itu, ia menawarkan reka bentuk antaramuka universal yang menyokong pelbagai antaramuka IO, membolehkan pembangun menyambung pelbagai jenis peranti luar pada antaramuka yang sama, dan secara besar meningkatkan fleksibiliti dan kemudahan pembangunan produk.

Untuk pembangunan perisian, modul pemprosesan AI titik akhir Seeed Studio tidak sahaja menyediakan puluhan model AI latihan pra-latih tetapi juga menampilkan rantaian alatan EdgeLab AI. Rantaian alatan yang berkuasa ini membolehkan pengguna menyesuaikan latihan model AI mengikut keperluan khusus mereka, dengan itu mencapai pembangunan perisian AI yang lebih peribadi. Berhubung dengan interoperabiliti dan kerjasama peringkat sistem perkakasan dan perisian, modul pemprosesan Seeed Studio boleh disambung dengan mudah kepada siri papan pembinaan mikropengawal universal Seeed yang sangat popular, XIAO. Kombinasi ini membolehkan penyepaduan modul pemprosesan ke dalam pelbagai peralatan isi rumah dengan kaedah AI Tanpa Kod, memudahkan pelaksanaan teknologi AI dalam peralatan isi rumah.

“Di Seeed Studio, kami bersemangat untuk menjadikan teknologi mudah dicapai, terutamanya dengan fokus kepada inovasi AI visiun. Kami gembira dengan pelancaran WiseEye2 HX6538 oleh Himax Technologies. Kerjasama ini meningkatkan usaha kami dalam pembelajaran mesin visual, dan kami bangga berdiri sebagai rakan kongsi dengan Himax,” kata Joey Jiang, Ketua Bahagian Industri dan Aplikasi Seeed Studio.

“Kerjasama kami dengan Seeed Studio melonjakkan teknologi WE2 ke skop pasaran yang lebih luas, dengan itu melonjakkan pembangunan di bidang peranti AI titik akhir,” kata Encik Mark Chen, Naib Presiden Bahagian Sensor Pintar di Himax. “Dengan kuasa inferens AI, penggunaan tenaga yang sangat rendah dan ciri-ciri keselamatan maklumatnya, WE2 telah menjadi pilihan teratas untuk pembangunan aplikasi AI titik akhir. Kami terus komited kepada pelaburan R&D untuk memastikan produk kami terus mengekalkan kedudukan terunggul di industri dan kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih banyak jenama dan rakan ekosistem terkemuka untuk bersama-sama mempromosikan pembangunan peranti AI titik akhir,” tambah Encik Chen.

Himax dan Seeed Studio menjemput semua pihak berminat untuk berhenti di booth pameran kami di Hotel The Venetian Las Vegas (3355 Las Vegas Boulevard S, Las Vegas, Nevada, Amerika Syarikat) Suite Pameran Venetian 34-208 untuk mengalami aplikasi AI titik akhir terkini Himax dan Seeed Studio secara langsung. Untuk menjadualkan mesyuarat atau lawatan booth, sila hubungi Himax di: dan Seeed Studio di.

Tentang Seeed Studio

Seeed Studio adalah rakan kongsi perkakasan IoT untuk pemaju digital. Sejak 2008, mereka telah bekerja rapat dengan ekosistem teknologi global untuk menyediakan modul perkakasan, peranti, dan perkhidmatan berkaitan. Mereka mengintegrasikan teknologi terkini ke dalam ribuan modul perkakasan sumber terbuka supaya jutaan pembangun, pembuat, dan pemaju dari latar belakang yang berbeza boleh berinovasi secara saling bergantung. Dengan kepakaran profesional dan perindustrian dalam Pembelajaran Mesin Pinggiran, Pengkomputeran Pinggiran, sensor pintar, dan rangkaian, produk mereka yang boleh dilaksanakan segera semakin mempercepat berbagai-bagai penyelesaian digital muncul di dunia sebenar. Atas landasan ini, kerja mereka telah diakui dengan baik oleh media teknologi dan arus perdana, berkat perkhidmatan mereka untuk tenaga pintar, kilang digital, runcit pintar, pertanian tepat, dan penyelidikan saintifik, untuk menyebut beberapa.

Tentang Himax Technologies, Inc.

Himax Technologies, Inc. (NASDAQ: HIMX) adalah pembekal global terkemuka bagi penyelesaian semikonduktor yang memberi tumpuan kepada teknologi pemprosesan imej paparan. Pemandu paparan dan pengawal masa Syarikat telah diambil secara besar-besaran dalam pelbagai industri di seluruh dunia termasuk TV, monitor PC, laptop, telefon bimbit, tablet, automotif, peranti ePaper, paparan perindustrian, dan lain-lain. Sebagai pemimpin pasaran global bagi teknologi paparan automotif, Syarikat menawarkan penyelesaian IC automotif inovatif dan menyeluruh, termasuk pemandu tradisional, TDDI Sentuh dan Pemandu Paparan Bersepadu (TDDI), pengawal masa pencahayaan tempatan (Tcon Pencahayaan Tempatan), LTDI Sentuh dan Pemandu Paparan Bersepadu dan teknologi paparan AMOLED. Himax juga merupakan pelopor dalam bidang visi AI mikro dan teknologi optik berkaitan. Penyelesaian WiseEyeTM Smart Sensing teknologi Syarikat yang menggabungkan pemproses AI berkuasa rendah miliknya, sensor imej CMOS sentiasa aktif, dan algoritma AI berdasarkan CNN telah diterapkan secara meluas dalam aplikasi pengguna dan AIoT berkaitan. Manakala teknologi optik Himax seperti optik wafer tahap pembahagian, mikropaparan LCoS dan penyelesaian pengesanan 3D adalah penting untuk membolehkan teknologi AR/VR/metaverse muncul. Selain itu, Himax mereka dan menyediakan pengawal sentuh, IC AMOLED, pemandu LED, pemandu EPD dan IC pengurusan kuasa, serta sensor imej CMOS untuk pelbagai liputan aplikasi paparan.

Penubuhan pada tahun 2001 dan beribu pejabat di Tainan, Taiwan, Himax kini mempunyai kira-kira 2,200 pekerja dari tiga pejabat Taiwan di Tainan, Hsinchu dan Taipei serta pejabat negara di China, Korea, Jepun, Jerman dan AS. Setakat 30 September 2023, Himax mempunyai 2,838 paten diberikan dan 376 paten sedang menunggu kelulusan di seluruh dunia.

Kenyataan Pandangan Masa Depan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang digambarkan dalam sesi temubual ini termasuk tetapi tidak terhad kepada kesan wabak Covid-19 terhadap perniagaan Syarikat; keadaan am perniagaan dan ekonomi serta keadaan industri semikonduktor; penerimaan pasaran dan daya saing produk pemandu dan bukan pemandu yang dibangunkan oleh Syarikat; keupayaan pengeluaran dan bekalan; perubahan dalam teknologi dan piawaian industri; perubahan dalam keadaan ekonomi dan politik di Taiwan, China dan negara-negara lain; perubahan nilai tukar mata wang asing; dan faktor-faktor lain yang berada di luar kawalan Syarikat.