MONTREAL, 12 September 2023 /CNW/ – Ketegangan geopolitik, kebimbangan alam sekitar, harga yang semakin meningkat dan pengurangan kuasa perbelanjaan memotivasi rakyat Kanada untuk mengurangkan perbelanjaan dan usahawan boleh bertindak balas, menurut edisi terkini laporan Trend Pengguna BDC 2023.

Kajian ini meneroka apa yang dijangka oleh pengguna yang semakin berhati-hati, bagaimana dan mengapa mereka membuat keputusan untuk membeli dan, yang lebih penting, bagaimana perniagaan boleh menumpukan usaha mereka untuk menyesuaikan diri. Pada tahun 2016, ketika BDC menjalankan kajian yang sama, generasi milenium mendorong revolusi pengguna hiper-disambung, platform perkongsian baru sahaja muncul dan terdapat keperluan untuk menyasarkan pengguna dengan lebih baik dengan mesej dan pengalaman yang diperibadikan.

“Trend ini telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian kita, dan kita sedar bahawa ia dikaitkan dengan trend yang lebih besar untuk menggunakan dan memiliki kurang, sama ada pilihan sedar atau untuk menjimatkan kos,” kata Pierre Cléroux, Naib Presiden Penyelidikan dan Ketua Ekonomis di BDC. “Pengguna berhemat pada hari ini mempunyai jangkaan yang berbeza; penting untuk mengambil kira ini apabila menyesuaikan perubahan dalam kelakuan mereka.” Sebagai contoh, membawa kelestarian ke semua aspek perniagaan, serta mempromosikan usaha kelestarian, boleh membantu dalam banyak cara.

Kajian ini mendedahkan tiga trend baru yang muncul dengan implikasi penting untuk semua perniagaan, tanpa mengira saiz atau industri. Secara ringkas:

Pelanggan sentiasa diutamakan

Sedar atau tidak, hanya sekitar sepertiga perniagaan Kanada (34%) telah mereka bentuk semula pengalaman pelanggan, walaupun kebanyakan pengguna (90%+) sangat bersetuju bahawa pengalaman yang mudah dan memuaskan adalah asas kepada hubungan pengguna-perniagaan.

Mengurus ulasan dalam talian secara proaktif dapat membantu usahawan yang mempunyai kehadiran yang kukuh dengan generasi yang lebih muda untuk mengesan apa yang dikatakan secara dalam talian dan membetulkan titik salah maklumat. Teknologi boleh membantu untuk banyak aspek perjalanan pelanggan, termasuk pemasaran automatik, laman e-dagang dan mengenal pasti saluran yang betul untuk memberikan perkhidmatan pelanggan yang berkesan.

Mengurangkan penggunaan adalah lebih baik

Hanya satu daripada sepuluh perniagaan menawarkan cara untuk pengguna membeli barangan terpakai, dipulihkan, atau dikembalikan. Pengusaha tidak menumpukan kepada trend yang sangat menarik generasi milenium, Gen X dan bayi boomer. Malah, hampir dua pertiga (61%) pengguna lebih suka hidup dengan cara yang mudah.

Pengusaha boleh membantu pelanggan mereka menggunakan kurang dengan memikirkan semula reka bentuk produk mereka untuk memperbaiki jejak alam sekitar mereka. Contoh utama lagi untuk menarik generasi yang berbeza adalah untuk menyasarkan mesej untuk memperibadikan komunikasi berdasarkan kelakuan pembelian masa lalu.

Bukan saya, tetapi awak

Pengguna mahu perniagaan menimbulkan kepercayaan, dan hanya lebih separuh daripada mereka (56%) telah berhenti membeli daripada syarikat yang amalan perniagaan mereka tidak bersetuju. Untuk menjadi warganegara korporat yang lebih baik, usahawan boleh mempertimbangkan pensijilan pihak ketiga untuk mengakui mereka memenuhi piawaian tertinggi. Mengetahui apa yang membuat pelanggan mereka berdebar menunjukkan bahawa mereka peduli dan membantu mereka menonjol daripada pesaing.

Untuk meningkatkan jangkauan dan kesesuaian sokongannya kepada usahawan, BDC juga menganalisis kepentingan setiap trend mengikut generasi Z, generasi milenium, Gen X, dan bayi boomer. Umur penting: hanya sedikit perniagaan (29%) mengambil pendekatan generasi terhadap produk dan perkhidmatan yang mereka tawarkan, walaupun kelakuan, nilai, dan kepercayaan berbeza mengikut umur. Sebagai contoh, pertimbangan alam sekitar lebih penting bagi pengguna generasi milenium. Mengambil pendekatan generasi untuk memahami tingkah laku pembelian boleh berharga kepada perniagaan yang ingin menyasarkan pelanggan mereka dengan lebih baik, kerana tidak semua trend diekspresikan dengan cara yang sama.

Kajian ini membentangkan trend dan wawasan yang diambil daripada tinjauan tanpa nama terhadap 1,983 orang dewasa Kanada yang merupakan ahli panel pengguna Kumpulan Angus Reid dan 759 pemimpin PKS Kanada, ahli panel Pandangan BDC. Keputusan kaji selidik ini telah ditimbang untuk mewakili kedua-dua populasi pengguna dan perniagaan Kanada.

Perihal BDC

Sebagai bank usahawan Kanada, BDC adalah rakan pilihan untuk semua usahawan yang ingin mengakses pembiayaan dan nasihat yang mereka perlukan untuk membina perniagaan mereka dan menangani cabaran besar zaman kita. Lengan pelaburan kami, Modal BDC, menawarkan pelbagai penyelesaian modal risiko untuk membantu pertumbuhan firma paling inovatif di negara ini. Kami adalah salah satu Kanada Top 100 Majikan dan Kanada Majikan Kepelbagaian Terbaik. Untuk maklumat lanjut mengenai produk dan perkhidmatan BDC dan untuk merujuk alat, templat dan artikel percuma, lawati bdc.ca atau sertai BDC di media sosial.

SUMBER Business Development Bank of Canada