33 3 Fonds de solidarité FTQ Annual General Meeting: Economic Challenges Among the Priorities as the Organization Celebrates Its 40th Anniversary

Pengenalan semula sumbangan sekaligus pada 2024-2025
di bawah syarat-syarat yang akan diumumkan dalam beberapa bulan akan datang

MONTRÉAL, 16 Sept. 2023 /CNW/ – Pada Mesyuarat Agung Tahunan Pemegang Saham Fonds de solidarité FTQ, pihak pengurusan mengkaji semula keputusan tahun kewangan 2022-2023 dan 40 tahun yang lalu, dengan memberi tumpuan kepada cabaran ekonomi hari ini dan esok. Ia juga membentangkan Laporan Operasi dan Kelestarian 2023.

“Diperlukan keberanian pada tahun 1983 untuk mewujudkan Fonds de solidarité FTQ dan mengumpulkan rakan kongsi dengan pendirian yang kadangkala berbeza di sekitar visi bersama, tetapi ia jelas berbaloi,” kata Pengerusi Lembaga Claude Séguin. “Walaupun begitu, tidak cukup hanya melihat ke belakang; kita juga perlu melihat ke hadapan. Fonds sentiasa menunjukkan kelincahan dan wawasan yang diperlukan untuk kekal relevan sebagai pemain utama dalam masyarakat yang sentiasa berubah. Lebih daripada sebelum ini, inilah yang membolehkannya untuk menatap masa depan dengan penuh keyakinan.”

“Tahun lepas, kami menetapkan visi lima tahun yang ambisius. Kami bermula dengan andaian bahawa, walaupun prestasi kewangan adalah penting, ia tidak sepatutnya menjadi satu-satunya matlamat kami. Kami juga mesti memberi pulangan sosial. Kami percaya bahawa pelaburan sepatutnya menjadi cara untuk menjadikan dunia tempat yang lebih baik,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Fonds Janie C. Béïque.

“Kami boleh berbangga dengan kemajuan yang dicapai sepanjang tahun lalu oleh Fonds dan rangkaian kami. Sebagai contoh, pelaburan kami dalam CMP Advanced Mechanical Solutions, sebuah syarikat yang terlibat dalam pengelektrikan pengangkutan, projek perumahan mampu milik yang dijalankan oleh Fonds immobilier bersama rakan kongsi mereka, sokongan yang diberikan oleh pasukan Fonds régionaux dalam mengekalkan syarikat-syarikat di Québec melalui pemindahan perniagaan, dan penciptaan Fonds sebuah ahli rangkaian baru, Fonds de solidarité FTQ Bioénergie, sebuah syarikat yang didedikasikan untuk pelaburan dalam bioenergi bagi mempercepatkan peralihan Québec ke ekonomi karbon rendah. Tahun lalu kami mencapai tonggak pertama yang besar dalam visi strategik kami,” sambung Puan Béïque.

Visi strategik Fonds mempunyai tiga sasaran lima tahun:

  • 100,000 penyimpan baru tanpa produk simpanan lain atau dengan gaji tahunan di bawah gaji purata di Québec
  • $12 bilion dalam aset pembangunan mampan
  • 100,000 tindakan impak oleh pekerja kami

Untuk menentukan bidang tindakannya dan mengukur pengaruh campur tangan sosialnya, Fonds telah menentukan enam tema pulangan sosial yang akan dijadikan asas untuk mengukur dan menjejaki kemajuan:

  • Persaraan yang selesa – Meningkatkan kualiti hidup orang ramai dengan membolehkan mereka mempunyai pendapatan yang mencukupi semasa persaraan dan dengan menggalakkan mereka supaya sihat agar dapat menikmati sepenuhnya tahun emas mereka.
  • Pertumbuhan jangka panjang PKS – Membantu PKS mencapai pertumbuhan mampan untuk menggalakkan kejayaan dan kelangsungan hidup mereka, serta mengekalkan ibu pejabat mereka di Québec.
  • Hartanah mampan – Menyokong pembangunan projek hartanah sosial dan komuniti sambil meningkatkan prestasi alam sekitar projek hartanah kami.
  • Tarik dan kekalkan bakat – Memupuk tempat kerja yang sihat, merangsang dan pelbagai untuk menarik, membangunkan dan mengekalkan bakat, membolehkan semua orang menyumbang kepada ekonomi mampan.
  • Peralihan teknologi yang adil – Memodenkan PKS Québec melalui integrasi penyelesaian teknologi sambil memastikan peralihan yang adil untuk pekerja.
  • Peralihan alam sekitar yang adil – Memerangi perubahan iklim dan melindungi serta memulihkan alam sekitar sambil memastikan peralihan yang adil untuk pekerja.
Pengenalan semula sumbangan sekaligus pada 2024-2025

Sepanjang tahun ini, 41,549 pemegang saham penyimpan menyumbang kepada Fonds buat pertama kali. Daripada jumlah ini, lebih kurang 23,350 tidak mempunyai produk simpanan lain atau mempunyai gaji tahunan di bawah gaji purata di Québec.

“Memandangkan inflasi yang tinggi dan kos sara hidup yang melambung, saya amat berbangga kerana Fonds telah menarik lebih daripada 40,000 penyimpan buat pertama kali,” kata Puan Béïque.

Walau bagaimanapun, puluhan ribu orang memasuki persaraan dengan hampir tiada simpanan. Hampir 40% pesara di Québec menerima Tambahan Pendapatan Dijamin1, yang dikhaskan untuk golongan berpendapatan rendah.

Untuk membantu lebih ramai rakyat Québec bersedia dengan lebih baik untuk persaraan, Fonds akan mengumumkan, dalam beberapa bulan akan datang, syarat-syarat untuk pengenalan semula sumbangan sekaligus dalam tahun kewangan 2024-2025.

“Menyimpan untuk persaraan kekal sebagai salah satu teras misi Fonds de solidarité FTQ. Ini diiktiraf dalam bajet kerajaan Québec yang terbaru. Kami komited untuk membantu rakyat Québec bersara dengan bermaruah. Pengenalan semula sumbangan sekaligus pada 2024-2025, digabungkan dengan kerja penting wakil tempatan kami seramai 1,700 orang, akan membolehkan kami mencapai lebih ramai rakyat Québec yang tiada penyelesaian simpanan atau yang berpendapatan di bawah gaji purata,” rumus Puan Béïque.

Mengenai Fonds de solidarité FTQ

Fonds de solidarité FTQ adalah sumber kebanggaan di Québec, menunaikan misinya melalui model perniagaan unik yang dicipta 40 tahun lalu. Sejak itu, Fonds telah menggerakkan Québec untuk bertindak berdasarkan simpanan persaraan 765,721 pemegang saham.

Dengan aset bersih $18.4 bilion setakat 31 Mei 2023, Fonds menyokong lebih daripada 3,700 syarikat melalui pelaburan modal usaha niaga dan pembangunan berdasarkan kepercayaan bahawa impak dicipta sama ada oleh pulangan kewangan mahupun sosial. Untuk maklumat lanjut, layari fondsftq.com atau halaman syarikat kami di LinkedIn.

Sila baca prospektus sebelum membeli saham Fonds de solidarité FTQ. Saham