TORONTO, 6 September 2023 /CNW/ – Suruhanjaya Sekuriti Ontario (OSC) hari ini mengeluarkan Kenyataan Tuntutan terhadap Phemex Limited dan Phemex Technology Pte. Ltd. (Phemex) kerana gagal mematuhi undang-undang sekuriti Ontario.

OSC mendakwa bahawa, dari 25 November 2019 hingga 6 Januari 2023, entiti asing yang diperbadankan Phemex mengendalikan platform perdagangan aset kripto tanpa pendaftaran dan membenarkan penduduk Ontario untuk menjalankan dagangan produk aset kripto yang merupakan sekuriti dan derivatif.

Seperti yang didakwa, kegagalan Phemex untuk mematuhi keperluan pendaftaran dan prospektus di bawah undang-undang sekuriti Ontario telah menafikan pelabur daripada perlindungan penting dan menjejaskan keyakinan terhadap keadilan dan kecekapan pasaran modal Ontario.

Tindakan penguatkuasaan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan dan berkoordinasi Pentadbir Sekuriti Kanada (CSA) untuk memastikan platform perdagangan aset kripto mematuhi perundangan sekuriti di Kanada. Tanpa mengira lokasi operasi mereka, platform yang memudahkan jual beli aset kripto oleh pelabur Kanada mesti mematuhi keperluan yang berkenaan di bawah perundangan sekuriti Kanada.

OSC akan terus mengambil tindakan terhadap platform perdagangan aset kripto yang tidak mematuhi peraturan dan berhubung dengan pengawal sekuriti antarabangsa untuk bertukar maklumat bagi menyokong tindakan penguatkuasaan.

OSC mengakui bantuan Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan Kepulauan Virgin British dan Pihak Berkuasa Monetari Singapura.

OSC menggesa pelabur untuk sentiasa memeriksa pendaftaran mana-mana individu atau perniagaan yang cuba menjual mereka pelaburan atau memberi nasihat pelaburan. Sebelum melabur dalam aset kripto, pelabur juga perlu merujuk senarai platform yang didaftarkan dengan pengawal sekuriti Kanada.

OSC juga terus menambah platform perdagangan aset kripto yang tidak berdaftar ke Senarai Amaran Pelabur mereka.

Mandat OSC adalah untuk melindungi pelabur daripada amalan yang tidak adil, salah atau penipuan, untuk memupuk pasaran modal yang adil dan cekap dan keyakinan dalam pasaran modal, dan untuk menyumbang kepada kestabilan sistem kewangan dan pengurangan risiko sistemik. Pelabur dinasihatkan untuk memeriksa pendaftaran mana-mana orang atau syarikat yang menawarkan peluang pelaburan dan mengkaji bahan pelabur OSC yang boleh didapati di http://www.osc.ca.

Ikuti kami di Twitter Ikuti kami di LinkedIn

SUMBER Ontario Securities Commission