Pfizer Stock

Pfizer (NYSE: PFE) melaporkan kerugian melebihi $2 bilion pada suku ketiga, terutamanya disebabkan penurunan pendapatan yang dijangka dari jualan produk COVID-19. Penjualan rawatan COVID Pfizer Paxlovid dan vaksin Comirnaty menurun dengan ketara, dengan penurunan masing-masing sebanyak 97% dan 70%. Penurunan ini selari dengan perubahan strategi oleh Pfizer dan pesaingnya untuk menjual produk-produk ini di pasaran komersial berbanding kepada kerajaan.

Kedua-dua syarikat dan penganalisis industri telah menjangkakan penurunan pendapatan daripada produk-produk utama ini tahun ini, dengan jangkaan bahawa jualan akan pulih semula apabila jualan komersial mendapat momentum. Dua minggu sebelum laporan ini, Pfizer telah memberi amaran bahawa jualan ubat-ubatannya yang berkaitan COVID lebih lemah daripada dijangka, menyebabkan pengurangan sebanyak $9 bilion dalam ramalan pendapatan tahunannya.

Penurunan jualan Paxlovid dan Comirnaty juga mempengaruhi keputusan suku kedua Pfizer, tetapi syarikat sebelum ini menyatakan optimisme tentang pemulihan pada separuh kedua 2023.

Semasa suku ketiga, Pfizer melaporkan caj bukan tunai sebanyak $5.6 bilion untuk penulisan semula stok berkaitan produk COVID-19.

Di luar kategori produk COVID-19, Pfizer mencatat peningkatan 10% dalam pendapatan operasinya (tidak termasuk kesan kadar tukaran asing), sebahagiannya didorong oleh pertumbuhan dalam vaksin pneumonia Prevnar-nya. Ketua Pegawai Kewangan David Denton menekankan prestasi perniagaan asas syarikat dan momentum positifnya.

Kerugian terlaras Pfizer bagi suku itu adalah 17 sen sesaham, ketara lebih sempit daripada kerugian dijangka sebanyak 42 sen sesaham, mengikut penganalisis pasaran Wall Street yang disoal selidik oleh FactSet.

Jumlah pendapatan menurun sebanyak 42% kepada $13.23 bilion, jatuh di bawah ramalan sebanyak $13.77 bilion.

Ramalan pendapatan tahunan terlaras Pfizer berada dalam julat $1.45 hingga $1.65 sesaham. Walau bagaimanapun, penganalisis industri secara puratannya meramalkan pendapatan sebanyak $2.13 sesaham, mengikut FactSet.

Pfizer telah melancarkan program pemotongan kos yang bertujuan menghasilkan sekurang-kurangnya $3.5 bilion penjimatan menjelang akhir 2024.

Harga saham Pfizer mengalami penurunan 30 sen, berdagang pada $30.25 semasa perdagangan tengah hari selasa, manakala indeks pasaran yang lebih luas menunjukkan keputusan bercampur-campur. Tahun ini, harga saham Pfizer telah jatuh kira-kira 40%, berbeza dengan Indeks Piawai & Poor’s 500 yang menunjukkan peningkatan melebihi 8%.

Perlu disedari, pada 2021, harga saham Pfizer pernah mencapai lebih $60 dan mencapai paras tertinggi sepanjang masa, didorong sebahagian besarnya oleh kejayaan vaksin Comirnaty, yang menjana lebih $36 bilion pendapatan pada tahun itu.