BALI, Indonesia, 1 Sept. 2023 — LONGi menghadiri Bengkel Kerjasama Pelaburan Karbon Rendah ASEAN-China di Indonesia pada 25 Ogos 2023. Sebagai salah satu sesi selari Mesyuarat Menteri Tenaga ASEAN (AMEM) ke-41, bengkel kerja ini bertujuan untuk menggalakkan kerjasama pelaburan hijau dan karbon rendah antara China dan negara-negara ASEAN.


Semasa bengkel kerja itu, LONGi menekankan komitmen syarikat terhadap kepimpinan teknologi dan inovasi dalam industri solar. Sepanjang tahun ini, LONGi telah menyumbang kepada pengurangan kos penjanaan kuasa solar dan menyediakan produk cekap untuk pelbagai aplikasi, termasuk loji janakuasa dan pengguna perindustrian dan komersial. Syarikat itu juga telah menceburi perniagaan hidrogen hijau dan telah mengukuhkan kedudukannya sebagai pembekal peralatan dan penyelesaian hidrogen hijau berskala besar yang terkemuka.

Asia Tenggara sangat bergantung kepada sumber tenaga tradisional, dengan bahan api fosil membentuk 83% struktur tenaga rantau ini. LONGi memahami keperluan kritikal untuk transformasi tenaga di negara-negara ASEAN dan bertujuan untuk menyediakan produk cekap dan pelbagai untuk memenuhi pelbagai keperluan tenaga.

Kos tenaga boleh diperbaharui telah menurun dengan ketara sepanjang dekad yang lalu, menjadikannya pilihan yang boleh diakses untuk penjanaan elektrik. Kuasa fotovolta solar (PV) semakin popular, dengan banyak negara di sepanjang Jalur dan Jalan mengumumkan rancangan untuk pemasangan tenaga boleh diperbaharui. LONGi secara aktif menyokong Inisiatif Jalur dan Jalan dan telah menubuhkan pangkalan pembuatan di Malaysia untuk menggalakkan penggunaan teknologi PV solar di rantau ini.

Sebagai negara utama yang bertanggungjawab, China komited untuk mencapai matlamat neutraliti karbon sendiri dan menyokong pembangunan industri hijau global. LONGi, sebagai pemain utama dalam sektor tenaga boleh diperbaharui, berdedikasi untuk bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan di negara-negara ASEAN untuk mengoptimumkan struktur tenaga mereka dan membantu dalam transformasi tenaga.

Mengenai LONGi

Ditubuhkan pada tahun 2000, LONGi komited untuk menjadi syarikat teknologi solar terkemuka dunia, memberi tumpuan kepada penciptaan nilai berorientasikan pelanggan untuk transformasi tenaga senario penuh.

Di bawah misinya untuk ‘memanfaatkan tenaga solar yang terbaik untuk membina dunia hijau’, LONGi telah mendedikasikan dirinya kepada inovasi teknologi dan menubuhkan lima sektor perniagaan, meliputi wafer mono silikon, sel dan modul, penyelesaian solar komersial & perindustrian teragih, penyelesaian tenaga hijau dan peralatan hidrogen. Syarikat itu telah mengasah keupayaannya untuk menyediakan tenaga hijau dan baru-baru ini juga menerima pakai produk dan penyelesaian hidrogen hijau untuk menyokong pembangunan sifar karbon global. www.longi.com/en