Saham Dave & Buster's

Dave & Buster’s Entertainment, Inc. (NASDAQ:PLAY) kelihatan bersedia untuk pertumbuhan berkat gabungan strategi inovatif, kemajuan digital, dan rancangan pengembangan. Komitmen syarikat untuk menyegarkan semula tawarannya dengan pilihan hiburan baru juga menjanjikan, walaupun terdapat kebimbangan mengenai kos operasi yang tinggi. Mari kita selami faktor-faktor yang menyokong kes agar pelabur mengekalkan saham ini.

Pemacu Pertumbuhan Utama

  1. Inovasi Menu: Dave & Buster’s sedang meringkaskan tawaran menu, meningkatkan kualiti, melabur dalam teknologi untuk mempercepatkan perkhidmatan, dan mengoptimumkan model buruhnya untuk meningkatkan segmen makanan dan minuman. Pada suku kedua fiskal, syarikat menguji model perkhidmatan berfokus hospitaliti baru, mendapatkan maklum balas positif. Fasa percubaan ini membawa kepada peningkatan jualan digit tunggal yang rendah, pengurangan kos jualan makanan sebanyak 170 mata asas, peningkatan kecekapan buruh, dan perkhidmatan yang lebih cepat. Digalakkan oleh keputusan ini, syarikat bertujuan untuk melancarkan menu dan strategi makanan & minuman baru ini di semua lokasi menjelang September 2023.
  2. Digitalisasi: Syarikat bergantung pada inisiatif digitalnya untuk memacu pertumbuhan dengan meningkatkan pengalaman pelanggan di dalam kedai dan di luar. Pelaburan dalam inisiatif strategik digital dan mudah alih serta infrastruktur IT kedai yang dikemas kini dijangka akan menghasilkan analitik data yang lebih baik, penglibatan tetamu yang lebih baik, dan kepuasan pelanggan yang lebih tinggi. Dave & Buster’s berancang untuk memanfaatkan pangkalan data kesetiaan yang semakin berkembang dan melabur dalam aplikasi mudah alih untuk memperkukuh hubungan pelanggan dan meningkatkan kunjungan ulangan.
  3. Pengembangan: Dave & Buster’s terus mengikuti strategi pertumbuhan kedai baru yang bijaksana di pasaran baru dan sedia ada. Semasa suku kedua fiskal 2023, syarikat berjaya membuka lokasi baru, melaporkan prestasi yang kukuh. Pada tahun fiskal semasa, ia bercadang untuk membuka 16 kedai baru, termasuk 11 Dave & Buster’s dan 5 lokasi Main Event, seterusnya memperluaskan tapaknya.
  4. Inisiatif Peningkatan Jualan: Syarikat secara aktif menyegarkan susun atur dan penampilan kedai D&B-nya untuk menarik lebih banyak lalu lintas pejalan kaki dan meningkatkan produktiviti keseluruhan. Menggunakan teknologi untuk melibatkan tetamu dan memperkenalkan pilihan hiburan baru adalah komponen utama strategi ini. Dengan 12 ujian pengubahsuaian yang sudah dimulakan dan rancangan untuk lebih banyak lagi dalam talian, Dave & Buster’s bertujuan untuk melaksanakan program pengubahsuaian di semua lokasi D&B pada tahun 2024 dan seterusnya berdasarkan hasil ujian dan penilaian kewangan.

Kebimbangan

Walaupun prospek pertumbuhan ini, saham Dave & Buster’s mengalami penurunan 14% dalam tempoh tiga bulan lalu, tidak mengikut purata industri disebabkan bilangan transaksi jalan masuk yang lebih rendah dan persekitaran perbelanjaan pengguna yang lembap.

Syarikat juga bergelut dengan perbelanjaan yang tinggi, dengan kos operasi kedai lain pada suku kedua 2023 mencapai $169.1 juta, berbanding $142.5 juta pada tahun sebelumnya. Peningkatan ini terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan penginapan, utiliti, penyelenggaraan, keselamatan, perkhidmatan pembersihan, dan pemasaran yang lebih tinggi. Selain itu, waktu operasi yang dilanjutkan di kedai-kedai Main Event dan kesan pembukaan kedai-kedai Dave & Buster’s baru telah menyumbang kepada peningkatan perbelanjaan. Memandangkan ketidaktentuan landskap ekonomi makro, syarikat kekal berhati-hati dalam mengurus kos ini pada masa depan.