Mastercard Stock

Mastercard Incorporated (NYSE:MA) kelihatan berada dalam kedudukan yang baik untuk pertumbuhan, didorong oleh perbelanjaan pengguna yang kukuh, terutamanya dalam sektor perjalanan, portfolio perkhidmatan yang diperluas, peningkatan jumlah merentas sempadan, dan inisiatif pengembangan global. Dalam setahun yang lalu, saham ini menunjukkan prestasi yang luar biasa, mencatatkan pertumbuhan 28.9%, mengatasi pertumbuhan industri sebanyak 16.8%.

Mastercard, yang mempunyai kapitalisasi pasaran sebanyak $391.6 bilion, berdiri sebagai pembekal penyelesaian pembayaran global utama. Ia menawarkan pelbagai perkhidmatan, menyokong kredit, debit, mudah alih, berasaskan web, pembayaran tanpa sentuhan, dan program pembayaran elektronik yang berkaitan untuk institusi kewangan dan pelbagai entiti.

Memandangkan prospeknya yang menjanjikan, saham ini dianggap layak untuk terus dipegang pada masa ini.

Pendapatan Mastercard pada tahun 2023 dijangka mencapai $12.13 setiap saham menurut Anggaran Konsensus Zacks, mencerminkan peningkatan ketara sebanyak 13.9% berbanding angka tahun sebelumnya. Anggaran ini kekal stabil sepanjang minggu lepas. Mastercard secara konsisten melampaui jangkaan pendapatan dalam empat suku kewangan yang lalu, dengan purata peningkatan sebanyak 3.2%. Prestasi yang konsisten ini digambarkan secara visual dalam graf yang disertakan.

Selain itu, unjuran konsensus untuk hasil tahun 2023 berdiri pada $25.2 bilion, menandakan peningkatan ketara sebanyak 13.3% berbanding tahun sebelumnya. Pertumbuhan dalam Hasil Bersih Rangkaian Pembayaran dan Hasil Bersih Perkhidmatan dan Penyelesaian Nilai Tambah dijangka menggalakkan prestasi atas garis syarikat.

Unjuran menunjukkan peningkatan hampir 13% year-on-year dalam Hasil Bersih Rangkaian Pembayaran, sementara Hasil Bersih Perkhidmatan dan Penyelesaian Nilai Tambah dijangka melonjak sebanyak 13.6% berbanding tahun sebelumnya. Angka pertumbuhan ini disokong oleh peningkatan jumlah transaksi, jumlah dolar kasar (GDV), strategi pertumbuhan bijak, dan perkongsian strategik, yang kesemuanya berkemungkinan mengekalkan prestasi cemerlang Mastercard.

Bagi tahun 2023, kami menjangkakan lonjakan 11.6% year-on-year dalam jumlah transaksi yang diproses, di samping anggaran peningkatan GDV sebanyak 9.7%, didorong oleh operasi yang kukuh di AS, Eropah, dan Amerika Latin.

Fokus strategik Mastercard untuk memperluas kehadirannya di rantau berkembang meletakkannya pada kedudukan yang baik untuk pertumbuhan jangka panjang. Perikatan strategik syarikat dan perkongsian, termasuk dengan HealthLock, Bank Komersial serantau Eropah, UniCredit, fintech Kanada Nuvei, Agensi e-Kerajaan Zanzibar, dan lain-lain, adalah positif yang ketara. Selain itu, komitmennya terhadap inovasi dan pelancaran produk, seperti penyelesaian ALT ID untuk transaksi daftar masuk tetamu yang lancar dan selamat di India dan kerjasama dengan Checkout.com dan Careem untuk pemindahan wang tanpa masalah di UAE, dijangka terus memacu pertumbuhan pada hari-hari mendatang.

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa pertimbangan yang para pelabur perlu pantau dengan teliti. Peningkatan perbelanjaan dan peningkatan rebat dan insentif boleh memberi tekanan ke bawah pada margin Mastercard. Pada tahun 2023, perbelanjaan operasi yang diselaraskan dijangka meningkat sekitar 11% berbanding tahun sebelumnya. Selain itu, persaingan yang semakin sengit dalam pasaran pembayaran boleh memberi kesan kepada trajektori pertumbuhan syarikat itu. Langkah-langkah yang dicadangkan di bawah Akta Persaingan Kad Kredit, yang bertujuan untuk meningkatkan persaingan melalui rangkaian pemprosesan kad kredit alternatif, patut dipantau. Walau bagaimanapun, kami kekal optimis bahawa pelan strategik yang dilaksanakan dengan baik akan membawa Mastercard ke arah pertumbuhan mampan jangka panjang.