Nvidia Stock

(SeaPRwire) –   Syarikat Nvidia Corp. (NASDAQ: NVDA) sedang mengalami kemenangan berturut-turut selama 10 sesi, menandakan siri peningkatan terpanjang sejak Disember 2016. Saham syarikat yang berpangkalan di Santa Clara itu telah meningkat lebih 1% dalam perdagangan Selasa, menyumbang kepada peningkatan sebanyak 22% semasa siri ini dan menambah nilai pasaran yang menakjubkan sebanyak $220 bilion, mengikut data Bloomberg. Peningkatan ini bertepatan dengan pengumuman Nvidia mengenai kemaskini pemproses kecerdasan buatan, menguatkan statusnya sebagai syarikat pembuat cip yang paling bernilai di dunia.

Prestasi saham Nvidia pada tahun 2023 telah luar biasa, meningkat kira-kira 240%, menjadikannya komponen terbaik di kedua-dua Indeks Nasdaq 100 dan Indeks S&P 500. Dominasi syarikat dalam kecerdasan buatan telah meninggalkan pesaing bergegas untuk membangunkan alternatif bagi mencabar kedudukannya.

Peningkatan terkini sebahagiannya dikaitkan dengan pengumuman Nvidia mengenai kemaskini cipnya, , yang menggabungkan ingatan jalur lebar tinggi, atau HBM3e. Penambahbaikan ini membolehkan cip untuk mengendalikan set data besar yang penting bagi pembangunan dan pelaksanaan kecerdasan buatan. Pemerhati melihat langkah ini sebagai bukti Nvidia mempercepatkan kitaran produknya berikutan permintaan pasaran kecerdasan buatan yang berkembang dan keperluan prestasi, dengan itu memperluaskan kelebihan saingannya.

Chris Caso, seorang penganalisis di Wolfe Research, menyatakan, Secara sejarah, NVDA tidak mengemaskini GPU generasi sebelumnya. Oleh itu, ini memberikan bukti tambahan bahawa NVDA mempercepatkan jadual keluaran produknya berikutan pasaran kecerdasan buatan yang meluas dan tuntutan prestasi yang lebih tinggi, dengan itu menguatkan kelebihan saingannya.

Versi sedia ada pengakselerator kecerdasan buatan Nvidia sudah sangat dipinta, dan versi kemaskini H200 dijangka akan dilancarkan pada pertengahan 2024, menawarkan ingatan jalur lebar tinggi dan berpotensi menjadi GPU terbaik di pasaran, menetapkan piawaian lebih tinggi bagi persaingan.

Walaupun menghadapi tekanan bulan lepas berikutan peraturan baharu Amerika Syarikat yang mengehadkan jualan cip kecerdasan buatan maju ke China, siri kemenangan Nvidia mencerminkan optimisme baharu dalam saham teknologi berikutan harapan kadar faedah Bank Pusat Amerika Syarikat telah mencapai puncak. Syarikat dijangka akan melaporkan keuntungan pada 21 November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)