Paramount Stock

Saham Paramount Global (NASDAQ: PARA) melonjak 10% pada hari Jumaat apabila syarikat media itu menyesuaikan ramalan kerugian 2023 untuk perniagaan penstriman digitalnya yang berkembang pesat, yang mencapai puncak pelaburan setahun lebih awal daripada yang dijangka semula.

Selepas bertahun-tahun menumpukan pertumbuhan pelanggan melalui pelaburan besar-besaran, platform penstriman kini beralih fokus kepada keuntungan disebabkan tekanan daripada pelabur. Perubahan ini telah mendorong syarikat seperti Disney+ dan HBO Max menaikkan harga dan memperkenalkan iklan untuk meningkatkan hasil.

Saham Paramount dijangka meningkatkan nilai pasarannya hampir AS$800 juta jika keuntungan ini dikekalkan, manakala pesaingnya, Walt Disney (NYSE: DIS) dan Warner Bros Discovery (NASDAQ: WBD), menyaksikan saham mereka naik 2% hingga 4%.

Momentum positif bagi syarikat media bermula pada Khamis apabila pembuat peranti penstriman Roku (NASDAQ: ROKU) melaporkan keputusan yang memberangsangkan, mencetuskan optimisme tentang pemulihan pasaran pengiklanan.

Menurut Bob Bakish, CEO Paramount, syarikat itu meramalkan kerugian sektor langsung kepada pengguna (DTC) pada 2023 akan kurang daripada yang ditanggung pada 2022, menandakan bahawa pelaburan kami dalam penstriman telah mencapai puncak lebih awal daripada jangkaan.

Walaupun tumpuan utama industri kini beralih kepada keuntungan, analis masih tidak pasti tentang pencapaian matlamat itu. Firma broker Needham mencadangkan bahawa Paramount mungkin menjadi sasaran potensial pengambilalihan oleh pesaing penstriman lebih besar, memandangkan nilai pasaran semasanya kira-kira AS$7 bilion dan hutang bersih kira-kira AS$14 bilion.Ahli analisis dari Needham telah mencadangkan, bahawa syarikat itu berukuran yang menjadikannya sasaran pengambilalihan potensial bagi pesaing penstriman lebih besar, memandangkan perpustakaan filem dan program televisyennya yang luas, bersama-sama hak sukan dan aset berita.

Paramount, terkenal sebagai pemilik studio di sebalik filem-filem ikonik seperti “Titanic” dan “The Godfather”, memilih untuk tidak memberi komen mengenai kenyataan Needham.

Satu faktor yang telah memberikan sedikit perlindungan terhadap impak mogok Hollywood bagi Paramount ialah kandungannya yang langsung, termasuk bola sepak kolej dan NFL, serta koleksi kandungan asli antarabangsa.