Federal Reserve

Sebagai Persekutuan Rizab mengakhiri mesyuarat dasarnya pada hari Rabu ini, pakar menjangkakan kadar faedah yang stabil. Keberhati-hatian timbul daripada niat Persekutuan untuk mengelakkan mengulangi kesilapan inflasi lampau.

Luke Tilley, ketua ekonom Wilmington Trust, menekankan keutamaan Persekutuan untuk mengekalkan syarat kewangan yang ketat, berwaspada untuk menghantar isyarat yang kurang tegas kepada pasaran.

Menggemakan sentimen ini, Krishna Guha dari Evercore ISI percaya Persekutuan bertujuan untuk kekal tegas, menyerlahkan kemungkinan yang jelas untuk kenaikan tambahan. Walau bagaimanapun, ini hanya akan berlaku jika metrik inflasi atau pasaran buruh menunjukkan tren yang membimbangkan walaupun pertumbuhan ekonomi yang kukuh.

Data terkini, yang menunjukkan kemungkinan pendinginan inflasi, mengukuhkan pendirian ini dalam kalangan pegawai Persekutuan. Terutamanya, data Indeks Harga Pengguna (CPI) Ogos mendedahkan peningkatan 0.6% dari bulan sebelumnya dan pertumbuhan 3.7% tahun ke tahun. Faktor penting adalah lonjakan harga gas. Walau bagaimanapun, data teras (tidak termasuk sektor yang mudah berubah seperti makanan dan tenaga) menunjukkan kemungkinan perlambatan inflasi.

Metrik inflasi teras utama Persekutuan, Indeks Perbelanjaan Pengguna Peribadi (PCE), melaporkan peningkatan tahunan 4.2% pada Julai. Walaupun ini sedikit lebih tinggi daripada 4.1% Jun, ia kekal di bawah julat 4.5%-4.6% separuh pertama tahun ini. Para penganalisis sebahagian besarnya percaya data ini tidak mewajarkan kenaikan kadar yang serta-merta. Matlamat utama Persekutuan kekal untuk menurunkan inflasi teras kepada 2%.

Berikutan siri agresif 11 kenaikan kadar sejak Mac 2022, kadar semasa berada di antara 5.25% dan 5.5%. Siri ini telah menjadi usaha paling tegas oleh bank untuk menangani inflasi sejak 1980-an.

Wilmer Stith, pengurus portfolio bon, menjangkakan kemungkinan kenaikan kadar pada November. Dia membuat analogi dengan cabaran akhir memasang kabel, mencadangkan bahawa mengurus inflasi mungkin sama mencabarnya.

Sebaliknya, Luke Tilley percaya Persekutuan tidak akan mengejar kenaikan lain tahun ini, memandangkan tren angka inflasi yang surut. Dia meramalkan penurunan ukuran inflasi teras PCE di bawah tanda 4% dalam beberapa bulan akan datang.

Jerome Powell, Pengerusi Persekutuan, dalam simposium ekonomi baru-baru ini, menegaskan semula pendekatan berhati-hati terhadap kenaikan kadar sambil juga mengekalkan pilihan terbuka. Dia menegaskan bahawa walaupun inflasi telah berkurangan daripada puncaknya, ia masih sangat tinggi. Komitmen kekal untuk memastikan penurunan inflasi yang konsisten.

Menekankan kesan sisa kenaikan kadar sebelumnya, Powell juga mengisyaratkan “pengurangan yang signifikan” yang belum dirasai. Pelbagai pegawai Persekutuan menegaskan bahawa walaupun tanpa kenaikan minggu ini, misi mereka untuk mengurus inflasi berterusan. Lorie Logan dari Bank Rizab Persekutuan Dallas merumuskannya dengan menyatakan bahawa “melangkau tidak bermaksud berhenti”. Dia mengisyaratkan kesiapan untuk mengambil langkah selanjutnya jika perlu.