stock market rally

Saham-saham melonjak pada hari Jumaat, menandakan minggu lagi keuntungan. Serangan ini mengikuti jeda ringkas selepas Pengerusi Bank Pusat Amerika Syarikat Jerome Powell membuat kenyataan hawkish dan kenaikan hasil bon menghentikan rentetan kemenangan terpanjang untuk Indeks S&P 500 dan Indeks Komposit Nasdaq selama dua tahun.

Memimpin serbuan, Indeks Komposit Nasdaq melonjak lebih 2%, mencatat prestasi terbaik sejak 26 Mei. Indeks S&P 500 juga menyaksikan peningkatan yang ketara kira-kira 1.6%. Sementara itu, Indeks Perindustrian Dow Jones maju kira-kira 1.1%, menambah sekitar 400 mata.

Peningkatan ini telah mendorong Dow, S&P 500 dan Nasdaq ke tahap tertinggi sejak pertengahan September, walaupun data terbaru menunjukkan kebimbangan pengguna yang semakin meningkat terhadap ekonomi AS dan jangkaan inflasi jangka panjang yang lebih tinggi, tidak dilihat sejak 2011.

Hasil bon mengalami penurunan selepas lonjakan Khamis. Hasil 10-tahun sedikit turun, berdagang hampir 4.63%.

Dalam pasaran komoditi, harga minyak meningkat untuk sesi kedua berturut-turut berikutan penurunan terkini ke tahap terendah tiga bulan disebabkan kebimbangan permintaan global. Minyak mentah Barat Texas meningkat di atas $77 setong, dan minyak mentah Brent menutup di atas $81.50 setong.