Nvidia Stock

Syarikat Nvidia Corp. (NASDAQ: NVDA) mempunyai margin aliran tunai bebas (FCF) yang sangat tinggi, yang boleh mendorong sahamnya ke aras yang lebih tinggi lagi. Sementara itu, memanfaatkan premium yang tinggi untuk pilihan puta luar wang (OTM) nampaknya merupakan langkah bijak untuk pendapatan tambahan.

Kesan Potensi Aliran Tunai Bebas Terhadap Saham Nvidia

Didakwa bahawa nilai saham NVDA boleh berada antara $581.26 hingga $780.53 setiap saham, terutamanya disebabkan oleh aliran tunai bebasnya yang kukuh. Ini bermakna purata sasaran harga sekitar $680.90 setiap saham.

Untuk menggambarkan kekuatan FCF Nvidia, pada suku terakhir yang berakhir pada 31 Julai, syarikat itu menjana lebih daripada $6 bilion dalam FCF. Angka menakjubkan ini mewakili margin FCF yang luar biasa 44.8% berdasarkan pendapatan suku tahun sebanyak $13.5 bilion.

Memandang ke hadapan, Nvidia dijangka menghasilkan pendapatan sehingga $16 bilion dalam suku akan datang, yang berpotensi meningkatkan FCF-nya kepada kira-kira $7.17 bilion. Ini mempunyai implikasi yang signifikan terhadap penilaian saham NVDA.

Ramalan analis menunjukkan bahawa pendapatan akan mencapai $54.08 bilion untuk tahun berakhir pada 31 Januari, dan $79.39 bilion tahun berikutnya. Dalam tempoh 12 bulan akan datang, purata pendapatan boleh menjadi sekitar $66.7 bilion. Dengan menggunakan purata margin FCF 45%, ini membayangkan aliran tunai bebas boleh meningkat kepada $30 bilion, yang berpotensi memacu saham NVDA ke aras yang lebih tinggi.

Sebagai contoh, dengan mengambil kadar pulangan FCF 2.0% (sama dengan mengalikan FCF dengan 50 kali), nilai pasaran boleh mencapai $1.5 trilion, yang lebih tinggi 35% daripada nilai pasaran semasa Nvidia $1.11 trilion. Dengan kata lain, saham NVDA boleh naik kepada $616.76, mewakili peningkatan 35% daripada harga semasanya $456.86 setiap saham.

Menjual Pilihan Puta OTM Sebagai Strategi Pendapatan

Semasa pelabur menanti potensi pertumbuhan ini, ia memberi makna untuk memanfaatkan premium yang tinggi bagi pilihan puta OTM dengan menjualnya secara pendek. Strategi ini menjana pendapatan tambahan, terutamanya bagi pelabur yang sudah memegang saham NVDA. Pentingnya, tiada risiko saham dipanggil balik. Risiko utama ialah penurunan harga saham, yang mungkin memerlukan pembelian lebih banyak saham dan mungkin mencipta kerugian tidak direalisasikan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menurunkan kos purata penyimpanan saham.

Contohnya, marilah kita lihat tempoh tamat pada 24 November, hanya tiga hari selepas syarikat melaporkan keuntungan pada 21 November untuk suku berakhir pada 30 Oktober. Ini kurang daripada tiga minggu dari sekarang, tetapi premium bagi pilihan puta adalah besar.

Satu contoh ialah harga laksana $430, yang lebih rendah 5% daripada harga semasa, menjadikannya pilihan puta OTM. Harga tawaran bagi pilihan ini ialah $12.40, menawarkan pulangan 2.88% ke atas harga laksana $430 bagi penjual jangka pendek. Pulangan tinggi ini dalam tempoh pendek menarik minat. Jika strategi ini boleh diulang setiap tiga minggu selama setahun (17 kali), pulangan tahunan dianggarkan sebanyak 49%.

Dalam erti kata, pelabur meletakkan $43,000 tunai dan/atau margin dengan syarikat broker. Kemudian mereka “Jual untuk Buka” 1 kontrak pilihan pada harga laksana $430, tamat pada 24 November. Pelabur akan segera menerima $1,240, bersamaan dengan harga tawaran dikalikan 100. Jumlah ini akan dikekalkan terlepas apa jua saham NVDA kekal di atas $430 setiap saham pada 24 November. Sekiranya saham jatuh kepada $430, harga penyelesaian pelabur ialah $417.60 ($430 – $12.40), yang 8.5% lebih rendah daripada harga semasa.

Dengan mengulang urus niaga ini setiap tiga minggu selama setahun, akaun akan mengumpul $21,080, mewakili pulangan 49% ke atas $43,000 yang dilaburkan dalam strategi ini dalam tempoh setahun. Tambahan pula, sekiranya pelabur juga memegang saham NVDA, mereka mungkin mendapat manfaat daripada sebarang peningkatan potensi dalam saham, selari dengan sasaran harga yang dibincangkan.