Nokia Stock

Nokia Corporation (NYSE:NOK) baru-baru ini telah melancarkan inovasi terbarunya, Interleaved Passive Active Antennas (IPAA+), untuk usaha pengembangan rangkaian 4G/5G Globe Telecom di Filipina. Berikutan ujian lapangan yang berjaya untuk varian IPAA+ 2.6 GHz yang disesuaikan khas untuk keperluan Globe Telecom, kerjasama ini bersedia untuk mengukuhkan kehadiran Nokia di Asia Tenggara dan memperkukuh kedudukannya dalam pasaran peralatan tanpa wayar.

Salah satu cabaran utama yang dihadapi oleh penyedia perkhidmatan telekom semasa pengembangan infrastruktur 5G adalah kekurangan lokasi sesuai untuk pemasangan antena 5G, terutamanya di kawasan bandar yang padat penduduk. Apabila pelancaran teknologi 5G semakin rancak, isu ini menjadi lebih ketara.

IPAA+ Nokia menawarkan penyelesaian padat dan berkesan untuk menangani cabaran ini. Mengintegrasikan kedua-dua antena pasif 4G dan aktif 5G ke dalam faktor bentuk dan berat antena multijalur standard, ia memudahkan proses untuk penyedia perkhidmatan melancarkan rangkaian 5G melalui penggantian antena yang mudah. Pendekatan inovatif ini mempercepatkan prosedur perolehan tapak dan mengurangkan kos sewaan tapak, menjadikannya aset yang sangat berharga bagi penyedia perkhidmatan yang mengemudi kerumitan pengembangan 5G.

Reka bentuk modular dan ringan IPAA+ meringankan pelancaran rangkaian 4G dan 5G, dan akhirnya meningkatkan pengalaman pelanggan dengan memperbaiki kecekapan rangkaian. Keupayaannya untuk menyokong semua jalur frekuensi 5G dalam satu penyelesaian padat yang lengkap menambah daya tarikannya, menjadikannya pilihan yang sangat fleksibel untuk operator rangkaian.

Nokia kekal komited untuk membangunkan teknologi rangkaian fleksibel dan boleh skala yang bukan sahaja meningkatkan prestasi rangkaian untuk pengguna akhir tetapi juga memaksimumkan pulangan pelaburan untuk operator. Pelancaran IPAA+ yang berjaya menjanjikan peningkatan kesalinghubungan yang ketara di kepulauan selatan Filipina, sekali gus meningkatkan peluang komersial Nokia di rantau ini.

Nokia berada di barisan hadapan dalam mendorong perusahaan global ke arah rangkaian maya pintar, bertujuan untuk mewujudkan rangkaian bersepadu untuk semua perkhidmatan dengan menyatukan jalur lebar mudah alih dan tetap, penghalaan IP, dan rangkaian optik, bersama-sama dengan perisian dan perkhidmatan yang diperlukan untuk pengurusan. Memanfaatkan teknologi terkini, Nokia mentransformasi cara orang dan peranti berkomunikasi dan berinteraksi, termasuk peralihan lancar ke teknologi 5G, akses jalur lebar ultra, IP, dan rangkaian ditentukan perisian, aplikasi awan, dan Internet of Things.

Dengan portfolio yang komprehensif, Nokia berada dalam kedudukan yang baik untuk evolusi teknologi yang berterusan. Syarikat itu mempunyai kadar kemenangan tawaran yang mengkagumkan, terutamanya dalam pasaran 5G yang penting, dan asas pemasangan produk AirScale berkapasiti tinggi, yang memudahkan naik taraf 5G yang cepat, terus berkembang dengan ketara.

Dalam setahun yang lalu, saham Nokia mengalami penurunan 19%, berbanding penurunan industri sebanyak 11.8%.