27 2 IOU Financial Inc. Obtains Final Order Approving Plan of Arrangement

MONTREAL, 15 September 2023 /CNW/ – IOU Financial Inc. (“IOU” atau “Syarikat“) hari ini mengumumkan bahawa ia telah memperoleh perintah akhir daripada Mahkamah Tinggi Quebec yang meluluskan pelan pengaturan statutori di bawah Business Corporations Act (Québec) (“Pengaturan“) yang diumumkan sebelum ini menurut mana 9494-3677 Québec Inc., sebuah perbadanan yang dicipta oleh kumpulan yang terdiri daripada (i) dana yang diuruskan oleh Neuberger Berman (“Neuberger Berman“); (ii) dana yang diuruskan oleh Palos Capital, termasuk Palos IOU Inc. (“Palos IOU” dan, bersama-sama dengan Palos Capital, “Palos“), sebuah syarikat baru yang terdiri daripada sekutu tertentu Palos Capital, bekas pemegang saham Syarikat dan pengarah dan pegawai Syarikat; dan (iii) Fintech Ventures Fund, LLLP (“FinTech“), akan memperoleh semua saham biasa IOU yang dikeluarkan dan belum dibayar ( “Saham“) selain daripada Saham tertentu yang akan dilaburkan semula oleh Neuberger Berman, Palos, FinTech dan ahli pengurusan Syarikat tertentu, dengan harga pembelian sebanyak $0.22 tunai setiap Saham.


IOU Financial Inc. Logo (CNW Group/IOU Financial Inc.)

Penutupan Pengaturan dijangka berlaku pada atau sekitar 22 September 2023.

Mengenai IOU

IOU ialah pemberi pinjaman borongan yang menyediakan akses cepat dan mudah kepada modal pertumbuhan kepada perniagaan kecil melalui rangkaian broker yang disukai di seluruh AS dan Kanada. Dibina di atas platform teknologi IOU360 miliknya sendiri yang menghubungkan penilai, pedagang dan broker secara langsung, IOU telah menjadi alternatif dipercayai kepada bank dengan mengeluarkan lebih daripada AS$1 bilion pinjaman untuk membiayai pertumbuhan perniagaan kecil sejak 2009. IOU dinamakan salah satu daripada 50 Tempat Terbaik untuk Bekerja dalam Fintech untuk 2022 oleh American Banker dan diperdagangkan di Bursa Saham Venture (TSX-V) di bawah simbol “IOU”, dan di pasaran OTC AS sebagai “IOUFF”. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web IOU di www.ioufinancial.com.

Mengenai Neuberger Berman

Neuberger Berman, ditubuhkan pada 1939, merupakan pengurus pelaburan bebas, swasta dan dimiliki pekerja. Firma itu mengurus pelbagai strategi – termasuk ekuiti, pendapatan tetap, kuantitatif dan kelas aset pelbagai, ekuiti swasta, hartanah dan dana lindung – bagi pihak institusi, penasihat dan pelabur individu di seluruh dunia. Falsafah pelaburan Neuberger Berman diasaskan kepada pengurusan aktif, pemilikan terlibat dan penyelidikan asas, termasuk penyelidikan industri terkemuka ke dalam faktor alam sekitar, sosial dan tadbir urus yang material. Neuberger Berman ialah Pemimpin PRI, gelaran yang dianugerahkan kepada kurang daripada 1% firma pelaburan. Dengan pejabat di 26 buah negara, pasukan pelbagai firma itu mempunyai lebih daripada 2,750 profesional. Selama sembilan tahun berturut-turut, Neuberger Berman telah dinamakan pertama atau kedua dalam kaji selidik Tempat Terbaik untuk Bekerja dalam Pengurusan Wang Pensions & Investments (di kalangan mereka yang mempunyai 1,000 pekerja atau lebih). Firma itu menguruskan aset pelanggan sebanyak $443 bilion setakat 30 Jun 2023. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web Neuberger Berman di www.nb.com.

