(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, 15 Mei 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), sebuah syarikat platform imunoterapi onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel-T untuk tumor pepejal, hari ini membentangkan proses persendirian Syarikat untuk mendapatkan TCR (reseptor sel-T) 3S (sensitif, khusus dan selamat) dengan afiniti optimum di Persidangan Tahunan ke-21 Persatuan Imunoterapi Kanser (CIMT) di Mainz dari 15-17 Mei 2024. Data yang dibentangkan juga menunjukkan faedah menambah protein pengalih kosimulasi PD1-41BB (CSP) untuk memperkuat dan meningkatkan lagi sel-TCR ini, yang membolehkannya mengatasi persekitaran mikro tumor yang menindas.

Poster dengan tajuk “Pemilihan reseptor sel-T khusus mutan KRAS G12V dengan ciri-ciri unik untuk terapi sel-T generasi ketiga yang dilindungi dan diperkuat” akan tersedia pada hari Rabu, 15 Mei 2024, mengikuti penyampaian di laman web Medigene:

“Proses penemuan urutan TCR unik adalah langkah kunci pertama untuk menjana sel-TCR dengan keselamatan, keberkesanan dan kebolehdayaan yang optimum,” kata Dr. Selwyn Ho, Ketua Pegawai Eksekutif di Medigene. “Menggunakan proses berkemampuan tinggi sebagai sebahagian daripada Platform Kami dari Hujung ke Hujung (E2E) membolehkan kami menemui urutan TCR unik dengan ciri-ciri yang berbeza berkenaan spesifisiti, sensitiviti dan keselamatan (3S). TCR 3S berpotensi kelas terbaik ini dijangka boleh digunakan merentasi pelbagai modaliti, di sini memberi tumpuan kepada terapi sel-T yang diubahsuai dengan reseptor sel-T (TCR-T), tetapi juga untuk penggunaan dalam pengalih sel-T dan terapi sel-T natural killer. “

Beliau terus berkata: “TCR kami boleh mengalami peningkatan lanjut melalui pengintegrasian pelbagai teknologi dalam Platform Kami dari Hujung ke Hujung seperti dengan CSP PD1-41BB eksklusif kami, yang secara mendadak meningkatkan fungsi, kebolehdayaan dan proliferasi sel-TCR-T dan menawarkan janji terapi sel-TCR yang sangat berkesan dan tahan lama kepada pesakit.”

Data yang dibentangkan menekankan spesifisiti dan sensitiviti sel-TCR-T yang mengekspresikan CSP PD1-41BB bersama-sama salah satu daripada tiga TCR 3S yang berbeza menyasarkan neoantigen mKRAS G12V. Sel-TCR-T ini menunjukkan peningkatan sekretara interferon gamma (IFNγ) yang ketara apabila dirangsang dengan sel-TCR-T dengan sel tumor positif mKRAS G12V, berbeza dengan ketiadaan sekretara IFN γ apabila dirangsang dengan mana-mana sel tumor atau sel sihat yang mengekspresikan protein KRAS semula jadi.

Ketiga-tiga TCR 3S juga menunjukkan kepekaan tinggi terhadap neoantigen mKRAS G12V, seperti yang ditunjukkan oleh aktivasi mereka terhadap tahap yang sangat rendah peptida mKRAS-G12V. Ekspresi serentak protein CSP PD1-41BB secara mendadak meningkatkan fungsi sel-TCR-T, membolehkan sitotoksisiti berterusan menyasarkan sferoid tumor 3D merentasi beberapa pusingan pendedahan tumor. Ini menekankan keberkesanan anti-kanser yang kuat sel-TCR-T.

Dari aspek keselamatan, ketiga-tiga TCR 3S bersama-sama dengan CSP PD1-41BB menunjukkan profil keselamatan yang menggalakkan, tanpa sekretara IFNγ atau sitotoksisiti apabila terdedah kepada sel-sel sihat daripada tisu dan organ utama, mengesahkan sitotoksisiti selektif mereka terhadap sel-sel kanser sambil menyimpan tisu sihat daripada ketoksikan.

