Komuniti luar bandar akan mendapat manfaat daripada peningkatan sambungan Internet berkelajuan tinggi
OTTAWA, ON, 7 Sept. 2023 /CNW/ – Innovation, Science and Economic Development Canada
Semua rakyat Kanada memerlukan Internet yang boleh dipercayai dan mampu milik, tidak kira di mana mereka tinggal. Kerajaan Kanada dan British Columbia membawa akses Internet berkelajuan tinggi ke komuniti terpinggir.
Hari ini, Yang Mulia Gudie Hutchings, Menteri Pembangunan Ekonomi Luar Bandar dan Menteri bertanggungjawab untuk Agensi Peluang Atlantik Kanada, bersama-sama dengan Yang Mulia Lisa Beare, Menteri Perkhidmatan Warganegara British Columbia, mengumumkan lebih daripada $58 juta dana Persekutuan dan Wilayah untuk Columbia Basin Trust untuk membawa akses Internet berkelajuan tinggi kepada lebih daripada 5,400 rumah tangga di 59 komuniti luar bandar dan terpencil di kawasan Lembangan Columbia di British Columbia. Dua daripada komuniti ini adalah Orang Asli.
Pembiayaan ini adalah sebahagian daripada perjanjian sedia ada antara kerajaan Kanada dan British Columbia. Pada Mac 2022, kedua-dua kerajaan mengumumkan perkongsian bersejarah untuk melabur sehingga $830 juta bagi menyambungkan rumah tangga di semua komuniti luar bandar, terpencil dan Orang Asli yang selebihnya di seluruh wilayah itu kepada Internet berkelajuan tinggi.
Pengumuman hari ini membina ke atas komitmen Kerajaan Kanada untuk memastikan 98% rakyat Kanada mempunyai akses kepada Internet berkelajuan tinggi menjelang 2026, dan 100% menjelang 2030. Kerajaan Kanada akan terus membuat pelaburan dalam infrastruktur untuk membina komuniti yang kukuh dan Kanada yang lebih kompetitif dan berdaya tahan untuk semua.
Kata-kata
“Internet bukan lagi kemewahan—ia adalah keperluan. Itulah sebabnya kerajaan kami membuat komitmen bersejarah untuk menyambungkan 98% rakyat Kanada kepada Internet berkelajuan tinggi menjelang 2026. Pengumuman hari ini menyerlahkan komitmen kami terhadap kesalinghubungan Internet di luar bandar British Columbia. Pelaburan ini akan menyediakan akses Internet berkelajuan tinggi yang boleh dipercayai, melalui Columbia Basin Trust, kepada lebih 5,400 rumah terpinggir di 59 komuniti British Columbia.”– Yang Mulia Gudie Hutchings, Menteri Pembangunan Ekonomi Luar Bandar dan Menteri bertanggungjawab untuk Agensi Peluang Atlantik Kanada
“Komitmen kami untuk menyambungkan setiap komuniti Orang Asli, luar bandar dan terpencil B.C. menjelang 2027 memastikan manfaat Internet berkelajuan tinggi dikongsi oleh semua orang di wilayah ini. Pelaburan ini memungkinkan orang untuk tinggal di rumah sendiri dan mempunyai akses kepada perkhidmatan, sumber, pekerjaan dan peluang pendidikan yang mereka bergantung.”– Yang Mulia Lisa Beare, Menteri Perkhidmatan Warganegara British Columbia
“Internet adalah perkhidmatan penting untuk seluruh masyarakat, tetapi malangnya kita masih mempunyai kawasan di Lembangan Columbia yang tidak mempunyai akses kepada tahap sambungan jalur lebar berkelajuan tinggi dan kebolehpercayaan yang sama seperti komuniti yang lebih ramai. Trust gembira dapat bekerjasama dalam menangani jurang ini dan membantu membawa infrastruktur gentian optik kepada lebih 5,400 rumah tangga luar bandar di seluruh Lembangan.”– Johnny Strilaeff, Presiden dan CEO, Columbia Basin Trust
Fakta pantas

Strategi Kesalinghubungan Kanada bertujuan untuk menyediakan semua rakyat Kanada dengan akses kepada kelajuan Internet sekurang-kurangnya 50 megabit per saat (Mbps) muat turun / 10 Mbps muat naik.
Dana Jalur Lebar Sejagat adalah pelaburan $3.225 bilion oleh Kerajaan Kanada yang direka untuk membantu menyediakan akses Internet berkelajuan tinggi kepada 98% rakyat Kanada menjelang 2026 dan mencapai sasaran kebangsaan 100% akses menjelang 2030.
Pada hari ini, 93.5% isi rumah Kanada mempunyai akses kepada Internet berkelajuan tinggi, berbanding hanya 79% pada 2014.
Pada Mac 2022, Kanada dan British Columbia mengumumkan perkongsian jalur lebar. Perjanjian ini mewakili rancangan untuk menyambungkan semua rumah tangga luar bandar yang selebihnya di British Columbia kepada Internet berkelajuan tinggi melalui jumlah pelaburan gabungan sehingga $830 juta.
Sejak 2015, Kerajaan Kanada telah melabur hampir $525 juta dalam projek kesalinghubungan di British Columbia.
Sejak 2017, Kerajaan British Columbia telah melabur $584 juta dalam projek kesalinghubungan di wilayah itu.

Pautan berkaitan

Dana Jalur Lebar Sejagat
Latar Belakang: Dana Jalur Lebar Sejagat dan perjanjian kapasiti orbit bumi rendah Telesat
Bank Infrastruktur Kanada: Jalur Lebar
Akses Berkelajuan Tinggi untuk Semua: Strategi Kesalinghubungan Kanada