Entertainment04 AndrewLozovyi Discover Wenzhou: Where Tradition and Progress Unite

WENZHOU, China, Nov. 6, 2023 — Terletak di tebing selatan Sungai Oujiang di China Timur, Wenzhou, juga dikenali sebagai “Ou”, menjemput pelancong untuk menemui keindahan pemandangannya. Bandar peringkat prefektur ini, di bawah bidang kuasa Zhejiang Province, adalah destinasi yang berharga. Dengan iklim subtropika monsun, Wenzhou menawarkan empat musim yang berbeza dan hujan yang konsisten, mencipta persekitaran yang selesa dan hijau. Berminat untuk berkongsi kisah bandar, Pejabat Maklumat Kerajaan Rakyat Wenzhou baru-baru ini telah mengeluarkan video promosi. Penerangan visual ini mempamerkan sejarah kaya bandar, ekonomi yang makmur, dan budaya yang ceria, menjemput pelancong untuk menjelajah Wenzhou sendiri.

Wenzhou adalah koleksi harta karun sejarah, mendedahkan sedikit kegiatan manusia yang bertarikh sejak 2,500 SM semasa zaman Neolitik Akhir. Nama “Wenzhou” telah diberikan dengan penuh hormat kepada bandar oleh Maharaja Gaozong pada tahun 675, tahun kedua pemerintahan Shangyuan dinasti Tang. Menakjubkan, bandar ini dengan bangganya telah membawa nama ini melalui annal sejarah, memeliharanya seperti pusaka yang dihargai sehingga hari ini.

Wenzhou berkembang sebagai obor kemakmuran, disambut sebagai tempat kelahiran ekonomi swasta China. Bukti kekuatan ekonominya, keluaran ekonomi keseluruhan Wenzhou telah menjamin tempatnya di kalangan 30 bandar teratas China untuk empat tahun berturut-turut yang membanggakan.

Wenzhou mengambil kebanggaan besar dalam warisan budaya yang kaya, kerana ia adalah tempat kelahiran banyak individu terkenal sepanjang sejarah. Tokoh-tokoh terkemuka seperti Xie Lingyun, seorang penyair dari Dinasti Timur Jin; Ye Shi, seorang cendekiawan dari Dinasti Selatan Song; dan Gao Zecheng, seorang penulis drama dari akhir Dinasti Yuan dan awal Dinasti Ming, semuanya memanggil Wenzhou rumah. Hari ini, bandar ini adalah mozaik yang ceria dari kreativiti dan inovasi, bersinar di pelbagai bidang seperti sains, teknologi, kesusasteraan, pendidikan, sukan, dan seni. Komitmen Wenzhou untuk membesarkan bakat khususnya nampak jelas di bidang matematik, dengan bandar ini mempunyai lebih daripada 200 cendekiawan dan profesor terkemuka yang telah memberikan sumbangan besar.

Wenzhou berdenyut dengan semangat usahawan yang ceria, didorong oleh model perniagaan terkini dan ekonomi baru yang berkembang pesat. Bandar ini telah memimpin pelbagai hab inovasi, termasuk China Eye Valley, China Gene Medicine Valley, dan Makmal Oujiang, untuk menamakan beberapa. Pusat-pusat kegiatan ini telah menjadi sebahagian integral Wenzhou, mencipta persekitaran sempurna di mana impian terbang.

SUMBER Pejabat Maklumat Kerajaan Rakyat Wenzhou