Clear solution pathways show that the UN Sustainable Development Goals can be achieved by their 2030 deadline despite their rising costs, Force4good research finds

LONDON, 18 Sept. 2023 – Dengan hanya tujuh tahun lagi sebelum tarikh akhir 2030 mereka, memenuhi Matlamat Pembangunan Lestari PBB akan memerlukan usaha global untuk mengerakkan modal, sumber dan pihak berkepentingan pada skala yang belum pernah dilihat sebelum ini, laporan tahunan Capital as a Force for Good terkini mendapati.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai penyelesaian sedia ada yang digunakan di seluruh sektor awam dan swasta yang berpotensi untuk secara substansial menyampaikan MPL. Penyelesaian dasar memainkan peranan penting, dengan potensi untuk mencapai hampir sepertiga daripada sasaran MPL yang mendasari, sementara aktiviti sektor awam dan swasta boleh menutup baki jurang hampir sama banyak.

Banyak pendekatan, inisiatif dan penyelesaian ini boleh sama ada diskalakan, direplikasi, atau dimanfaatkan untuk mendorong impak yang lebih luas. Laporan ini mengenal pasti 15 inisiatif sedemikian, yang jika diskalakan dan dilaksanakan secara global boleh menangani 70% daripada MPL. Bersama-sama mereka menunjukkan kemajuan adalah mungkin dengan sokongan global yang mencukupi, penjajaran politik, dan penempatan modal tambahan yang disasarkan.

Ini termasuk:

  • Pakej dasar negara dan serantau yang menyeluruh, dari perbelanjaan pendorong insentif hingga peraturan dan undang-undang seperti dasar Hijau EU dan Akta Pengurangan Inflasi di AS
  • Pendekatan pembiayaan inovatif untuk mengerakkan modal dan mengurangkan risiko pelaburan, seperti pertukaran hutang untuk alam sekitar, bon impak alam sekitar dan mekanisme penetapan harga karbon
  • Platform teknologi untuk menyampaikan infrastruktur digital pada skala besar merentasi bidang utama termasuk pendidikan, kesihatan, dan kewangan, seperti ‘stack’ teknologi India yang telah memberikan inklusi kewangan kepada setengah bilion orang
  • Inisiatif sektor swasta dan bukan kerajaan serta model perniagaan untuk menangani isu sistemik dari sisa kepada kemiskinan dan kehilangan kepelbagaian biologi.

Industri kewangan global, yang mentadbir 88% daripada aset kewangan dunia, memainkan peranan penting dalam mengerakkan modal untuk MPL, laporan itu mendapati. Walaupun perbelanjaan global sebanyak kira-kira AS$5 trilion pada tahun 2022 untuk menyampaikan matlamat, kekurangan dana kekal tinggi dan kasar sama dengan kekurangan tahun lalu berjumlah sehingga AS$137 trilion. Selanjutnya kekurangan ini berlaku dalam situasi kemajuan terhenti, dengan penilaian PBB terkini menunjukkan bahawa tiada satu pun daripada 17 matlamat dijangka akan dicapai menjelang 2030, menimbulkan keperluan mendesak untuk penyelesaian berskala seperti yang dikenal pasti dalam laporan ini.

Laporan penuh, berdasarkan analisis dan penglibatan yang luas dengan pihak berkepentingan termasuk beberapa institusi kewangan terkemuka dunia, akan diterbitkan sebelum Perdebatan Tingkat Tinggi di Sidang Umum PBB tahun ini, dan boleh bertindak sebagai pelan tindakan untuk usaha baru menangani kekurangan dana MPL paling berkesan.

“Disebabkan cabaran global yang menggoncang dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah berlari untuk kekal di tempat dalam membuat kemajuan terhadap MPL. Tetapi pada dasarnya penyelesaian wujud untuk menyampaikan matlamat, dan mencapai matlamat itu berada dalam jangkauan. Sekarang kita perlu menumpukan usaha dan sumber ke tempat di mana impaknya paling besar,” kata Ketan Patel, Pengerusi Force for Good dan Ketua Pegawai Eksekutif Greater Pacific Capital.

Mengenai Force for Good

Misi Force for Good adalah untuk mengerakkan modal, sumber, dan idea sebagai kekuatan kebaikan di dunia pada masa perubahan mendalam. Inisiatif Capital as a Force for Good organisasi ini melibatkan institusi kewangan terkemuka dunia dan pihak berkepentingan lain, untuk mempromosikan pembangunan lestari melalui penggunaan modal dan penyelesaian untuk menangani isu global dan memungkinkan peralihan ke masa depan yang lebih baik.

Laporan tahunan Capital as a Force for Good, kini dalam edisi keempat, adalah hasil kerjasama dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan institusi kewangan utama global, menilai peranan modal dalam menangani isu paling mendesak dunia.

Institusi yang terlibat secara aktif termasuk Bank of America, BlackRock, Bridgewater Associates, Citi, Credit Suisse, Fidelity Investments, First Abu Dhabi Bank, GIC Singapura, Goldman Sachs, Great-West Lifeco, HDFC Bank, HSBC, Investec Group, Japan Post Holdings, JPMorgan Chase, Liberty Mutual Insurance Group, Lloyds Banking Group, Morgan Stanley, Nomura, Nordea, Northern Trust, OMERS, Putnam Investments, Schroders, State Street, UBS, Wellington, dan lain-lain.

Untuk butiran lanjut, sila layari www.forcegood.org.

Hubungi

Robin Knight, Kumpulan Brunswick
rknight@brunswickgroup.com
+44 7884 264012