(SeaPRwire) –   Syarikat membuka makmal perubatan sendiri yang diketuai oleh doktor, ‘European Oncology Lab’ (EOL), dengan itu menawarkan ColoAlert® sebagai perkhidmatan makmal perubatan terus kepada doktor dan pesakit

BERKELEY, California dan MAINZ, Jerman, 06 Februari 2024 — Mainz Biomed N.V. (“Mainz Biomed” atau “Syarikat”) merupakan pemimpin dalam penyelesaian diagnostik genetik molekul untuk pengesanan awal kanser, mengumumkan pembukaan ‘European Oncology Lab’ (EOL). Kemudahan ini yang diketuai oleh doktor mewakili pengembangan kerjasama Syarikat dengan Makmal Dr. Buhlmann di lokasi bersama di Saarland, Jerman.

Melalui EOL, profesional perubatan atau pesakit kini boleh memesan ColoAlert® secara terus dengan Mainz Biomed sebagai perkhidmatan makmal perubatan, memenuhi keperluan penting untuk menagih syarikat insurans kesihatan swasta. Ini membuatkan lebih mudah bagi lebih kurang 8.7 juta individu, atau 10.5% daripada populasi Jerman dilindungi oleh insurans kesihatan swasta (PHI) mengikut anggaran Persatuan Dana Insurans Ganti Swasta pada tahun 2022.

Darin Leigh, Ketua Pegawai Komersial Mainz Biomed, berkata: “Pengembangan ini merupakan titik perubahan penting dalam misi kami untuk menjadikan pengesanan awal KRC lebih mudah capai bagi pesakit di Jerman. Keupayaan untuk menagih ColoAlert sebagai perkhidmatan makmal perubatan membuka peluang pertumbuhan pendapatan baru selain saluran perdagangan komersial yang telah ditubuhkan. Mengingati bulan Mac ialah Bulan Kesedaran Kanser Kolorektal, kami sangat bersemangat tentang peluang baru ini untuk mewujudkan kesedaran tentang pentingnya pengesanan awal KRC.”

Selain penawaran baru ini, Mainz Biomed mempunyai model perniagaan unik bekerjasama dengan makmal pihak ketiga dan rakan pengedaran berpengalaman berbanding metodologi tradisional mengendalikan kemudahan pemprosesan ujian tunggal. Syarikat juga menjual penyelesaian skrining KRC melalui kedai dalam talian sendiri dan menyediakan perkhidmatan skrining KRC kepada syarikat-syarikat dengan program kesihatan korporat yang telah ditubuhkan (“betriebliches Gesundheitsmanagement”).

ColoAlert® menawarkan skrining kanser kolorektal yang tidak invasif, sangat peka dan spesifik, menggunakan teknologi PCR maju untuk mengesan biomarker genetik molekul (DNA) dalam sampel najis. Pendekatan inovatif ini memberikan kelebihan besar berbanding ujian darah tersembunyi biasa (FIT), membolehkan diagnosis lebih awal dan lebih tepat KRC.

Doktor dan pesakit yang dilindungi insurans swasta yang berminat dengan ColoAlert® digalakkan menghubungi Mainz Biomed atau melawat untuk maklumat lanjut tentang cara mengakses ujian ini.

Sila ikuti kami untuk terus dikemaskini:

Tentang ColoAlert®
ColoAlert®, produk utama Mainz Biomed, menyediakan kepekaan dan kekhususan yang tinggi dalam kit skrining kanser kolorektal (KRC) rumah yang mudah digunakan. Ujian ini tidak invasif dan boleh menunjukkan tumor seperti yang ditentukan melalui analisis DNA tumor, menawarkan pengesanan awal lebih baik berbanding ujian darah tersembunyi (FOBT). Berdasarkan teknologi PCR, ColoAlert® mengesan lebih banyak kes kanser kolorektal berbanding ujian najis lain dan membolehkan diagnosis lebih awal (Dollinger et al., 2018). Produk ini secara komersial tersedia di negara-negara EU tertentu melalui rangkaian makmal bebas terkemuka, program kesihatan korporat dan melalui jualan terus. Untuk menerima kelulusan pemasaran di AS, ColoAlert® akan dinilai dalam ujian pendaftaran FDA ‘ReconAAsense’. Sekiranya diluluskan di AS, strategi komersial Syarikat adalah untuk menubuhkan pengedaran berskala melalui program kerjasama rakan kolaboratif dengan pembekal perkhidmatan makmal serantau dan kebangsaan di seluruh negara.

