56 2 Nortal acquires Questers, an international distributed software development company from TPXimpact
  • Nortal akan menggabungkan Questers dengan anak syarikatnya pwrteams
  • Pemerolehan strategik memperkukuhkan jejak kaki pwrteams, akses kepada bakat dan keupayaan untuk membina pasukan pembangunan IT dan kejuruteraan merentas sempadan untuk pelanggan
  • Pemerolehan adalah komponen terkini dalam pelan pengembangan Eropah Nortal berikutan kemasukan pasaran UK dan pelantikan Thomas Hedley sebagai Pengarah Urusan beberapa bulan yang lalu

LONDON, 18 Sept. 2023 — Nortal, syarikat perubahan strategik dan teknologi multinasional hari ini mengumumkan pemerolehan Questers, syarikat perisian teragih yang memenangi anugerah. Sebagai anak syarikat TPXimpact Holdings PLC (AIM: TPX) yang berpangkalan di UK, Questers kini akan bergabung dengan syarikat anak Nortal pwrteams untuk memperkukuhkan jejak kakinya di Amerika Utara dan UK, serta mengukuhkan perniagaan sedia ada untuk mewujudkan pasukan IT dan kejuruteraan merentas sempadan untuk pelanggan di seluruh dunia.

Questers, ditubuhkan pada 2007 adalah salah satu syarikat pembangunan perisian antarabangsa terkemuka yang mereka bentuk, membina dan menguruskan pasukan khusus merentasi pelbagai set teknologi dalam pelbagai industri. Majoriti pelanggan Questers berada di UK, tetapi juga di AS, Jerman, Belgium, Norway dan Switzerland.

“Pemerolehan Questers memperkukuh perniagaan pwrteams kami yang memberi tumpuan kepada membina pasukan merentas sempadan khusus untuk pelanggan kami. Pemerolehan ini akan menambah kehadiran pasaran di AS dan UK, dan melengkapi pertumbuhan organik dua angka kami sepanjang 5 tahun kebelakangan ini. Saya gembira mengalu-alukan lebih 300 rakan sekerja baru ke dalam pasukan kami,” kata Priit Alamäe, CEO dan pengasas Nortal.

Nortal memperkenalkan pwrteams dan melancarkan model perniagaan baru penswastaan dan penambahan pasukan ke portfolio syarikat pada 2022 berikutan pengambilalihan Skelia. pwrteams bekerja dengan pelanggan di Eropah dan Amerika Utara, seperti TUI dan Kumpulan Thomas Cook. Pusat perkhidmatan syarikat terletak di Ukraine, Poland, Serbia, Lithuania, Estonia, Mexico, dan berikutan pengambilalihan Questers juga di Bulgaria.

“Akses kepada bakat hebat adalah teras kepada rancangan pertumbuhan pwrteams, dan pemerolehan terkini ini menandakan langkah pertama dalam perjalanan pengembangan kami. Bakat teknologi tinggi Questers di Bulgaria adalah tambahan hebat kepada keupayaan komuniti pwrteams sedia ada kami. Bersama-sama, kami bertujuan untuk menjadi pemimpin antarabangsa dalam membina organisasi IT dan kejuruteraan merentas sempadan khusus untuk memperluaskan perniagaan pelanggan kami dengan kelajuan, kecekapan dan skalabiliti,” kata Karel Saurwalt, CEO pwrteams.

“Menjadi sebahagian daripada TPXImpact telah mengubah Questers menjadi perniagaan matang dan berprestasi tinggi yang secara konsisten memberi nilai kepada pelanggan kami. Menyertai perniagaan pwrteams Nortal membawa peluang seterusnya buat kami dalam evolusi untuk memberi respons kepada keperluan sektor kolaborasi teknologi global yang sentiasa berubah dengan tawaran yang lebih berkuasa. Hubungan semula jadi perniagaan kami, dan set kemahiran yang saling melengkapi akan digabungkan untuk memberi pertumbuhan merentas industri dan wilayah yang lebih luas,” kata Alexander Drangajov, CEO Questers.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan sekerja kami di Questers atas sumbangan penting mereka kepada Kumpulan sepanjang lima tahun lalu, dan saya yakin Nortal mewakili padanan yang sangat baik untuk perniagaan pada masa hadapan,” kata Bjorn Conway, Ketua Pegawai Eksekutif TPXimpact.

Pengumuman ini datang ketika Nortal, syarikat perubahan strategik dan teknologi multinasional yang terkenal dengan transformasi digital kerajaan Estonia (‘e-Estonia‘), terus mengembangkan kehadirannya di Eropah dan Amerika Utara. Baru-baru ini, syarikat ini mengumumkan penubuhan pusat penyampaian di Guadalajara, Mexico untuk lebih dekat dengan pelanggan di Amerika Utara serta perluasan ke UK dengan kedua-dua tawaran sektor awam dan swasta bersama-sama pelantikan Thomas Hedley sebagai Pengarah Pengurusan untuk mengembangkan keupayaan global syarikat di UK.

Maklumat lanjut tersedia di
www.nortal.com
www.pwrteams.com
www.questers.com
www.tpximpact.com