Ketua Pegawai Eksekutif, Alexis von Hoensbroech mengemas kini ahli parlimen mengenai keutamaan dasar untuk memperbaiki perjalanan mengambil kira kebimbangan industri

OTTAWA, ON, 26 Sept. 2023 /CNW/ – Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan WestJet, Alexis von Hoensbroech, minggu ini, sedang bertemu dengan pegawai kerajaan utama dan ahli parlimen untuk memberikan kemas kini mengenai prestasi musim panas syarikat penerbangan yang berjaya. Selain permintaan rekod memecahkan, yang melampaui tahap pra-pandemik, Kumpulan WestJet mengekalkan operasi yang stabil, menunaikan komitmennya untuk peningkatan bermakna.

Prestasi Musim Panas WestJet

“Berikutan pandemik, apabila permintaan perjalanan kembali sepenuhnya, industri penerbangan menghadapi cabaran yang besar dan WestJet tidak terkecuali. Kami menangani halangan ini dengan komitmen untuk berbuat lebih baik, melabur dalam tetamu kami, orang kami dan teknologi di semua titik sentuhan perjalanan, untuk melindungi rancangan perjalanan dan meningkatkan ketahanan operasi kami,” kata Alexis von Hoensbroech Kumpulan WestJet, Ketua Pegawai Eksekutif. “Musim panas ini kami telah menunjukkan bahawa kami secara kolektif telah bertambah baik dan mengambil langkah besar untuk membina semula kepercayaan di kalangan tetamu kami melalui prestasi operasi kami.”

Memperkukuh komitmennya kepada tetamu, WestJet menunjukkan kemajuan yang ketara dalam menyampaikan pengalaman tetamu yang boleh diharapkan musim panas ini, meningkatkan prestasi ketepatan waktunya sebanyak tujuh peratus, prestasi pengendalian bagasi sebanyak 54.2 peratus dan mengambil lebih 2000 pekerja di seluruh Kanada pada tahun 2023, untuk terus menyokong operasinya.

Menyokong Akauntabiliti Bersama

Berikutan musim yang berjaya dengan kestabilan dan peningkatan prestasi yang ditunjukkan di kalangan semua pemain industri, von Hoensbroech menyentuh konsensus dan kebimbangan yang semakin meningkat dalam kalangan pemegang kepentingan industri mengenai cadangan pembaharuan Peraturan Perlindungan Penumpang Udara (APPR), dengan menekankan keperluan akauntabiliti bersama.

Von Hoensbroech seterusnya bercakap tentang keperluan untuk menyelesaikan tunggakan aduan Agensi Pengangkutan Kanada (CTA), kerana pada masa ini beribu-ribu kes menunggu keputusan akhir oleh pengawal selia persekutuan, dengan banyak tetamu WestJet menunggu lebih 18 bulan untuk respons. Sebaliknya, WestJet dikehendaki menanggapi semua tuntutan APPR dalam tempoh 30 hari.

“Kami mendengar daripada tetamu kami bahawa terdapat terlalu banyak celah di bawah Peraturan Perlindungan Penumpang Udara semasa dan kami bersetuju,” kata von Hoensbroech. “Pada masa ini, syarikat penerbangan adalah satu-satunya pembekal perkhidmatan dalam ekosistem perjalanan udara yang dipertanggungjawabkan ke atas kegagalan mereka. Ini mengakibatkan kekeliruan dan frustrasi bagi tetamu kami apabila perjalanan mereka tidak berjalan lancar akibat kesilapan oleh mana-mana pembekal perkhidmatan lain dalam industri penerbangan.”

Untuk memperbaiki perjalanan di seluruh Kanada, von Hoensbroech mengesyorkan keutamaan dasar berikut untuk dipertimbangkan oleh ahli parlimen:

 1. Memperkukuh dan meminda Rang Undang-Undang C52 untuk memastikan mana-mana entiti yang operasinya mengakibatkan kelewatan dan pembatalan mempunyai metrik prestasi, komunikasi dan keperluan pampasan yang sama dengan syarikat penerbangan.
 2. Kaji semula dan alamat konsensus yang semakin meningkat bahawa pembaharuan APPR, jika direalisasikan, akan:
   1. Bercanggah dengan budaya keselamatan penerbangan Kanada
   2. Kesan negatif ke atas konektiviti serantau dan tambang udara di Kanada
   3. Mengurangkan kemajuan yang dibuat di seluruh industri penerbangan Kanada yang semakin pulih dan kini stabil.
 3. Membersihkan tunggakan aduan di CTA dengan mengenakan standard perkhidmatan yang sama dengan syarikat penerbangan, yang memerlukan syarikat penerbangan memberi respons dalam tempoh 30 hari, untuk memastikan tetamu tidak menunggu 18 bulan untuk penyelesaian.

“Kami menerima dan kekal bertanggungjawab untuk memberi pampasan kepada tetamu kami apabila kami bersalah kerana menjejaskan perjalanan mereka, walau bagaimanapun, untuk memastikan peningkatan bermakna untuk tetamu kami, APPR mesti menyediakan rangka kerja akauntabiliti bersama dan standard perkhidmatan yang menghasilkan penyelesaian aduan secara tepat pada masanya,” kata von Hoensbroech.

Pertumbuhan dari pantai ke pantai

Muncul dari musim rekod yang ditetapkan, Kumpulan WestJet hanya mendapat momentum kerana ia melaksanakan strategi barunya untuk meningkatkan keterhubungan Kanada dari pantai ke pantai dengan berpatutan dan mengukuhkan kedudukannya sebagai syarikat penerbangan percutian utama negara ini.

Dengan integrasi Swoop, syarikat penerbangan kos ultra-rendah Kumpulan WestJet yang menyimpulkan integrasinya ke dalam WestJet pada 28 Oktober, dan integrasi selanjutnya Sunwing Airlines, skala Kumpulan yang semakin mengembang akan meningkatkan keupayaannya untuk memberikan keterjangkauan dan pilihan kepada tetamunya, sambil memperkukuh keupayaannya untuk memberikan peluang kerjaya yang bermakna. Dengan memanfaatkan produk tarif ultra-rendah yang diperkenalkan oleh Swoop dan pakej percutian yang berpatutan yang ditawarkan oleh Sunwing Vacations, Kumpulan WestJet akan memanfaatkan keupayaan baru untuk menyediakan tambang ultra-terjangkau dan pakej percutian berpatutan yang meningkat di seluruh Kanada melalui seluruh armada yang semakin berkembang.

Perihal WestJet

Dalam tempoh 27 tahun berkhidmat kepada rakyat Kanada, WestJet telah memotong tambang udara separuh dan meningkatkan populasi penerbangan di Kanada kepada lebih daripada 50 peratus. WestJet dilancarkan pada tahun 1996 dengan tiga pesawat, 250 pekerja dan lima destinasi, berkembang sepanjang tahun kepada lebih 180 pesawat, 14,000 pekerja yang melayani lebih 100 destinasi di 26 negara.

Untuk maklumat lanjut mengenai segala-galanya WestJet, sila layari westjet.com.
Sertai WestJet di Facebook di