Tentang Kanser Kolorektal
Kanser kolorektal (KRC) merupakan kanser ketiga paling biasa di seluruh dunia, dengan lebih daripada 1.9 juta kes baru dilaporkan pada tahun 2020, mengikut World Cancer Research Fund International. Jawatankuasa Perkhidmatan Pencegahan Kesihatan Amerika Syarikat mengesyorkan bahawa skrining dengan ujian DNA najis seperti ColoAlert® perlu dijalankan sekali setiap tiga tahun bermula pada usia 45 tahun. Setiap tahun di AS, 16.6 juta pemeriksaan kolonoscopy dijalankan. Walau bagaimanapun, kira-kira sepertiga penduduk AS berusia 50-75 tahun tidak pernah disaring untuk kanser kolorektal. Jurang skrining ini mewakili peluang pasaran $4.0B+ di AS.

Tentang Mainz Biomed N.V.
Mainz Biomed membangunkan penyelesaian diagnostik genetik molekul siap pasaran untuk keadaan membahayakan nyawa. Produk utama Syarikat ialah ColoAlert®, ujian diagnostik awal, tidak invasif dan mudah digunakan untuk kanser kolorektal berdasarkan pengesanan multipleks PCR masa nyata untuk biomarker genetik molekul dalam sampel najis. ColoAlert® sekarang dipasarkan di seluruh Eropah. Syarikat sedang menjalankan kajian klinikal penting FDA untuk kelulusan peraturan AS. Portfolio calon produk utama Mainz Biomed juga termasuk PancAlert, ujian skrining kanser pankreas awal. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Untuk pertanyaan media

Di Eropah:
MC Services AG
Anne Hennecke/Caroline Bergmann
+49 211 529252 20

Di AS:
Blueprint Life Science Group
Hershel Berry
+1 415 505 3749

Untuk pertanyaan pelabur, sila hubungi

Pernyataan Prospektif
Beberapa kenyataan yang dibuat dalam maklumat akhbar ini merupakan “kenyataan prospektif” dalam konteks “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Undang-Undang Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Kenyataan prospektif boleh dikenal pasti melalui penggunaan perkataan seperti “menjangka”, “percaya”, “anggar”, “merancang” dan ungkapan lain yang meramalkan atau menunjukkan peristiwa atau trend masa depan atau yang bukan merupakan pernyataan hal ehwal sejarah. Kenyataan prospektif ini mencerminkan analisis semasa maklumat yang wujud dan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian yang berbeza. Oleh itu, kehati-hatian perlu diambil apabila bergantung kepada kenyataan prospektif. Disebabkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada jangkaan atau ramalan Syarikat. Faktor-faktor berikut, antara lain, boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang digambarkan dalam kenyataan prospektif ini: (i) kegagalan untuk memenuhi sasaran pembangunan dan berkaitan; (ii) perubahan undang-undang atau peraturan yang berkenaan; (iii) kesan wabak COVID-19 terhadap Syarikat dan pasaran semasa atau yang dimaksudkan; dan (iv) risiko dan ketidakpastian lain yang dibincangkan dari semasa ke semasa dalam laporan dan penyata awam lain dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) oleh Syarikat. Maklumat tambahan mengenai faktor-faktor yang mungkin mempengaruhi jangkaan dan ramalan Syarikat boleh didapati dalam penyata awalnya dengan SEC, termasuk laporan tahunan Form 20-F yang diedarkan pada 7 April 2023. Penyata SEC Syarikat boleh didapati secara awam di laman web SEC di www.sec.gov. Sebarang kenyataan prospektif yang dibuat oleh kami dalam maklumat akhbar ini hanyalah berdasarkan maklumat yang ada pada masa ini dan bertindak sebagai Mainz Biomed dan hanya berkaitan dengan tarikh di mana ia dibuat. Mainz Biomed tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini secara awam mana-mana kenyataan prospektif, sama ada bertulis atau lisan, yang mungkin dibuat dari masa ke semasa, sama ada akibat maklumat baru, perkembangan masa depan atau sebaliknya, kecuali diperlukan oleh undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.