ICIS presents the Global Top 100 Chemical Companies

LONDON dan NEW YORK, 18 Sept. 2023 — ICIS telah mengumumkan ICIS Top 100 Syarikat Kimia, senarai global syarikat pengeluar bahan kimia terkemuka di dunia yang dikategorikan mengikut jualan 2022.

Logo ICIS

BASF dari Jerman sekali lagi merupakan syarikat kimia terbesar di dunia, dengan jualan sebanyak $93.7bn pada tahun 2022, meningkat 11.1% berbanding tahun 2021.

Lima teratas termasuk Sinopec dari China dengan jualan kimia sebanyak $78.2bn, diikuti Dow dari AS di tempat ketiga dengan $56.9bn, SABIC dari Arab Saudi dengan $52.9bn dan INEOS dari UK dengan $51.9bn.

Walaupun kebanyakan syarikat kimia menjana pertumbuhan jualan pada tahun 2022 akibat kenaikan kos bahan mentah minyak dan gas asli, margin terjejas terutamanya pada separuh kedua tahun tersebut.

“Selepas separuh pertama yang kukuh akibat kesan pemulihan pandemik, menjelang suku ketiga keadaan ekonomi makro yang merosot dan peralihan perbelanjaan pengguna daripada barangan tahan lama telah membawa kepada tempoh pelucutan stok yang belum pernah berlaku sebelum ini dan berterusan sehingga jauh ke dalam tahun 2023 dengan impak yang masih dirasai hingga kini,” kata Joseph Chang, Penyunting Global ICIS Chemical Business.

“2022 akan tercatat sebagai salah satu tahun paling sukar buat syarikat kimia sejak Krisis Kewangan Global, kerana ia dibayangi oleh perang dan kemelesetan ekonomi yang bakal berlaku, walaupun bagi sesetengah syarikat, kesan peristiwa seismik ini tidak kelihatan sehingga lewat tahun tersebut,” kata Nigel Davis, Penyunting ICIS Insight.

ICIS Top 100 Syarikat Kimia merangkumi jualan serta keuntungan operasi, pendapatan bersih, jumlah aset, perbelanjaan modal dan perbelanjaan R&D bagi pengeluar bahan kimia terkemuka dunia.

Terbitan ICIS Top 100 Syarikat Kimia ICIS Chemical Business boleh dimuat turun di sini.

Pertukaran mata wang ke dolar AS untuk kedudukan adalah berdasarkan kadar pertukaran akhir tahun 2022.

Mengenai ICIS

ICIS – Independent Commodity Intelligence Services – membantu perniagaan melalui penyampaian data dan analitik secara lancar, merentasi pasaran kimia, baja dan tenaga. Sumber tepercaya dan penanda aras untuk maklumat harga dan wawasan merentasi komoditi utama di seluruh dunia. Maklumat pasaran bebas dan telus kami memberi maklumat kepada beribu-ribu keputusan berkualiti setiap hari, mengurangkan tekanan rundingan dan memberi pelanggan ruang untuk pemikiran yang lebih inovatif, melalui penerbitan dataset termasuk penilaian harga, ramalan harga, bekalan dan permintaan asas dan banyak lagi. Lebih 150 tahun membentuk dunia dengan menghubungkan pasaran untuk mengoptimumkan sumber berharga dunia. Dengan pasukan global lebih 600 pakar, ICIS mempunyai pekerja berpengkalan di London, New York, Houston, Karlsruhe, Milan, Mumbai, Singapura, Guangzhou, Beijing, Shanghai, Dubai, Sao Paulo, Seoul, Tokyo dan Perth.

ICIS adalah sebahagian daripada RELX, syarikat FTSE15 dengan nilai pasaran sebanyak £52.9bn dan tenaga kerja lebih 35,000 pakar merentasi 40 buah negara.

Mengenai RELX

RELX ialah penyedia maklumat dan analitik global untuk pelanggan profesional dan perniagaan merentasi industri. Kumpulan ini melayani pelanggan di lebih 180 buah negara dan mempunyai pejabat di sekitar 40 buah negara. Ia menggaji kira-kira 30,000 orang di mana hampir separuh berada di Amerika Utara. RELX PLC ialah syarikat induk tersenarai di London yang memiliki 52.9% RELX Group. RELX NV ialah syarikat induk tersenarai di Amsterdam yang memiliki 47.1% RELX Group. Saham diperdagangkan di Bursa Saham London, Amsterdam dan New York menggunakan simbol saham berikut: London: REL; Amsterdam: REN; New York: RELX dan RENX. Jumlah nilai pasaran kira-kira £52.9bn | €61.5bn | $65.6bn

Logo – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/7add6f18-icis_logo.jpg