SINGAPURA dan MUNICH, 1 Sep. 2023Ketahanan rantaian bekalan, digitalisasi dan kelestarian adalah topik logistik yang tidak dipertikaikan pada tahun 2023 dan berkemungkinan memberi kesan berpanjangan kepada industri untuk tahun-tahun akan datang. Akibatnya, ia menjadi tumpuan utama program persidangan transport logistic Asia Tenggara dan air cargo Asia Tenggara, yang akan diadakan di Singapura dari 1 hingga 3 November 2023. Ucapan pembukaan akan disampaikan oleh Alvin Tan, Menteri Negara, Kementerian Budaya, Masyarakat dan Belia & Kementerian Perdagangan dan Industri (Singapura), dan Oliver Luksic, Setiausaha Parlimen kepada Menteri Persekutuan untuk Hal Ehwal Digital dan Pengangkutan (Jerman).

Dari 1 hingga 3 November 2023, pembuat keputusan logistik global dan serantau akan bertemu di transport logistic Asia Tenggara dan air cargo Asia Tenggara, pameran perdagangan antarabangsa untuk pengangkutan, logistik dan kargo udara yang akan diadakan buat pertama kali tahun ini di Singapura. Dengan hampir 50 sesi dalam program persidangan, acara pameran harian dan persidangan kargo projek khas, program persidangan menawarkan peluang sempurna untuk mengetahui perkembangan terkini dalam industri.

Program persidangan bermula dengan ucap utama mengenai strategi rantaian bekalan oleh penulis dan pakar logistik Mark Millar. Selepas pandemik Covid 19, purata Terusan Suez dan perang Ukraine, rantaian bekalan mengalami tekanan yang teruk sebanyak tiga kali berturut-turut, menjadikan strategi yang dipikirkan semula dan tahan krisis semakin penting bagi syarikat-syarikat. Ciri-ciri lain dalam program termasuk sesi negara oleh Singapura, Jerman, Vietnam, Malaysia dan Indonesia, yang akan berlangsung pada dua hari pertama pameran. Di Pentas Pameran, syarikat-syarikat dari sektor logistik, kapal laut dan kargo udara, seperti DHL, dnata, Gebrüder Weiss, Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Jettainer dan Singapore Airlines akan memberi wawasan praktikal kepada strategi kelestarian dan digitalisasi mereka, antara lain.

Satu lagi tumpuan pameran perdagangan adalah Persidangan Kargo Projek, yang akan diadakan pada 3 November 2023, serentak dengan transport logistic dan air cargo Asia Tenggara. Ia akan memberi tumpuan kepada tren, cabaran dan peluang dalam kargo umum dan angkat berat di Asia Tenggara.

“Dengan transport logistic dan air cargo Asia Tenggara, kami telah mewujudkan platform yang menggalakkan pembangunan rangkaian logistik serta hubungan perniagaan antara Asia Tenggara dan pasaran utama global. Di samping itu, program persidangan pelbagai lapis yang kami anjurkan dengan rakan kongsi kami menawarkan wawasan menarik ke dalam pasaran logistik Asia Tenggara,” kata Michael Wilton, Pengarah Urusan MMI Asia, anak syarikat serantau Messe München, sambil menambah, “Dengan Persidangan Kargo Projek, kami juga mengambil kira pasaran kargo umum dan angkat berat yang pesat berkembang di rantau ini.”

Acara dalam program persidangan adalah percuma untuk semua pameran dan pengunjung transport logistic dan air cargo Asia Tenggara. Untuk gambaran keseluruhan dan maklumat lanjut mengenai program persidangan, layari https://transportlogisticsea.com.

Mengenai MMI Asia Pte. Ltd
Anak syarikat penuh Messe München GmbH, MMI Asia ditubuhkan di Singapura pada tahun 1992, kini membuat program pertumbuhan dan pengembangan yang ketara, membawa beberapa jenama terkemuka Messe München ke pasaran Asia Tenggara. Edisi Asia Tenggara transport logistic dan air cargo dianjurkan oleh MMI Asia Pte Ltd.

Pameran transport logistic
Rangkaian industri antarabangsa pameran transport logistic terdiri daripada dua belas acara. Selain daripada pameran perdagangan antarabangsa utama transport logistic di Munich, transport logistic China diadakan setiap dua tahun sekali, bersilih ganti dengannya di Shanghai, China. Di Turki, Messe München dan EKO Fair Limited menganjurkan Pameran Logistik Pengangkutan Antarabangsa logitrans di Istanbul setiap tahun. Messe München menganjurkan transport logistic Americas, yang akan diadakan setiap dua tahun sekali di Amerika bermula pada tahun 2022. Dari November 2023, transport logistic Asia Tenggara juga akan diadakan di Singapura buat pertama kali. Di semua pameran perdagangan, sektor kargo udara memainkan peranan penting. Sebagai sebahagian daripada transport logistic di Munich, air cargo Eropah adalah pameran kargo udara terbesar di dunia, sementara air cargo China adalah acara terkemuka di Asia, di samping itu, air cargo Asia Tenggara memberi tumpuan kepada segmen ini di Singapura. air cargo India dan air cargo Afrika adalah pameran perdagangan bebas untuk industri.

Messe München
Messe München adalah salah satu penganjur pameran terkemuka di dunia dengan lebih daripada 50 pameran sendiri untuk barangan modal, barangan pengguna dan teknologi baharu. Setiap tahun, sejumlah lebih daripada 50,000 pameran dan sekitar tiga juta pengunjung mengambil bahagian dalam lebih daripada 200 acara di pusat pameran di Munich, di ICM – Pusat Kongres Antarabangsa München, Pusat Persidangan Utara dan Pusat Acara MOC München serta di luar negara. Bersama-sama dengan syarikat anaknya, Messe München menganjurkan pameran perdagangan di China, India, Brazil, Singapura, Afrika Selatan dan Turki. Dengan rangkaian syarikat bersekutu di Eropah, Asia, Afrika, dan Amerika Selatan, dan dengan sekitar 70 wakil di luar negara untuk lebih daripada 100 negara, Messe München benar-benar mempunyai kehadiran global.

Hubungi:

Crystal Wang

Pengurus Pemasaran

transport logistic Asia Tenggara / air cargo Asia Tenggara

crystal@mmiasia.com.sg