18 2 The story behind LUKA 2 LAKE BLED sneakers: 7+7 fascinating facts about Slovenia and Lake Bled

LJUBLJANA, Slovenia, 16 Sept. 2023Hari ini, pelancaran sneaker LUKA 2 LAKE BLED, dan kejohanan bola keranjang 3×3 yang menggemparkan telah berlangsung di Bled, menumpukan perhatian ke atas Slovenia sebagai destinasi menarik yang patut dilawati. Terokai 7+7 fakta menarik.

1. Dengan empat negara jiran – Austria, Hungary, Croatia, dan Italy dan empat wilayah Eropah yang berbeza – dunia Alpine, Dataran Pannonian, Karst, dan Mediterranean, Slovenia boleh dengan mudah dipanggil Eropah dalam sebuah kelopak”.

Ketahui lebih lanjut

2. Dengan lebih 60% tanahnya diliputi hutan dan beberapa kawasan dilindungi, negara ini memberi tumpuan yang kuat kepada kelestarian, sebahagian daripada identiti Slovenia.

Ketahui lebih lanjut

3. Dari wain tertua di dunia hingga tembok bawah tanah terbesar di EropahSlovenia dipenuhi dengan tempat menarik yang patut dilawati.

Ketahui lebih lanjut

4. Slovenia adalah destinasi untuk tetamu yang ingin tahu dan teliti. Pengalaman butik boutique yang direka dengan teliti di Slovenia diiktiraf oleh label Slovenia Unique Experiences.

Ketahui lebih lanjut

5. Slovenia adalah syurga aktiviti luar dengan jiwa sukan dan rumah kepada banyak atlet terkenal dunia, termasuk Luka Dončić, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Janja Garnbret.

Ketahui lebih lanjut

6. Masakan Slovenia adalah perpaduan rasa tradisional, bahan-bahan tempatan, dan teknik memasak inovatif yang menyenangkan. Apa yang lebih baik, terdapat beberapa wilayah wain yang sangat baik yang semakin mendapat pengiktirafan antarabangsa.

Ketahui lebih lanjut

7. Ljubljana, ibu kota yang menawan dan bandar kelahiran Luka Dončić, dihiasi dengan seni bina yang indah, seni jalanan yang meriah, dan kafe yang meriah.

Ketahui lebih lanjut

7 fakta menarik tentang Lake Bled

1. Lake Bled adalah tasik glasier indah dengan air jernih berwarna biru zamrud di Alp Julian di barat laut Slovenia.

2. Pulau Bled dan gereja ziarah adalah antara tarikan utama Tasik itu. Loceng harapan di dalam gereja itu menjanjikan nasib baik.

3. Terletak di tebing berbatu, Istana Bled memerintah sebagai kubu yang tangguh, menyediakan pemandangan menyeluruh Tasik berkilauan dan persekitaran indahnya.

4. Arnold Rikli, seorang naturopati Swiss abad ke-19, mengubah kawasan itu menjadi destinasi kesejahteraan ternama. Hari ini, legasinya hidup terus.

5. Kek krim Bled yang ikonik adalah kek gebu yang rangup dan berlapis krim vanila lembut dan kastard.

6. Bled menawarkan pelbagai aktiviti luar. Jurang Vintgar adalah tempat mesti dilawati.

7. Bot pletna kayu adalah ciri ikonik Lake Bled. Ia didayung oleh seorang pembanting sahaja.

Video – https://www.youtube.com/watch?v=da_3idxWwb8