(SeaPRwire) –   HONG KONG dan SHANGHAI, China serta FLORHAM PARK, N.J., 06 Feb. 2024 — HUTCHMED (China) Limited (“”) (Nasdaq/AIM:HCM; HKEX:13) hari ini mengumumkan data dari FRUTIGA, perbicaraan Fasa III HUTCHMED tentang fruquintinib bersama dengan paclitaxel untuk rawatan kanser gastrik lanjutan barisan kedua di China, telah dibentangkan di Sesi Plenari Persatuan Onkologi Klinikal Amerika (“ASCO”) pada 6 Februari 2024. Pembentangan penuh boleh didapati di . Fruquintinib merupakan perencat oral selektif bagi reseptor faktor pertumbuhan endotelial vaskular (“VEGFR”) -1, -2 dan -3, yang memainkan peranan penting dalam menghalang angiogenesis tumor.

Siri Plenari ASCO telah ditubuhkan untuk menampilkan kajian klinikal yang relevan dan mengubah amalan tentang pembangunan terkini dalam penjagaan kanser.1

Perbicaraan FRUTIGA (pengenal clinicaltrials.gov ) merupakan satu kajian Fasa III rambang, bertopeng berganda, 1:1 yang dijalankan di 35 tapak di China untuk menilai fruquintinib digabungkan dengan kemoterapi, paclitaxel, berbanding monoterapi paclitaxel untuk rawatan barisan kedua bagi 703 pesakit dengan adenocarcinoma gastrik atau sambungan gastroesofageal lanjutan. Titik akhir utama berganda adalah kelangsungan hidup bebas progresif (“PFS”) dan kelangsungan hidup keseluruhan (“OS”), dan kajian diisytiharkan positif kerana titik akhir PFS memenuhi signifikan statistik pada tahap alfa yang telah ditetapkan.

PFS median bagi pesakit yang menerima fruquintinib ditambah paclitaxel adalah selama 5.6 bulan berbanding 2.7 bulan bagi mereka yang menerima monoterapi paclitaxel, peningkatan yang signifikan secara statistik (nisbah bahaya terlapis [“HR”] = 0.569; p < 0.0001). Kadar tindak balas objektif (“ORR”) adalah lebih tinggi secara signifikan dalam kumpulan gabungan fruquintinib (42.5% berbanding 22.4%).

Terdapat peningkatan dalam OS dengan OS median 9.6 bulan berbanding 8.4 bulan, namun ini tidak signifikan secara statistik. Terdapat ketidakseimbangan pesakit yang menerima terapi antitumor berikutnya merentasi kedua-dua kumpulan, dengan 52.7% dalam kumpulan fruquintinib ditambah paclitaxel berbanding 72.2% dalam kumpulan monoterapi paclitaxel. Analisis kepekaan yang ditetapkan sebelum ini menunjukkan bahawa dalam pesakit tanpa terapi antitumor berikutnya, peningkatan OS adalah signifikan secara statistik. OS median bagi pesakit yang menerima terapi gabungan adalah selama 6.9 bulan berbanding 4.8 bulan bagi mereka yang menerima plasebo, dengan HR sebanyak 0.72 (p = 0.0422).

Fruquintinib menunjukkan peningkatan yang signifikan secara statistik dalam pelbagai titik akhir lain, termasuk kadar kawalan penyakit (“DCR”) pada 77.2% berbanding 56.3%, dan tempoh tindak balas (“DoR”) pada 5.5 berbanding 3.7 bulan. Kejadian buruk muncul ubatan gred 3 atau lebih tinggi yang paling kerap (sekurang-kurangnya 5%) adalah neutropenia (60.0% berbanding 36.4%), leukopenia (42.9% berbanding 23.5%), anemia (11.7% berbanding 10.6%) dan sindrom eritrodisestesia palmar-plantar (8.9% berbanding 4.9%). Sehubungan itu, fruquintinib ditambah paclitaxel adalah boleh diterima dengan baik dengan profil keselamatan yang selaras dengan jangkaan.

Pembentangan menyimpulkan bahawa fruquintinib ditambah paclitaxel boleh menjadi pilihan rawatan barisan kedua yang menjanjikan bagi pesakit dengan adenocarcinoma gastrik atau gastroesofageal lanjutan yang tidak berkesan dengan kemoterapi yang mengandungi fluoropirimidina atau platinum.

Tajuk pembentangan Pembentang &
Penulis utama
Butiran pembentangan
Fruquintinib ditambah paclitaxel berbanding paclitaxel sebagai terapi barisan kedua bagi pesakit dengan adenocarcinoma sambungan gastroesofageal atau gastrik lanjutan (FRUTIGA): kajian rawak, berbilang pusat, bertopeng berganda, dikawal plasebo, fasa 3 Rui-Hua Xu,
MD, PhD
Abstrak 438730
Selasa, 6 Februari 2024
3 malam ET (8 malam GMT, 4 pagi HKT)

Permohonan Dadah Baharu (“NDA”) untuk fruquintinib digabungkan dengan paclitaxel untuk rawatan adenocarcinoma sambungan gastroesofageal atau gastrik lanjutan barisan kedua di China telah ditolak oleh Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan China pada April 2023. Fruquintinib telah diluluskan di China dan Amerika Syarikat untuk rawatan pesakit tertentu dengan kanser kolorektal metastasis (“mCRC”).

Tentang Siri Plenari ASCO

Menurut ASCO, Siri Plenari ASCO telah ditubuhkan untuk menampilkan kajian klinikal yang relevan dan mengubah amalan tentang pembangunan terkini dalam penjagaan kanser. Sehingga dua abstrak dibentangkan dalam setiap sesi, dan diiringi dengan pembentangan pembincang dan sesi soal jawab secara langsung. Ia dibangunkan oleh ASCO agar penyelidik dan pengamal klinik boleh sentiasa mengikuti penyelidikan terkini dalam onkologi di antara mesyuarat, memberikan penyebaran sains yang mengubah amalan dengan lebih pantas untuk membantu pengamal klinik memberikan penjagaan dan rawatan paling terkini kepada pesakit.

Abstrak di Siri Plenari ASCO dijangka menangani soalan saintifik baharu, memperincikan pemerhatian klinikal, dan mengandungi data saintifik utama dalam bentuk kajian fasa II dan III yang dirawakkan, atau kajian penyelidikan asal yang menyerlahkan penyelidikan baharu dan berimpak tinggi dengan implikasi yang mengubah amalan. Kajian yang dibentangkan juga dijangka ditempatkan dalam pembentangan lisan di Mesyuarat Tahunan ASCO.

Tentang Percubaan FRUTIGA Fasa III

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

FRUTIGA merupakan kajian Fasa III yang dirawakkan, bertopeng berganda, di China untuk menilai fruquintinib digabungkan dengan paclitaxel berbanding monoterapi paclitaxel, untuk rawatan barisan kedua bagi kanser gastrik lanjutan. Kajian tersebut melibatkan 703 pesakit