— akhir rilis akhbar —

Tentang Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah sebuah syarikat platform imunoterapi onkologi yang ditujukan untuk membangunkan terapi sel-T yang berbeza untuk rawatan tumor pepejal. Platform Dari Hujung ke Hujung-nya dibina atas beberapa teknologi eksklusif dan eksklusif milik sendiri yang membolehkan Syarikat menjana reseptor sel-T optimal terhadap antigen kanser testis dan neoantigen, mempersenjatai dan meningkatkan sel-TCR ini yang diubahsuai untuk mencipta terapi TCR-T yang berbeza dan terbaik, dan mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan kebolehdayaan. Platform Dari Hujung ke Hujung menyediakan calon produk untuk terapi piwaian sendiri dan kerjasama.

Tentang sel-TCR-T Medigene

Sel-T berada di pusat pendekatan terapeutik Medigene. Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan semula jadi pesakit sendiri, dan memanfaatkan sel-T dalam pertempuran menentang kanser. Terapi Medigene mempersenjatai sel-T pesakit sendiri dengan reseptor sel-T khusus tumor untuk mencipta sel-T yang diubahsuai dengan reseptor sel-T yang berpotensi lebih tinggi untuk mengesan dan membunuh sel-sel kanser dengan lebih berkesan.

Tentang Protein Pengalih Kosimulasi PD1-41BB Medigene

Pengekangan semakan melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel-sel tumor pepejal sensitif terhadap pembunuhan oleh sel-T yang diaktifkan tetapi boleh lari daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul penghalang yang dikenali sebagai “protein semakan”, seperti Ligand 1 yang Ditentukan Program (PD-L1), pada permukaannya. Apabila ini berlaku, sel-T yang diaktifkan yang mengekspresikan PD-1, penerima semula jadi untuk PD-L1, dinonaktifkan.

Ekspresi PD-L1 adalah mekanisme pertahanan imun adaptif untuk tumor yang boleh membantu mereka terus hidup dan berkembang.

Laluan kosimulasi sinyal 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun sel-T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan stimulasi antigenik utama melalui reseptor sel-T (TCR) dan isyarat kosimulasi. Domain sinyal intraselular protein 4-1BB menawarkan laluan kosimulasi yang telah dikarakterisasikan dengan baik dan tindak balas sel-T yang dipertingkatkan.

Pengalih Medigene menukar mekanisme pertahanan diri yang cuba dilakukan oleh tumor terhadap tumor dengan menggantikan domain sinyal penghalang PD-1 dengan domain sinyal pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya menonaktifkan sel-T, pengalih switch memberikan isyarat pengaktifan kepada sel-TCR-T. Sel-TCR-T yang diubahsuai dengan PD1-41BB berproliferasi dengan kuat dalam kehadiran sel-tumor positif PD-L1 dan membunuh lebih banyak sel tumor selepas pendedahan berulang. Selain itu, isyarat pengalih membolehkan sel-TCR-T berfungsi lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan ciri khas persekitaran mikro tumor yang sangat bermusuhan.

Tentang KRAS

KRAS (onkogen viral sarcoma kucing rat homolog) tergolong dalam kumpulan protein kecil yang dipanggil protein pengikat Guanosine-5′-trifosfat (GTP), dikenali sebagai GTPases seakan RAS. Dalam keadaan fisiologi KRAS mengawal sel-sel dengan ketat proliferasi dan kelangsungan hidup.
Dalam kanser, KRAS sering dijumpai berubah, dalam pelbagai jenis tumor pepejal sering membawa maut seperti adenokarsinoma pankreas, kanser paru-paru sel tidak kecil dan kanser kolorektal. Mutasi dalam gen KRAS menghasilkan neoantigen yang menggerakkan proliferasi tidak terkawal sel-sel kanser. Mutasi ini dalam gen KRAS unik kepada sel-sel kanser dan tiada dalam tisu normal sihat, menjadikan KRAS sasaran menarik untuk terapi sel-TCR-T. Terapi sel-T yang diubahsuai dengan reseptor sel-T menawarkan pendekatan menjanjikan untuk menyasarkan mutasi ini dan menangani cabaran yang dibawa oleh tumor pepejal. Berbeza dengan sel-CAR-T, yang memerlukan antigen permukaan untuk pengenalan dan mungkin mempunyai had dalam aksesibiliti sasaran, sel-TCR-T mengenali sasaran lebih luas termasuk protein dalaman seperti neoantigen. Kemampuan unik ini menjadikan terapi sel-TCR-T khusus sesuai untuk menyasarkan mutasi KRAS dan neoantigen mencabar lain.

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh penerbitan ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan prospektif ini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi tertentu sahaja.

Medigene AG

Pamela Keck
Nombor telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat tentang Medigene, sila