• Lilium menyambut sokongan NYC terhadap penyertaan semua keupayaan mobiliti udara maju dan komitmen untuk mengendalikan heliport secara agnostik.
  • Heliport Bandaraya Downtown Manhattan akan memainkan peranan penting dalam rangkaian wilayah Koridor Timur Laut yang dirancang untuk operator yang dirancang untuk Lilium Jets.
  • Keputusan untuk menerima pelbagai jenis pesawat dan kes gunaan dijangka akan menjana manfaat ekonomi di seluruh kawasan metropolitan NYC yang lebih besar.

(SeaPRwire) –   NEW YORK, 7 Mac 2024 – Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak pertama sepenuhnya elektrik (“eVTOL”) dan pelopor global dalam Mobiliti Udara Wilayah (RAM), hari ini mengumumkan sokongannya terhadap usaha New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) untuk mengakomodasi operasi eVTOL dengan memilih operator heliport agnostik yang akan melayani pelbagai jenis pesawat dan kes gunaan mobiliti udara maju (AAM) di Heliport Bandaraya Downtown Manhattan. Heliport Bandaraya Downtown Manhattan, terletak berhampiran Battery Park di Pier 6, sepanjang Sungai East, akan memainkan peranan penting dalam rangkaian wilayah Koridor Timur Laut yang dirancang untuk operator yang dirancang untuk Lilium Jet.

Baru-baru ini, NYCEDC menutup jendela permintaan cadangan (RFP) mereka untuk firma-firma dengan kepakaran pengurusan heliport, lapangan terbang, vertiport, logistik atau hab yang akan mengendalikan Heliport Bandaraya Downtown Manhattan di Lower Manhattan pada masa hadapan. NYCEDC akan bertindak sebagai pentadbir NYC dalam memacu perjanjian konsesi. Lilium mempunyai hubungan dengan pelbagai rakan infrastruktur di seluruh dunia yang berminat untuk beroperasi di vertiport ini, yang Lilium percaya akan memastikan keselarasan untuk Lilium Jet di Heliport Bandaraya Downtown Manhattan.

Kepentingan Aset Awam Agnostik
Dengan mengendalikan operator heliport atau vertiport secara agnostik memastikan tapak-tapak tersebut beroperasi pada potensi penuh dengan tidak mengehadkan penggunaan kepada syarikat, jenis pesawat, industri, atau teknologi yang sangat serasi. Lilium mengucapkan terima kasih kepada NYCEDC atas pendekatan berpelbagai dimensinya, yang mungkin meningkatkan manfaat ekonomi yang akan didorong oleh heliport.

Pendekatan komersialisasi yang dirancang Lilium memberi tumpuan menjadi OEM dengan sokongan dan perkhidmatan pascapasaran sambil menjual kepada pelbagai individu dan syarikat untuk operasi persendirian, premium dan penumpang. “Strategi pasaran Lilium membolehkan aliran pendapatan yang pelbagai dan didasarkan pada kemudahan penerbangan di AS, terutamanya yang dimiliki entiti awam, terbuka kepada semua jenis pesawat,” kata Sebastien Borel, Ketua Pegawai Komersial di Lilium. “Keputusan NYCEDC untuk memerlukan operator heliport yang mengakomodasi pelbagai jenis pesawat menyokong pendekatan ini.”

New York Bersedia untuk Mobiliti Udara Wilayah
Lilium telah menjadi penyokong RAM, memacu pengangkutan yang lebih mudah diakses dan lestari melampaui sempadan bandar. “Dengan New York City dan kawasan sekitarnya mempunyai populasi hampir 20 juta, kami percaya matlamat NYCEDC untuk pelbagai julat menjanjikan potensi ekonomi bandar dan kawasan sekitarnya,” kata Borel. “Dalam mencipta sambungan melampaui lima borough, Bandaraya New York boleh menyokong membawa manfaat penjimatan masa dan lestari kepada perniagaan, penduduk dan pelawat.”

Lilium adalah satu-satunya pembuat eVTOL utama dengan keupayaan yang dirancang akan menyediakan mobiliti udara wilayah sambungan sebenar. Potensi eVTOL untuk NYC ialah mencipta sambungan lestari wilayah dengan seluruh Koridor Timur. Lilium percaya janji ini tercapai dengan Lilium Jet, dengan julat pelancaran yang dirancang boleh mencapai Philadelphia, Atlantic City dan Hamptons, dan teknologi bateri yang bertambah baik, menyambungkan bandaraya Downtown NYC ke Baltimore, Boston, Martha’s Vineyard dan seterusnya.

Lilium akan terus bekerjasama dengan pegawai-pegawai NYC, operator vertiport berpotensi dan operator yang dirancang untuk Lilium Jet untuk menyokong projek ini. Rangkaian wilayah Koridor Timur akan membentuk sebahagian daripada visi Lilium untuk membawa mobiliti udara wilayah ke lokasi-lokasi di seluruh dunia.

Maklumat hubungan media:

Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luar

Maklumat hubungan pelabur:

Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Tentang Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan wilayah berkelajuan tinggi dan mudah diakses untuk orang dan barang yang lestari. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya elektrik yang direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bising rendah dan prestasi tinggi dengan emisi operasi sifar, Lilium memesatkan penguraian karbon pengangkutan udara. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium sebanyak 950+ orang termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan berpusat di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Kenyataan Masa Depan:

Kenyataan media ini mengandungi beberapa kenyataan masa depan tertentu mengenai undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan, (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat beroperasi, (iii) jangkaan Kumpulan Lilium terhadap penggunaan komersial AAM di Kawasan Bandaraya New York Raya dan Timur Laut Amerika Syarikat, dan (iv) interaksi Kumpulan Lilium dengan rakan infrastruktur dan operator yang dirancang untuk Lilium Jet. Kenyataan masa depan ini secara umum dikenal pasti oleh kata-kata “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “anggaran”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “lancar”, “merancang”, “projek”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan masa depan adalah ramalan, projeksi dan pernyataan lain mengenai acara masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap acara masa depan dan didasarkan pada anggapan dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam kenyataan masa depan. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan masa depan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam kenyataan masa depan dalam siaran akhbar ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk tetapi tidak terhad kepada bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami atas Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang tersedia di laman web SEC, dan bahagian yang serupa dalam penyataan SEC Lilium lain, semuanya tersedia di www.sec.gov. Kenyataan masa depan hanya membincangkan tarikh mereka dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak bergantung berlebihan pada kenyataan masa depan, dan Lilium menganggap tiada kewajipan untuk, dan tidak berniat untuk, mengemas kini, atau menyemak semula kenyataan masa depan ini, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.