(SeaPRwire) –   Mantan Ketua Kumpulan Komersial dan pegawai eksekutif global terkemuka (American Express, PricewaterhouseCoopers, dll.) akan menyelia dan mengoptimumkan semua aspek komersial operasi MoneyHero di seluruh Asia Tenggara Raya

Pertumbuhan pendapatan kumpulan secara tidak diaudit bagi tahun kewangan 2023 melebihi 20% tahun ke tahun dan pertumbuhan pendapatan suku keempat 2023 melebihi 60% tahun ke tahun

SINGAPURA, 3 April 2024 — (NASDAQ: ) (“MoneyHero” atau “Syarikat”) mengumumkan kenaikan pangkat eksekutif terkemuka antarabangsa, Shravan Thakur, ke Ketua Komersial (“CCO”), berkuat kuasa 20 Mac 2024. Sebelum perlantikan ini, Encik Thakur telah berkhidmat sebagai Pengarah Bersama Komersial Kumpulan MoneyHero sejak November 2022, di mana beliau menyelia strategi komersial Syarikat di Hong Kong dan Taiwan, serta pembentukan perkongsian strategik dengan TransUnion untuk penawaran penarafan kredit utama MoneyHero.

Dalam peranannya sebagai CCO baharu, Encik Thakur akan bekerja secara langsung dengan Ketua Eksekutif MoneyHero, Rohith Murthy, pasukan pengurusan Syarikat, dan Lembaga Pengarah untuk mengoptimumkan semua operasi komersial MoneyHero di seluruh Asia Tenggara Raya. Khususnya, Encik Thakur akan menyelia:

  • Pembangunan dan pelaksanaan strategi komersial MoneyHero masa depan;
  • Pertumbuhan dan pelbagai sumber pendapatan di seluruh unit perniagaan bersepadu;
  • Peningkatan keuntungan secara kumpulan;
  • Pembangunan dan penambahbaikan perkongsian korporat; dan
  • Menyemak semula bahagian komersial dan analitik dengan bakat, teknologi dan sumber strategik yang teratas.

Encik Thakur membawa lebih 20 tahun pengalaman eksekutif kanan dalam komersial dan operasi termasuk tiga tahun bersama MoneyHero. Sebelum menyertai Syarikat, beliau pernah memegang jawatan eksekutif dengan beberapa syarikat global terkemuka termasuk American Express dan PricewaterhouseCoopers. Bidang kepakarannya termasuk strategi pertumbuhan dan transformasi, pembangunan perniagaan, pengurusan P&L, program perkongsian, pembinaan pasukan, dan urusan korporat yang lebih luas. Beliau akan membahagikan masa antara Hong Kong dan ibu pejabat MoneyHero di Singapura.

“Saya gembira mengambil langkah seterusnya bersama MoneyHero, yang telah menjadi pemain terbesar dan paling dinamik dalam sektor pengumpulan dan perbandingan kewangan peribadi di Asia Tenggara Raya,” kata Encik Thakur. “Antara infrastruktur sedia ada kami, reputasi cemerlang, prestasi berterusan selama bertahun-tahun, dan akses modal unik dan mendalam melalui penyenaraian Nasdaq yang berjaya kami tahun lalu, MoneyHero tidak pernah berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk masa depan. Saya bersemangat tentang peluang yang terbuka dan berharap untuk meluaskan perniagaan – sambil meningkatkan keuntungan – terhadap latar belakang yang kompleks peningkatan digitalisasi, inovasi produk, dan preferensi pengguna yang sentiasa berubah.”

Penaikan pangkat Encik Thakur ke CCO adalah sebahagian daripada usaha MoneyHero untuk meluaskan pasukannya dan platform selepas penyenaraian berjaya di Nasdaq. Syarikat, yang jauh melebihi prestasi rakan sebaya di pasaran, menyaksikan pertumbuhan pendapatan kumpulan secara tidak diaudit bagi tahun kewangan 2023 melebihi 20% tahun ke tahun (“YoY”) dan pertumbuhan pendapatan suku keempat 2023 melebihi 60% YoY. Di pasaran utama Singapura dan Hong Kong, MoneyHero mencatat pertumbuhan pendapatan suku keempat lebih 130% dan 40% YoY masing-masing1. Prestasi positif ini didorong oleh pelaburan berterusan yang meningkatkan dan mempelbagaikan platform MoneyHero, seraya menangkap lebih banyak bahagian pasaran secara cekap. Pelaburan ini termasuk inisiatif penting dengan penawaran insurans Syarikat dan pengembangan besar-besaran platform unik B2B2C MoneyHero, Creatory, yang kini merupakan penyumbang utama kepada aliran pendapatan bersepadu Syarikat.

