Nvidia Stock

Nvidia (NASDAQ: NVDA) dilaporkan sedang bersiap untuk melancarkan tiga cip baharu untuk pasaran Cina, seperti yang didedahkan oleh sumber media tempatan pada Khamis. Langkah ini diambil berikutan Amerika Syarikat menghalang syarikat itu menjual dua cip kecerdasan buatan (AI) berprestasi tinggi dan satu cip permainan terkemuka kepada syarikat Cina.

Cip-cip yang dimaksudkan, dinamakan HGX H20, L20 PCIe, dan L2 PCIe, mungkin akan diumumkan secara rasmi seawal 16 November, menurut akhbar pasaran STAR Daily, dengan merujuk kepada individu yang mengetahui perkara tersebut.

Pada bulan Oktober, Nvidia mendedahkan bahawa sekatan eksport baharu yang dikenakan oleh Amerika Syarikat akan menghalang jualan dua cip AI maju yang diubahsuai, A800 dan H800, yang direka untuk pasaran Cina. Selain itu, salah satu cip permainan terkemuka syarikat itu, RTX 4090, juga akan terjejas oleh sekatan ini, berkuat kuasa serta-merta.

Nvidia secara tradisinya memegang lebih 90% daripada pasaran cip AI Cina bernilai $7 bilion. Sekatan terbaru AS dijangka akan memberi peluang kepada syarikat tempatan seperti Huawei Technologies (HWT.UL) untuk maju dalam industri ini. Rakan teknologi gergasi Cina Baidu (9888.HK) dilaporkan telah meletakkan pesanan besar untuk cip AI Huawei awal tahun ini, berkemungkinan meramalkan masa depan di mana ia tidak akan lagi dapat memperoleh daripada Nvidia disebabkan sekatan eksport.