• Kedatangan badan lengkap untuk Lilium Jet pertama ke barisan pemasangan akhir Lilium untuk memulakan pengeluaran menandakan perpindahan muktamad dari fasa reka bentuk ke perindustrian
  • Pemulakan pengeluaran disokong oleh pasukan pembekal kelas dunia, setiap satunya berada di kepala rantai bekalan masing-masing mengeluarkan bahagian dan sistem Lilium Jet
  • Pemasangan kapal terbang berlaku di kemudahan Lilium di Wessling, Jerman, dengan tujuh kapal terbang pertama akan digunakan untuk kempen ujian terbang untuk mencapai Pengesahan Jenis Kapal Terbang Lilium Jet dengan EASA

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, Disember 06, 2023 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak pertama sepenuhnya elektrik (“eVTOL”), hari ini mengumumkan permulaan pengeluaran Lilium Jet, berikutan kedatangan badan Lilium Jet pertama ke barisan pemasangan akhir Lilium. Pada masa yang sama, pembekal kelas dunia Lilium – kebanyakannya mempunyai dekad pengalaman menyokong keperluan pensijilan penerbangan komersial – sedang meningkatkan pengeluaran bahagian dan sistem untuk Lilium Jet.

Dengan permulaan pengeluaran, Lilium telah mencapai titik perubahan penting, beralih dari fasa reka bentuk ke perindustrian Lilium Jet. Tanda penting hari ini merupakan titik perubahan penting untuk rakan kongsi industri dan rantai bekalan Lilium bekerja untuk merealisasikan mobiliti serantau lestari. Langkah seterusnya, badan akan dipasangkan dengan kanard dan sayap utama kapal terbang. Pengeluaran Lilium Jet berlaku di kemudahan terkini Lilium di Wessling, Jerman. Pusat ujian & pembuatan, kemudahan aerostruktur dan propulsi, bangunan pemasangan akhir, dan bangunan baru pemasangan bateri dan hab logistik Lilium, di mana bahagian kapal terbang disiapkan untuk penyepaduan di barisan pemasangan akhir, semuanya terletak bersebelahan. Secara keseluruhannya, kemudahan Lilium meliputi kawasan 175,000 kaki persegi (16,250 meter persegi).

Klaus Roewe, CEO Lilium, berkata: “Untuk melihat badan kapal terbang pertama di barisan pemasangan akhir siap untuk disambungkan dengan kanard dan sayap adalah momen bangga untuk semua yang terlibat dalam misi kami untuk membuat aviasi lestari. Kami yakin Lilium Jet akan memulakan era baru mobiliti serantau lestari, menawarkan piawaian keselamatan tertinggi, serta keselesaan, ekonomi unit dan pengalaman pelanggan yang unggul.”

Yves Yemsi, COO Lilium berkata: “Saya ingin mengucapkan terima kasih bukan sahaja kepada semua Lilians, tetapi juga sokongan dan komitmen setiap pembekal dan rakan kongsi kami. Kemajuan yang dibuat dalam mereka bentuk dan membina badan, kanard dan sayap adalah bukti kepada kualiti kerjasama dengan pembekal aerostruktur kami Aciturri dan Aernnova. Ini sekali lagi mengesahkan bahawa pendekatan kami bekerjasama dengan pembekal aerangkasa terbukti adalah strategi terbaik ketika kami maju sepanjang laluan pensijilan dan permulaan perkhidmatan Lilium Jet.”

Kelulusan EASA terhadap keupayaan reka bentuk Lilium

Permulaan pemasangan mengikuti Kelulusan Organisasi Reka Bentuk Lilium oleh EASA, mengesahkan bahawa Lilium mempunyai organisasi, prosedur, kepakaran, sumber dan ketegasan yang telah dibuktikan diperlukan untuk mengesahkan kapal terbang mengikut piawaian keselamatan tertinggi.

Maklumat hubungan media
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luaran
+41794325779

Maklumat hubungan pelabur
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Tentang Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan lestari untuk orang dan barang. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepatkan pengurangan karbon pengangkutan udara. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan indikasi minat yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium lebih 800 orang termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat udara paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Dilancarkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan Lilium terletak di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati .

Kenyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi beberapa kenyataan prospektif dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan, (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat beroperasi, (iii) kemajuan Kumpulan Lilium dalam menghasilkan Lilium Jetnya, dan (iv) jangkaan masa untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa dan hasil yang dijangka perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium, termasuk bila dilancarkan dalam fasa. Kenyataan prospektif ini secara umumnya dikenal pasti oleh kata-kata “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “laluan”, “harus”, “strategi”, “akan”, “akan”, dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif adalah ramalan, projeksi, dan penyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terbaik semasa mengenai peristiwa masa depan dan berdasarkan andaian dan risiko dan ketidakpastian yang tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam kenyataan prospektif dalam kenyataan media ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.