Mengenai Palos

Palos Capital, berpusat di Montreal, Quebec, adalah firma perkhidmatan kewangan butik yang terutamanya beroperasi melalui dua anak syarikat: Palos Wealth Management Inc. (“PWM“) dan Palos Management Inc. (“PMI“). PWM menawarkan perkhidmatan pengurusan kekayaan, termasuk pengurusan portfolio budi bicara dan perkhidmatan akaun yang diurus secara berasingan kepada individu, korporat dan pelanggan institusi. PMI adalah pengurus dana pelaburan bebas dan pengurus portfolio. Palos IOU adalah perbadanan baru yang terdiri daripada (i) sekutu tertentu Palos Capital, dan (ii) pengarah dan pegawai IOU. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web Palos di www.palos.ca.

Mengenai FinTech

Fintech adalah firma modal teroka awal yang ditubuhkan pada 2015 dan beribu pejabat di Atlanta, GA, dengan pejabat di New York, NY. Firma itu memberi tumpuan secara eksklusif kepada pelaburan dalam dan perkongsian dengan usahawan yang membina syarikat teknologi yang menjanjikan dalam sektor perbankan, pasaran modal, dan pemberian pinjaman. Pasukan Fintech Ventures mempunyai beberapa dekad pengalaman operasi dan pelaburan kolektif, dengan beberapa keluaran yang berjaya. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.fintechv.com.

Amaran Mengenai Kenyataan Masa Depan

Kenyataan tertentu yang dibuat dalam siaran akhbar ini adalah kenyataan masa depan menurut maksud undang-undang sekuriti yang berkenaan, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kenyataan atau implikasi berkenaan masa penutupan Pengaturan, dan kenyataan lain yang bukan fakta sejarah. Kerap kali, tetapi tidak selalu, kenyataan masa depan boleh dikenal pasti melalui penggunaan istilah masa depan seperti “mungkin”, “akan”, “jangka”, “percaya”, “anggar”, “merancang”, “boleh”, “sepatutnya”, “akan”, “pandangan”, “ramalan”, “menjangkakan”, “meneruskan” atau negatif bagi istilah-istilah ini atau variasi istilah-istilah ini atau terminologi yang serupa.

Walaupun Syarikat percaya bahawa kenyataan masa depan dalam siaran akhbar ini adalah berdasarkan maklumat dan andaian yang munasabah, kenyataan masa depan ini adalah oleh sifatnya tertakluk kepada sejumlah faktor yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada jangkaan dan rancangan pengurusan seperti yang dinyatakan dalam kenyataan masa depan tersebut, termasuk, tanpa had, faktor-faktor berikut, yang kebanyakannya di luar kawalan Syarikat dan kesan-kesannya sukar diramalkan: (a) kemungkinan Pengaturan tidak akan disempurnakan mengikut terma dan syarat, atau mengikut masa, yang sedang dipertimbangkan pada masa ini, dan ia mungkin tidak dapat disempurnakan langsung, disebabkan kegagalan untuk memperoleh atau memenuhi, pada masa yang tepat atau sebaliknya, syarat penutupan yang diperlukan untuk menyempurnakan Pengaturan atau atas sebab-sebab lain; (b) risiko yang berkaitan dengan perkara cukai; (c) kemungkinan tindak balas atau perubahan yang merugikan dalam perniagaan akibat Pengaturan yang dicadangkan; (d) risiko bahawa Pengaturan yang dicadangkan mengganggu rancangan dan operasi semasa; (e) risiko yang melibatkan keupayaan IOU untuk mengekalkan hubungan dengan pembekal, rakan kongsi perniagaan dan kakitangan kunci; dan (f) risiko lain yang didedahkan dalam penyata pengaturan pengurusan IOU bertarikh 1 Ogos 2022 dan keterangan pengurusan berkaitan yang difailkan di bawah profil IOU di www.sedar.com.