8 5 Luca Mining Boosts Team with Sophia Shane as Director of Corporate Development

VANCOUVER, BC, 18 Sept. 2023 – Luca Mining Corp. (“Luca” atau “Syarikat” (TSXV: LUCA) (OTCQX: LUCMF) (Frankfurt: Z68) dengan sukacitanya mengumumkan penambahan Puan Sophia Shane sebagai Pengarah Pembangunan Korporat.


Luca logo (CNW Group/Luca Mining Corp.)

Puan Shane membawa puluhan tahun pengalaman dalam pasaran modal, pembangunan korporat dan hubungan pelabur kepada Luca berikutan kerjaya selama hampir 30 tahun di Kumpulan Syarikat Lundin yang sangat berjaya. Di Kumpulan Lundin, beliau terlibat dalam semua aspek pemasaran, penjenamaan, komunikasi pemegang saham, akses korporat, pembiayaan, pematuhan peraturan serta hubungan media.

Fokusnya sepanjang tahun ini adalah untuk memberikan maklumat pemegang saham yang terbaik. Beliau juga membawa pengalaman strategik yang besar dalam IR dan pembangunan korporat, dan akan menambah kekuatan yang hebat kepada pasukan Luca yang sedia ada.

Sophia pernah menjadi Pengarah beberapa syarikat awam termasuk Anfield Ventures yang akhirnya menjadi Equinox Gold, dan kini merupakan Pengarah Interfield Global Software Inc. (IFSS:NEO). Beliau adalah Fellow CSI (FCSI®) dan pada awal kerjayanya seorang Penasihat Pelaburan di Odlum Brown Ltd.

Mike Struthers, CEO, memberi komen: “Kami sangat gembira mengalu-alukan Sophia ke dalam lingkungan Luca. Beliau membawa pengalaman yang sangat banyak dalam ruang IR, setelah membantu Kumpulan Lundin berkembang dari hari-hari awal mereka hingga apa yang mereka capai hari ini. Saya sangat menantikan untuk bekerja dengan Sophia untuk membantu membesarkan Luca menjadi sebuah syarikat perlombongan yang sangat berjaya.”

Syarikat mengumumkan bahawa menurut Pelan Insentif Ekuiti Omnibusnya, ia telah memberikan opsyen saham insentif yang membolehkan Pekerja dan Perunding untuk membeli sejumlah 225,000 saham dalam modal saham Syarikat. Opsyen tersebut boleh dilaksanakan pada harga $0.35 setiap saham untuk tempoh 5 tahun.

Mengenai Luca Mining Corp.

Luca Mining Corp. adalah sebuah syarikat perlombongan Kanada yang mengendalikan dua projek perlombongan emas, perak dan logam asas di Mexico yang dimiliki sepenuhnya.

Projek Lombong Emas Tahuehueto Luca terletak di Negeri Durango, Mexico di mana pembinaan operasi 1,000 tan sehari (“tpd”) dijangka siap menjelang 4Q2023. Projek ini sedang dalam pra-pengeluaran menjana emas, perak, plumbum dan zink dalam pekatan.

Campo Morado adalah operasi logam asas polimetal dan logam berharga yang menghasilkan pekatan zink dan tembaga dengan kredit logam berharga yang signifikan.

Kunjungi: www.Lucamining.com

Bagi pihak Lembaga Pengarah

(ditandatangani) “Mike Struthers”

Mike Struthers, CEO dan Pengarah

Amaran Mengenai Keputusan Pengeluaran dan Kenyataan Prospektif

Perlu dinyatakan bahawa Luca mengisytiharkan pengeluaran komersial di Campo Morado sebelum menyiapkan kajian kebolehlaksanaan rizab mineral yang menunjukkan kebolehlaksanaan ekonomi dan teknikal. Oleh itu, para pembaca dinasihatkan bahawa keputusan pengeluaran Luca dibuat tanpa kajian kebolehlaksanaan komprehensif rizab yang ditubuhkan sehingga terdapat risiko dan ketidakpastian yang lebih besar terhadap hasil ekonomi masa depan dari lombong Campo Morado dan risiko teknikal kegagalan yang lebih tinggi daripada jika kajian kebolehlaksanaan diselesaikan dan digunakan untuk membuat keputusan pengeluaran. Luca telah menyelesaikan penilaian ekonomi awal (“PEA”) kajian perlombongan pada lombong Campo Morado yang menyediakan rancangan hayat lombong konseptual dan analisis ekonomi awal berdasarkan sumber mineral yang sebelum ini dikenal pasti (lihat Siaran Berita bertarikh 8 November 2017, dan 4 April 2018).

Kenyataan yang terkandung dalam siaran akhbar ini yang bukan fakta sejarah adalah “maklumat prospektif” atau “kenyataan prospektif” (secara kolektif, “Maklumat Prospektif”) menurut undang-undang sekuriti Kanada yang berkenaan. Maklumat Prospektif termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pendedahan mengenai pelan pemulaan semula operasi perlombongan di Campo Morado; dan kemungkinan peristiwa, keadaan atau prestasi kewangan lain berdasarkan andaian tentang keadaan ekonomi dan tindakan masa depan; masa dan kos aktiviti masa depan di harta Syarikat, seperti kadar dan peningkatan pengeluaran; kejayaan eksplorasi, pembangunan dan pemprosesan sampel pukal, dan masa pemprosesan di kemudahan pemprosesan mineral sendiri di tapak projek Tahuehueto. Dalam kes tertentu, Maklumat Prospektif boleh dikenal pasti dengan menggunakan perkataan dan ungkapan seperti “merancang”, “menjangkakan”, “dijadualkan”, “anggaran”, “ramalan”, “berhasrat”, “mengantisipasi” atau variasi perkataan dan ungkapan tersebut. Dalam menyediakan Maklumat Prospektif dalam siaran akhbar ini, Syarikat telah menerapkan beberapa andaian material, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, bahawa objektif eksplorasi, pembangunan, alam sekitar dan lain-lain yang berkaitan dengan Lombong Campo Morado dan Projek Tahuehueto semasa ini boleh dicapai; bahawa permulaan semula operasi di Campo Morado akan berjalan seperti yang dirancang; kesinambungan harga emas dan logam lain, keadaan ekonomi dan politik, dan operasi. Maklumat Prospektif melibatkan risiko yang diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian dan faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan, prestasi atau pencapaian sebenar Syarikat berbeza secara material daripada yang diungkapkan atau tersirat dalam Maklumat Prospektif. Tidak ada jaminan bahawa Maklumat Prospektif akan terbukti tepat, memandangkan keputusan dan peristiwa masa depan mungkin berbeza secara material daripada yang dijangkakan dalam kenyataan tersebut. Oleh itu, para pembaca tidak boleh bergantung secara tidak wajar kepada Maklumat Prospektif. Kecuali diperlukan oleh undang-undang, Syarikat tidak menganggap sebarang kewajipan untuk mengeluarkan semakan kepada Maklumat Prospektif yang terkandung dalam siaran akhbar ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh siaran akhbar ini atau untuk mencerminkan berlakunya peristiwa yang tidak dijangka.

TSX Venture Exchange mahupun Penyedia Perkhidmatan Peraturannya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar TSX Venture Exchange) tidak menerima tanggungjawab atas kecukupan atau ketepatan pelepasan ini.

SUMBER Luca Mining Corp.