3d 100 dollar bank note flying oil tank e1694545706342 Analysts Foresee Possibility of $100 Oil Price If Current Trends Persist

Perubahan geopolitik baru-baru ini mungkin membuka jalan bagi harga minyak untuk menyentuh tanda AS$100, para pakar menunjukkan. Arab Saudi baru-baru ini melanjutkan pemotongan pengeluaran yang dikenakan sendiri selama suku tahun lagi, sementara Rusia mengumumkan penurunan ekspornya sebanyak 300,000 tong sehari sehingga akhir tahun ini. Penyesuaian ini datang di atas pemotongan OPEC+ dari akhir tahun lalu.

Walaupun kontrak berjangka minyak mentah telah menyaksikan rally sebanyak 25% sejak akhir Jun, kekangan jelas disebabkan faktor seperti pemulihan ekonomi China yang lebih perlahan dan AS meningkatkan output pengeluarannya.

Para penganalisis berkomen, “Separuh akhir tahun ini mungkin akan melihat bekalan yang semakin ketat, terutamanya kerana Riyadh dan Moscow kelihatan ingin mengekalkan pengurangan output.” Ramalan mereka meletakkan purata harga WTI pada AS$86.50 setong dan Brent International pada AS$91 setong bagi suku tahun penutup.

Michael Tran dan Helmina Croft, pakar di RBC Capital Markets, dalam nota pelabur baru-baru ini mereka, menyatakan, “Hanya beberapa bulan yang lalu, AS$100/bbl kelihatan mustahil. Tetapi sekarang, ia hampir tercapai. Walaupun kami ragu-ragu untuk menyebutnya sebagai senario utama kami, kecenderungan pasaran minyak untuk dipengaruhi oleh momentum, serta asas, menjadikannya pertimbangan yang menarik.”

West Texas Intermediate melihat berhentinya laju menaiknya, menetap pada AS$86.87 pada Khamis ini. Sementara itu, kontrak berjangka minyak mentah Brent menetap sedikit lebih rendah pada AS$89.92 setong.

Goldman Sachs mempunyai ramalan yang lebih ambisius. Mereka menjangkakan minyak mentah Brent mungkin memanjat sehingga AS$107 setong menjelang Disember 2024, bergantung kepada OPEC+ melanjutkan sebahagian daripada pemotongan output mereka ke tahun hadapan.

Dalam nota, Daan Struyven dan pasukannya menyatakan, “Jika OPEC+ mengekalkan pemotongan 2023 yang mereka isytiharkan pada April tahun ini dan jika Arab Saudi memilih peningkatan pengeluaran berhati-hati sebanyak 250kb/d setiap bulan pada permulaan 2024, kami boleh melihat peningkatan potensi AS$14/bbl melebihi anggaran Disember 2024 kami sebanyak AS$93/bbl.”

Mesyuarat OPEC baru-baru ini di Vienna, Austria, menyaksikan penyertaan Menteri Tenaga Arab Saudi, Putera Abdulaziz bin Salman Al-Saud, mendedahkan lebih banyak cahaya pada lanskap minyak yang sedang berubah.