image1 Criminal Gangs Find Opportunity In The Revival Of Air Travel Post-Pandemic

Kembalinya perjalanan udara selepas pandemik tidak hanya membawa penumpang semula ke lapangan terbang, malahan juga kumpulan yang kurang dijangka: penjenayah. Dengan industri penerbangan bersemangat untuk bangkit semula, proses mengambil semula pekerja secara tergesa-gesa telah secara tidak sengaja meletakkan tikar merah bagi kumpulan jenayah.

Amaran baru telah dibangkitkan oleh Kumpulan Kajian Awam Kepentingan Amerika Syarikat dan agensi antarabangsa lain mengenai usaha jahat oleh kumpulan jenayah untuk merekrut pekerja lapangan terbang.

Peter Nilsson, ketua kumpulan penguatkuasa undang-undang Eropah Airpol, menekankan besarnya masalah ini dengan menunjuk kepada proses mengambil semula pekerja secara tergesa-gesa di lapangan terbang sebagai titik lemah. Kebimbangannya turut disebarkan secara global, dari Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat hingga Agensi Jenayah Kebangsaan United Kingdom. Bahkan satu panel Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meletakkan ancaman ini antara isu keselamatan utama yang dihadapi penerbangan awam.

Ancaman dari dalam bukanlah perkara baru. Akan tetapi, situasi sekarang terasa berbeza. Kesihatan semula industri penerbangan, disertai perekrutan beribu-ribu pekerja dengan pengalaman dan pengetahuan keselamatan minimum, telah memperluas skala masalah ini.

Bagi organisasi jenayah, pekerja baru yang kurang berpengalaman ini membentuk sasaran sempurna, dengan daya tarikan mereka bertambah disebabkan faktor seperti gaji rendah dan ketidakpuasan yang semakin meningkat di dunia pasca-pandemik yang masih pulih.

Dari pengendali bagasi yang mengalihkan beg berisi kontraband kepada pegawai kastam yang dibayar untuk memalingkan muka, kelemahan industri ini telah terdedah. Tahun ini sahaja menyaksikan peningkatan insiden keselamatan serius, melebihi jumlah keseluruhan tahun 2022.

Akarnya masalah ini kelihatan terletak pada tekanan sumber daya luar biasa. Perekrutan pesat telah mengatasi penyediaan latihan keselamatan asas. Selain itu, bekas pekerja masih memiliki kod akses ke kawasan sensitif walaupun dalam cuti, dengan itu memperbesar risiko berlipat ganda.

Tetapi bukan hanya kumpulan luar yang menganjurkan jenayah ini. Kes dari Miami hingga Manila menekankan bahawa sesetengah staf, walaupun dipercayai menjamin keselamatan seperti pegawai keselamatan TSA, telah terjebak dengan godaan, mengubah saku menjadi lombong harta.

Untuk menangani cabaran ini, Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA) sedang melancarkan mandat baharu yang memerlukan pemeriksaan fizikal terhadap staf di lapangan terbang, serupa dengan pemeriksaan yang dilalui penumpang, untuk menjadikan Amerika Syarikat lebih dekat memenuhi piawaian antarabangsa.

TSA juga mengambil khidmat Liberty Defense Holdings (TSXV:SCAN) (OTCQB:LDDFF), pembekal teknologi terkemuka bagi penyelesaian pengesanan berasaskan AI generasi seterusnya untuk melindungi lokasi selamat terhadap senjata larangan dan ancaman lain.

Pengesanan Keselamatan Generasi Seterusnya

Liberty Defense (TSXV:SCAN) (OTCQB:LDDFF) berada di garis hadapan teknologi pengesanan ancaman maju, direka untuk mengenal pasti ancaman tersembunyi dalam pelbagai sektor. Permintaan terhadap penyelesaian keselamatan yang memastikan keselamatan awam tidak pernah lebih penting.

