Ordos, a City of Happiness that Warms the World

ORDOS, China, Nov. 6, 2023 — Baru-baru ini, Ordos disenaraikan sebagai salah satu “bandar-bandar terbahagia di China 2023”, gelaran sedemikian kini menjadi tanda paling cerah bagi bandar itu, menurut Pusat Konvergensi Media Ordos.

Ordos, a city of happiness that warms the world

Daripada sebuah bandar utara yang tidak dikenali kepada bandar kebahagiaan, keyakinan Ordos untuk mencapai transformasi menakjubkan ini berpaksikan iklim yang menyenangkan, kelebihan geografi dan hubungan penduduknya.

Terletak di barat daya Wilayah Autonomi Dalam Negeri Mongolia, Ordos mempunyai padang rumput yang indah, gurun dan udara segar. Dengan lebih daripada 300 hari kualiti udara yang baik setahun dan suhu purata 21 darjah Celsius pada musim panas, iklim dan gaya hidup santai bandar itu menceburkan penduduknya dalam kebahagiaan.

Selain iklim unik, kebahagiaan Ordos juga berakar umbi pada kelebihan geografinya, termasuk pemandangan berwarna-warni dan produk yang kaya. Padang rumput, gurun atau lembah, semua landskap pelbagainya adalah puisi. Simpanannya arang batu dan gas asli masing-masing mewakili 1/6 dan 1/3 jumlah keseluruhan negara. Simpanan tanah liat tembikar 6.5 bilion tan menduduki tempat kedua terbesar di dunia. Pengeluaran kasymirnya mewakili 13% jumlah dunia, dan kasymir putih Albas yang unik adalah kualiti terunggul di dunia. Daya saing sedemikian tentu merupakan asas yang boleh dipercayai untuk kebahagiaan penduduknya, sehingga mereka boleh berasa tenang.

Walau bagaimanapun, kebahagiaan Ordos bukan sahaja diberikan oleh iklim yang menyenangkan dan kelebihan geografi. Untuk memenuhi hasrat penduduk untuk hidup bahagia sentiasa menjadi matlamat kepimpinannya. Rumah, pendidikan, perkhidmatan penjagaan warga emas dan kesihatan yang memuaskan semuanya mudah diakses; pasar makanan, padang sukan dan taman hijau berhampiran; pelbagai perkhidmatan pintar seperti tempahan makanan dengan mengimbas kod QR dan pembayaran muka dengan pengesanan muka menjadi lumrah dalam kehidupan seharian; didorong oleh kemajuan teknologi dan dasar-dasar sokongan, pengangkutan pintar yang diwakili oleh bas pelancongan tanpa pemandu, teksi bersama, mesin jualan bergerak sendiri sentiasa meningkat taraf. Semua usaha ini telah membawa kebahagiaan kepada penduduk.

Dengan pemandangan indah hanya tinggal pintu, Ordos merupakan tanah puisi bagi penduduk dan pelancong. Bandar kebahagiaan ini yang memanaskan dunia kian muncul sebagai tanah impian bagi lebih ramai orang.

Lampiran Imej Pautan:

Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=443038

Keterangan: Ordos, a city of happiness that warms the world

Gambar – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/11/cd16cd70-16316_2.jpg