SINGAPURA, 31 Ogos 2023 — Dewan reka bentuk antara disiplin Singapura, Design Business Chamber Singapore (DBCS) mengumumkan tujuh pemenang teratasnya untuk Anugerah Reka Bentuk Baik Singapura 2023 (SG Mark), memperingati ulang tahun ke-10 tanda tersebut.

Meraikan satu dekad kecemerlangan reka bentuk, para pemenang diumumkan oleh Menteri Kanan Negara, Kementerian Luar Negeri & Kementerian Pembangunan Negara, Cik Sim Ann dan Menteri di Pejabat Perdana Menteri, Menteri Kewangan Kedua, dan Menteri Pembangunan Negara Kedua, Cik Indranee Rajah di majlis Anugerah Gala yang diadakan di Pusat Kebudayaan Cina Singapura hari ini.

Ketujuh pemenang Platinum, Emas dan Penghargaan Khas dipilih dalam kalangan 172 penyertaan merentasi lapan kategori atas reka bentuk inovatif mereka, dengan reka bentuk yang patut diberi perhatian terilham daripada pengalaman pandemik dan kini memperbaiki kehidupan komuniti yang kurang berkemampuan. Ini termasuk pemenang Platinum Philips Ctainer dengan pemindai CT plug-and-play dan pemenang Emas Dormitory Association Singapore Limited dengan ruang hidup pekerja migran yang direka semula dan DBS Better World Cafe yang mampan.

Sejak 2013, penghargaan ternama ini telah memuliakan lebih daripada 636 reka bentuk dan perniagaan cemerlang di peringkat global untuk menggalakkan industri yang inklusif dan menyokong bagi pereka kreatif.

“SG Mark lebih daripada sekadar anugerah; ia adalah pengiktirafan yang mewakili penanda aras kualiti reka bentuk dan mengiktiraf reka bentuk terbaik dalam perniagaan yang membawa perubahan nyata ke dalam kehidupan seharian komuniti, sambil memacu visi kami tentang kesaksamaan dan inklusi,” kata Hong Khai Seng, Naib Presiden DBCS.

Kategori Khas tahun ini akan menumpukan reka bentuk mampan dan impak fesyen dengan bekerjasama dengan Majlis Fesyen Singapura. Kategori anugerah ini bertujuan untuk mengiktiraf reka bentuk yang kurang diketahui yang menangani impak fesyen dan usaha kemampanan di seluruh dunia, termasuk UNI Green Series, yang pasukan reka bentuknya merintis kaedah mampan untuk memberi seragam ini nafas baharu, sambil menyediakan pekerjaan kepada pekerja pakaian bersara.

(Untuk butiran lanjut mengenai reka bentuk pemenang, sila rujuk fakta DI SINI.)

Pemenang anugerah Platinum, Philips Ctainer juga menonjol dalam kategori Reka Bentuk Ruang, dengan pasukan pereka Singapura mereka membangunkan teknologi imbasan CT plug-and-play yang pertama seumpamanya untuk meningkatkan akses penjagaan kesihatan di negara terpencil dan kurang berkemampuan seperti Laos.

Meneruskan semangat membantu golongan kurang mampu ialah pemenang emas Project Commune. Projek selama 19 minggu ini menggunakan komunikasi visual dan model 3D untuk merekabentuk semula persekitaran hidup untuk pekerja migran Singapura bagi menyediakan kualiti hidup yang lebih tinggi dan menggalakkan pemilikan kolektif rumah jauh dari rumah mereka.

Selain menggunakan logo SG Mark yang diiktiraf global untuk meningkatkan nilai reka bentuk mereka dalam ekonomi kreatif tempatan dan antarabangsa, para pemenang juga boleh mempamerkan reka bentuk mereka di laman web, dan di pameran Millenia Walk dari 21 September hingga 1 Oktober tahun ini.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web SG Mark di https://sgmark.org/.