“Bagi pihak MoneyHero, saya ingin mengucapkan tahniah kepada Shravan atas kenaikan pangkat yang layak ini apabila kami menamatkan satu lagi tahun prestasi yang kukuh dan memulakan perjalanan pertumbuhan yang lebih ambisius,” kata Rohith Murthy, Ketua Eksekutif. “Memandang ke hadapan pada 2024, kami bersedia untuk peningkatan pendapatan yang dipercepatkan di seluruh platform kami, didorong oleh keupayaan pasukan kami untuk mengembangkan skala secara cekap dan secara organik. Sebenarnya, tertakluk kepada risiko kenyataan prospektif yang ditekankan oleh Syarikat dalam kenyataan akhbar ini dan penyataan awamnya, MoneyHero dijangka melepasi ambang penting $100 juta dalam pendapatan kumpulan tahun ini, bertujuan juga untuk mencapai kepositifan EBITDA yang disesuaikan – prestasi yang tidak pernah dicapai oleh mana-mana platform pengumpulan dan perbandingan kewangan peribadi di rantau kami. Pendekatan strategik kami membuktikan keberhasilan, mengekalkan komitmen kami untuk memberikan nilai luar biasa kepada semua pemangku kepentingan kami.”

Untuk maklumat lanjut mengenai MoneyHero, termasuk maklumat pelabur dan pembelajaran mengenai peluang pekerjaan, sila lawati .

Mengenai Kumpulan MoneyHero
(NASDAQ: ), dahulunya dikenali sebagai Kumpulan Hyphen atau CompareAsia Group, ialah pemimpin pasaran dalam sektor pengumpulan dan perbandingan kewangan peribadi dalam talian di Asia Tenggara Raya. Syarikat beroperasi di Singapura, Hong Kong, Taiwan, Filipina dan Malaysia dengan jenama masing-masing untuk pasaran tempatan. MoneyHero kini menguruskan 279 hubungan rakan komersial dan melayani 8.7 juta Pengguna Unik Bulanan2 di seluruh platformnya untuk tempoh 12 bulan berakhir 31 Disember 2023. Penyokong Syarikat termasuk Peter Thiel – pengasas bersama PayPal, Palantir Technologies dan Founders Fund – dan ahli perniagaan Hong Kong, Richard Li, pengasas dan pengerusi Pacific Century Group. Untuk maklumat lanjut mengenai MoneyHero dan bagaimana syarikat fintech inovatif ini memacu ekonomi digital Asia Pasifik, sila lawati .

Keputusan Tidak Diaudit
Keputusan ini tidak diaudit dan tertakluk kepada penyelesaian proses pelaporan kewangan Syarikat, kajian, audit, dan boleh berubah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan Prospektif
Dokumen ini termasuk “kenyataan prospektif” dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat dan juga mengandungi anggaran kewangan dan ramalan tertentu. Semua pernyataan selain pernyataan fakta sejarah yang terkandung dalam komunikasi ini, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai strategi pertumbuhan, keputusan operasi dan kedudukan kewangan masa depan Syarikat, saiz pasaran, trend industri dan peluang pertumbuhan, adalah kenyataan prospektif. Beberapa kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti dengan menggunakan kata kerja prospektif seperti “persepsi”, “percaya”, “jangka”, “berpotensi”, “terus”, “mungkin”, “akan”, “harus”, “boleh”, “mencari”, “meramalkan”, “berniat”, “merancang” atau versi negatif perkataan-perkataan ini atau perkataan perbandingan yang lain. Semua kenyataan prospektif berdasarkan anggaran dan ramalan dan mencerminkan pandangan, anggapan, jangkaan dan pendapat Syarikat, yang semuanya boleh berubah kerana pelbagai faktor, termasuk tetapi tidak terhad kepada perubahan dalam keadaan ekonomi umum. Apa-apa anggaran, anggapan, jangkaan, ramalan, pandangan atau pendapat, sama ada dikenal pasti dalam komunikasi ini atau tidak, hendaklah dianggap sebagai indikatif, awal dan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan tidak boleh diandalkan sebagai perlu pasti menunjukkan keputusan masa depan. Kenyataan prospektif dan anggaran kewangan serta ramalan yang terkandung dalam komunikasi ini tertakluk kepada beberapa faktor, risiko dan ketidakpastian. Risiko dan ketidakpastian berpotensi yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan prospektif termasuk tetapi tidak terhad kepada perubahan dalam perniagaan, pasaran, kewangan, politik dan undang-undang; keupayaan Kumpulan untuk menarik pelanggan baru dan mengekalkan pelanggan sedia ada secara kos efektif; tekanan persaingan dalam industri di mana Kumpulan dan anak syarikatnya (Kumpulan”) beroperasi; keupayaan Kumpulan untuk mencapai keuntungan walaupun mempunyai sejarah kerugian; keupayaan Kumpulan untuk melaksanakan strategi pertumbuhannya;