Meta stock

Meta Platforms (NASDAQ:META) telah dilaporkan telah mencapai persetujuan awal dengan Tencent Holdings untuk memperkenalkan headset realiti maya (VR) yang lebih murah di China. Di bawah perjanjian ini, Tencent akan menjadi penjual eksklusif headset tersebut di China, dengan jualan dijangka bermula pada akhir 2024. Kerjasama ini memberi peluang kepada Meta untuk memasuki semula pasaran China, di mana Facebook dan Instagram diblokir, dan bersaing dengan Bytedance, pemilik TikTok, yang menghasilkan headset VR, Pico.

Laporan tersebut tidak menyatakan harga potensi headset baharu itu, dan kedua-dua Meta dan Tencent tidak memberi maklumbalas kepada permintaan ulasan Reuters. Di Amerika Syarikat, Meta menjual headset Quest 2 bermula pada $300, headset Quest Pro pada $1,000, dan headset Quest 3 yang baru dilancarkan bermula pada $500.

Langkah ini datang apabila Meta bertujuan menggunakan kanta yang lebih mampu mahal dalam versi China headset itu, terutamanya berbanding kanta yang digunakan dalam Quest 3. Walaupun Meta dijangka mempunyai bahagian jualan peranti yang lebih besar, Tencent akan menerima bahagian pendapatan kandungan dan perkhidmatan yang lebih besar. Headset murah ini direka untuk menawarkan permainan dan aplikasi lain yang diterbitkan oleh Tencent.

China kekal sebagai pasaran yang strategik penting, dan kerjasama ini membolehkan Meta menavigasi persekitaran peraturan sambil memenuhi permintaan untuk teknologi VR di negara itu. Perkembangan ini juga bertepatan dengan persaingan yang lebih luas dalam ruang VR, kerana Meta menghadapi ancaman potensi daripada headset realiti campuran Apple yang akan datang Vision Pro, dijangka tersedia awal tahun depan. Vision Pro diberi harga lebih tinggi daripada headset Quest paling mahal Meta dan menyasarkan peminat dalam pasaran VR yang masih baru, di mana Quest Meta kini mendominasi jualan, mengikut firma penyelidikan IDC.

Sila Lihat Penafian