5 1 JIOS Aerogel® Secures New Investment from MegaChem to Fund its Aerogel and Thermal Blade® Plants

SINGAPURA, 18 Sept. 2023 — JIOS Aerogel telah mendapat pelaburan penting daripada MegaChem (Thailand) PCL, “MGT“, dan MegaChem Limited, “MegaChem“, untuk membiayai pelancaran loji-lojinya di Singapura, memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk teknologinya dalam bateri kenderaan elektrik (EV).

Pendanaan ini akan menyokong dua buah kilang JIOS Aerogel di Asia Tenggara: kemudahan pengeluaran aerogelnya dan tapak baharu Singapura untuk pengeluaran berautomasi penuh Thermal Blade® miliknya. Syarikat itu sedang memperluaskan keupayaan pembuatannya untuk memenuhi keperluan pembuat kereta di Eropah, Amerika Utara, dan Asia Pasifik, yang memerlukan penebat mampat ultra nipis untuk sel bateri EV.

Stephen Kang, Pengasas Bersama dan Pengarah Urusan JIOS Aerogel, dengan penuh semangat menyatakan, “Kami sangat gembira mengalu-alukan MGT dan MegaChem sebagai pelabur, yang seterusnya mengukuhkan pasaran aerogel yang sedang membangun dalam industri bateri kenderaan elektrik. Sebagai penyedia penyelesaian global yang berpengalaman, mereka telah menunjukkan pemahaman mendalam tentang permintaan segera dan prospek pertumbuhan yang signifikan yang dikaitkan dengan menggabungkan aerogel ke dalam elektrifikasi pengangkutan.”

Terobosan terkini JIOS Aerogel, Thermal Blade®, memanfaatkan sifat-sifat luar biasa aerogel untuk memberikan perlindungan haba unggul untuk sel bateri, secara signifikan meningkatkan keselamatan dan prestasi mereka.

Dr Vitthaya Inala, Ketua Pegawai Eksekutif di MGT, berkata: “Kami telah mengenal pasti keupayaan dan potensi luar biasa teknologi JIOS dalam menangani permintaan tanpa preseden untuk bahan bateri. Kami sangat bersemangat tentang pelaburan kami dalam organisasi yang sangat inovatif ini.”

Encik Sidney Chew, Pengarah Urusan MegaChem, juga menyatakan semangatnya, dengan berkata, “JIOS Aerogel telah menunjukkan keberkesanan pendekatan mereka yang unik dan hemat kos terhadap pengeluaran aerogel. Kami sangat ingin menyokong JIOS ketika mereka dengan cepat berkembang untuk meraih peluang yang muncul dalam pasaran kenderaan elektrik.”

JIOS Aerogel telah memilih Singapura sebagai lokasi untuk kemudahan pembuatan komponen automotif pertamanya, dilengkapi dengan Pusat Inovasinya, yang dirasmikan pada tahun 2020. Kilang bertaraf dunia ini akan menggunakan proses pengeluaran berautomasi JIOS, suatu terobosan yang dibangunkan dengan sokongan Lembaga Pembangunan Ekonomi Singapura (EDB). Kejuruteraan pengeluaran untuk kemudahan ini telah diamanahkan kepada EDAG Production Solutions GmbH & Co KG, sebuah pasukan serba boleh kira-kira 1,300 pakar yang mengkhusus dalam membangunkan kilang pengeluaran. EDAG Production Solutions GmbH & Co KG adalah sebahagian daripada Kumpulan EDAG, pembekal perkhidmatan pembangunan bebas terbesar dalam industri mobiliti global, yang mempunyai tenaga kerja lebih daripada 8,400 individu mahir.

Mengenai JIOS Aerogel

JIOS Aerogel (JIOS) adalah pengeluar serbuk aerogel silika terkemuka di dunia. Beribu pejabat di Singapura, syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2013 untuk memperkenalkan proses baru yang secara drastik mengurangkan kos pengeluaran aerogel. JIOS bermisi untuk mempercepatkan penggunaan aerogel bagi meningkatkan keselamatan dan prestasi bateri kenderaan elektrik (EV). Diiktiraf secara global sebagai teknologi utama untuk mengurangkan larian haba terma dalam bateri lithium-ion, aerogel menyediakan lapisan penebat ultra nipis di antara sel bateri, menawarkan perlindungan haba yang luar biasa pada suhu tinggi. Untuk maklumat lanjut, layari www.jiosaerogel.com

Mengenai MegaChem (Thailand) Public Company Limited

Megachem (Thailand) ditubuhkan pada tahun 1992 dalam perjanjian usahasama untuk menjadi pengedar bahan kimia khas bertujuan memberikan perkhidmatan dan inovasi produk yang tiada tandingan kepada pasaran perindustrian yang semakin berkembang di Thailand. Syarikat ini mengedarkan pelbagai bahan kimia dalam industri termasuk salutan, pelekat dan penyegel, polimer, pengakhiran logam, pembinaan, plastik, farmaseutikal, penjagaan rumah, penjagaan diri, suplemen makanan, dan pemakanan haiwan. Untuk selaras dengan permintaan perindustrian yang pesat dan berkembang di Thailand, syarikat ini berusaha untuk menyediakan penyelesaian holistik untuk memenuhi keperluan pelanggan. Untuk maklumat lanjut, layari www.megachem.co.th

Mengenai MegaChem Limited

Ditubuhkan pada tahun 1988, MegaChem ialah penyedia penyelesaian bahan kimia khas satu henti. Kami menyediakan perkhidmatan tambah nilai bersepadu termasuk pengedaran dan pembuatan kontrak bahan kimia khas untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Kumpulan ini mengedarkan produknya secara global melalui rangkaian pengedaran yang luas di Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina, Vietnam, Myanmar, China, India, Timur Tengah, Australia dan United Kingdom.

MegaChem mengedarkan lebih daripada 1,000 jenis dan gred bahan kimia khas yang berbeza, dengan pelbagai aplikasi kepada asas pelanggan perindustrian yang mantap dan pelbagai, kebanyakannya terdiri daripada syarikat multinasional terkenal. Kumpulan ini melayani spektrum industri yang luas termasuk rawatan air, pengakhiran logam, pembinaan, minyak dan gas, makanan, minuman, perisa, wangian, farmaseutikal, polimer, salutan, elektronik, getah dan plastik.

Untuk meningkatkan kelebihan daya saing Kumpulan dan melengkapkan kekuatannya dalam pengedaran, MegaChem menyediakan perkhidmatan bersepadu seperti pembuatan kontrak bahan kimia khas dan perkhidmatan sampingan lain untuk pelanggannya. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.megachem.com.sg