• Kajian baharu global mencerminkan respons daripada lebih 1,000 pemimpin perbankan kanan dan lebih 12,000 pengguna mengenai keutamaan mereka dan mengenal pasti jurang penting
  • 70% eksekutif perbankan menunjukkan bahawa kewangan terbenam adalah teras atau pelengkap kepada strategi perniagaan mereka, namun hanya 20% pada masa ini menawarkan penyelesaian kewangan terbenam
  • Cabaran privasi dan keselamatan ekosistem dinyatakan sebagai dua halangan utama kepada inovasi

ARMONK, N.Y. dan FRANKFURT, Jerman, 14 Sept. 2023 – IBM (NYSE: IBM) Institute for Business Value (IBV), bekerjasama dengan Banking Industry Architecture Network (BIAN) dan Red Hat, hari ini mengeluarkan penemuan daripada kajian global baharu yang mendedahkan jurang ketara antara keutamaan yang dinyatakan oleh eksekutif perbankan yang disoal selidik dan pelanggan yang mereka layani. Kajian ini meneliti bagaimana pelanggan melibatkan diri dengan dunia digital dan bagaimana bank melabur dalam kewangan terbenam untuk menjadi sebahagian daripada perjalanan kewangan yang dialami pengguna pada platform pilihan mereka.

IBM Corporation logo.

Kewangan Terbenam: Mencipta Bank di Mana Saja, Setiap Hari merinci penemuan daripada respons lebih 1,000 pemimpin industri perbankan dan lebih 12,000 pengguna di lima benua.

Kewangan terbenam adalah integrasi produk dan penyelesaian kewangan dalam perjalanan pelanggan organisasi bukan kewangan dengan cara yang membantu menghapuskan geseran, dan akibatnya, memperkayakan pengalaman pelanggan. Lebih 70% eksekutif industri yang disoal selidik menunjukkan bahawa kewangan terbenam sama ada teras atau pelengkap kepada strategi perniagaan mereka. Namun hanya 20% berkata mereka pada masa ini menawarkan penyelesaian kewangan terbenam.

“Bank sedang menghadapi pukulan berganda cabaran dengan tekanan datang daripada pesaing bukan tradisional seperti tekfins besar yang telah menetapkan standard baharu untuk jangkaan pelanggan dan bersemangat untuk memperdalam hubungan itu dan daripada pengawal selia yang mendesak untuk standard perbankan terbuka untuk melicinkan medan permainan dan mendorong lebih banyak persaingan,” kata Shanker Ramamurthy, Global Managing Partner Banking & Financial Markets, IBM Consulting. “Membina seni bina awan hibrid moden yang memudahkan akses mudah ke data di seluruh perusahaan, keupayaan untuk memanfaatkan potensi teknologi baru muncul seperti AI generatif, dan penyertaan dalam ekosistem rakan kongsi yang kukuh adalah amat penting untuk strategi perbankan yang berjaya dalam industri hari ini.”

Walaupun 80% semua pengguna yang disoal selidik pada masa ini lebih suka mendeposit gaji mereka dan menyimpan tabungan mereka di bank tradisional, 16% responden global sudah selesa menerima pengalaman digital penuh dengan institusi tanpa cawangan. Ramai pengguna mencari tahap keterlibatan yang lebih tinggi daripada institusi kewangan mereka dengan 79% responden yang lebih muda terbuka untuk menerima wawasan tentang cara terbaik untuk menjimat dan 75% terbuka untuk mendapatkan panduan tentang pelaburan.

Kedua-dua pemimpin perbankan dan pengguna menyatakan keselamatan sebagai keutamaan paling penting mereka tetapi pemimpin perbankan melebih-lebihkan kepentingan pembayaran rakan sebaya dan beli sekarang bayar kemudian (BNPL) berbanding keutamaan yang dinyatakan oleh pengguna yang menetapkan pengalaman pelanggan yang baik sebagai keutamaan kedua tertinggi mereka, diikuti oleh fungsi dompet mudah alih dan ganjaran masing-masing.