Liberty Defense menawarkan penyelesaian keselamatan maju untuk mengesan senjata tersembunyi di kawasan berkepadatan tinggi dan tempat-tempat yang memerlukan keselamatan tinggi seperti lapangan terbang, stadium, sekolah, dan lain-lain. Produk HEXWAVE mereka, di bawah lesen eksklusif dari Institut Teknologi Massachusetts (MIT), bersama perjanjian pemindahan teknologi untuk imej radar aktif 3D, menyediakan keselamatan halus, bermodul dan boleh skala untuk mengesan senjata logam dan bukan logam tanpa melepaskan jaket, telefon, kunci, atau dompet.

Pada 1 November, Liberty Defense (TSXV:SCAN) (OTCQB:LDDFF) mengumumkan bahawa mereka telah memperoleh kontrak bernilai $1.25 juta dari Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA), dengan pilihan yang berpotensi menaikkan jumlah keseluruhan ke $3.86 juta.

Fokus utama kontrak baru ini adalah untuk menyediakan TSA dengan perisian Seni Bina Terbuka (OA). Selain itu, perjanjian ini melibatkan pembangunan kejuruteraan komprehensif dari hujung ke hujung dan evolusi Kit Pembaruan Jalur Lebar Teknologi Pemeriksaan Imej Lanjutan Berdefinisi Tinggi (HD-AIT). Hasil yang dijangka dari inisiatif ini adalah memperkenalkan keupayaan pengesanan maju yang akan mengubah proses pemindahan penumpang menjadi pengalaman lebih lancar tanpa perlu membuka pakaian.

Matlamat Program Pemeriksaan Diri TSA adalah untuk meningkatkan pengesanan pelbagai ancaman. Tujuannya adalah untuk mengurangkan amaran palsu dan meminimumkan sentuhan fizikal semasa proses pemeriksaan.

Menurut TSA, pendekatan Seni Bina Terbuka yang diambil untuk inisiatif ini direka untuk kedua-dua perisian dan perkakasan. Dengan menggunakan piawaian antarabangsa yang diiktiraf secara global, OA memastikan keselarasan lintas-pelantar tanpa mengira asal teknologi, sama ada pereka, pembuat, atau pembekal.

Dalam langkah berasingan untuk memperkukuh keselamatan lapangan terbang, Liberty Defense juga bergabung tenaga dengan TSA untuk memperkenalkan portal pengesanan HEXWAVE mereka yang boleh dilalui, satu inisiatif yang selari dengan objektif TSA untuk menangani ancaman dalaman. HEXWAVE, kini dalam penerbitan, menyasarkan pasaran komersial dan boleh berfungsi untuk keperluan pemeriksaan pekerja di lapangan terbang. Teknologi ini dijangka beroperasi bersama sistem HD-AIT untuk memperkukuh protokol pemeriksaan penumpang di bawah perkongsian Liberty-TSA berterusan.

Satu pandangan ringkas terhadap sejarah Liberty menunjukkan komitmennya terhadap keselamatan penerbangan. Pada Mac 2021, syarikat itu mengambil lesen untuk skener badan bermodul gelombang milimeter HD-AIT dan skener kasut yang dibangunkan oleh pakar di Makmal Kebangsaan North West Pacific (PNNL) dan dibiayai oleh Bahagian Sains & Teknologi Keselamatan Kebangsaan, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat (DHS S&T), teknologi ini disesuaikan untuk misi TSA. Liberty kini mengambil alih, dengan terus membangunkan teknologi ini bersama pasukan jurutera yang komited.

Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai Liberty Defense (TSXV:SCAN) (OTCQB:LDDFF)

Penafian

1) Penulis artikel ini, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak mempunyai sekuriti mana-mana syarikat yang dinyatakan dalam artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan atas nama dan disponsori oleh Liberty Defense Holdings Ltd. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Agensi Pemasaran Digital Rekod Liberty Defense Holdings Ltd. (Native Ads Inc.) sebanyak 95 ribu dolar AS untuk tempoh 36 hari (26 hari kerja).

3) Pendapat dan kenyataan yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarah atau pegawainya. Penulis sepenuhnya bertanggungjawab terhadap kesahihan