Berdasarkan kajian ini, jurang dalam pemodenan infrastruktur teknologi, kekurangan standard antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) dan bahagian sumber yang dicurahkan untuk privasi dan keselamatan memperlahankan kemajuan menuju merealisasikan peluang perniagaan yang dikaitkan dengan platform kewangan terbenam dan berpotensi menghalang potensi teknologi eksponen, seperti AI generatif.

“Belum pernah lebih penting bagi bank untuk memberi tumpuan kepada bagaimana institusi kewangan dapat meningkatkan kelebihan daya saing mereka dan memperbaiki pengalaman yang mereka berikan kepada pelanggan mereka. Penemuan daripada penyelidikan menunjukkan betapa banyak kerja yang harus dilakukan bank sebelum mereka dapat mencapainya,” kata Hans Tesselaar, Pengarah Eksekutif, BIAN. “Kami tahu dari kerja yang kami lakukan dengan ahli kami, bagaimanapun, bahawa sebelum mereka melaksanakan perubahan sebenar pada tawaran perkhidmatan mereka, mereka harus mengatasi halangan yang disebabkan oleh kekurangan standard teknikal dan menerima pendekatan transformasi perbankan tanpa teras. Ini akan membantu industri memanfaatkan setiap perkembangan teknologi untuk mencipta bank masa depan.”

Laporan penuh boleh dimuat turun di sini.

IBM Institute for Business Value, pemikir pemimpin pemikiran IBM, menggabungkan penyelidikan dan data prestasi global dengan kepakaran daripada pemikir industri dan akademik terkemuka untuk memberikan wawasan yang menjadikan pemimpin perniagaan lebih bijak. Untuk pemikiran kepimpinan kelas dunia yang lebih banyak, layari: www.ibm.com/ibv

Mengenai IBM
IBM adalah penyedia terkemuka AI perusahaan, seni bina awan hibrid, wawasan keselamatan dan ESG kepada sektor perkhidmatan kewangan global. Kecekapan industri yang mendalam, portfolio perkhidmatan dan penyelesaian yang luas, dan ekosistem rakan kongsi fintech yang kukuh, memberdayakan kolaborasi, inovasi, dan penciptaan dengan klien. Sebagai rakan kongsi dipercayai kepada bank, penanggung insurans, pasaran modal dan penyedia pembayaran, IBM membimbing institusi kewangan pada semua peringkat perjalanan transformasi digital mereka melalui IBM Consulting dan memberikan infrastruktur, perisian dan perkhidmatan terbukti yang mereka perlukan melalui IBM Technology. Untuk maklumat lanjut, layari www.ibm.com/industries/financial-services.

Mengenai BIAN
Ditubuhkan pada 2008, Banking Industry Architecture Network (BIAN) adalah persatuan bebas, dimiliki ahli, bukan untung yang direka bentuk untuk membina dan mempromosikan rangka kerja seni bina umum untuk isu-isu interoperabiliti perbankan. Matlamat BIANTM adalah untuk menentukan operabiliti dan definisi “siap pakai” untuk perkhidmatan IT dalam industri perbankan.

Komuniti lebih 80 ahli memberi tumpuan kepada mewujudkan lanskap perkhidmatan perbankan standard sambil memastikan definisi perkhidmatan, tahap butiran dan sempadan yang konsisten. Ini akan membantu bank mencapai pengurangan kos integrasi dan memanfaatkan seni bina perkhidmatan mikro.

Institusi kewangan, vendor perisian, perunding dan penyepaduan sistem, bersama dengan rakan kongsi teknologi, dijemput untuk menyertai persatuan dan memainkan peranan kolaboratif dengan pemimpin industri lain dalam menentukan, membina dan melaksanakan platform perbankan generasi seterusnya.

Media Kontak

IBM
Mary Ellen Higgins
maryellen.higgins@ibm.com
781.789.1911

BIAN
Olivia Rashid, Hotwire
olivia.rashid@hotwireglobal.com
020 8875 4450

Logo – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/1fb6cfe4-ibm_logo.jpg