(SeaPRwire) –   Mainz, Jerman, 7 Mac 2024 – (Nasdaq: BNTX, “BioNTech” atau “Syarikat”) mengumumkan hari ini bahawa Sean Marett, Ketua Pegawai Perniagaan dan Komersial, akan bersara seperti yang dirancang daripada Lembaga Pengurusan BioNTech. Bermula 1 Julai 2024, Sean Marett akan terus berkhidmat sebagai penasihat khas kepada Syarikat sekurang-kurangnya sehingga akhir tahun. Ketua Pegawai Komersial baru akan diumumkan menjelang akhir Mac 2024. Tanggungjawab Sean Marett sebagai Ketua Pegawai Perniagaan sedang dipindahkan secara berperingkat kepada James Ryan, Ph.D., Ketua Pegawai Undang-Undang, yang juga akan mengambil peranan sebagai Ketua Pegawai Perniagaan BioNTech pada akhir fasa peralihan dan selepas persaraan Sean Marett.

Sean Marett menyertai BioNTech sebagai ahli Lembaga Pengurusan pada tahun 2012. Beliau memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan pengembangan global Syarikat, menyelia dua bidang utama: pembangunan perniagaan dan komersialisasi produk. Sean Marett merupakan anggota pasukan utama yang memastikan likuiditi melebihi AS$1 bilion dalam pembiayaan sebagai syarikat swasta. Ini terdiri daripada pusingan pembiayaan berjaya, termasuk pusingan pembiayaan A bernilai AS$620 juta pada tahun 2018, yang merupakan salah satu pusingan pembiayaan terbesar untuk syarikat bioteknologi pada tahap itu di seluruh dunia, diikuti oleh pembiayaan siri B bernilai AS$223 juta pada Julai 2019, dan penyenaraian awam Syarikat pada Oktober 2019.

Sepanjang tempoh perkhidmatannya, beliau telah merundingkan perjanjian penyelidikan dan pembangunan yang menghasilkan pendapatan dengan syarikat-syarikat farmaseutikal berprofil tinggi, bekerja untuk memastikan bahawa BioNTech akan mengekalkan kawalan terhadap pembangunan beberapa calon produk. Beliau juga telah mencapai transaksi pengambilalihan dan perkongsian strategik yang kompleks secara global serta perkongsian strategik dengan pelbagai kerajaan, institusi akademik dan yayasan amal. Sean Marett memimpin perundingan beberapa perjanjian bekalan dengan kerajaan dan memacu komersialisasi Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech di Jerman dan Turki. Beliau telah dianugerahkan pelbagai anugerah dan pengiktirafan, termasuk Ahli Darjah Yang Teramat Mulia Order of St Michael and St George yang dianugerahkan oleh Baginda Ratu Elizabeth II, raja United Kingdom ketika itu.

“Sumbangan Sean Marett kepada pembangunan perniagaan, pengumpulan dana dan aktiviti komersial BioNTech telah sangat penting bagi transformasi Syarikat menjadi syarikat imunoterapi generasi berikutnya,” kata Helmut Jeggle, Pengerusi Lembaga Penyelia BioNTech. “Bagi saya secara peribadi, Sean Marett telah menjadi rakan yang boleh dipercayai dalam sepuluh tahun terakhir dan saya menghargai kebijaksanaan perniagaannya yang luar biasa dalam sektor bioteknologi. Beliau akan memberi kesan kekal ke atas orang dan prestasi BioNTech dan akan meninggalkan sebuah syarikat yang bersedia untuk menggalakkan gelombang inovasi berikutnya. Bagi pihak Lembaga Penyelia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Sean Marett atas kepimpinan cemerlangnya, sumbangannya yang banyak dan dedikasinya yang tidak berbelah bahagi kepada Syarikat selama lebih satu dasawarsa.”

“Sean Marett merupakan penyambung perniagaan dan perunding yang strategik serta cemerlang. Bersama pasukannya, beliau menutup perjanjian yang sangat kompleks. Tanpa ketetapan hati, semangat dan pengalamannya dalam menyelaraskan semua pihak ke arah tujuan bersama, BioNTech tidak akan menjadi syarikat inovatif hari ini,” kata Prof. Ugur Sahin, M.D., Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama BioNTech. “Saya gembira Sean akan menyokong usaha Syarikat dalam peranan penasihat khas.”

“Ia telah menjadi keseronokan saya untuk memberikan sumbangan kepada transformasi BioNTech daripada sebuah syarikat bioteknologi kecil dan swasta menjadi pemimpin antarabangsa dalam bidang imunoterapi generasi berikutnya dan salah satu syarikat bioteknologi terbesar di seluruh dunia. Tetapi semua ini tidak akan mungkin jika kami tidak mempunyai dedikasi yang menyala-nyala terhadap sains yang terus menggalakkan dan memotivasi kami hari ini,” kata Sean Marett, Ketua Pegawai Perniagaan dan Komersial BioNTech. “Apabila BioNTech bersiap sedia untuk bab baharu dalam trajektori Syarikat dengan pelancaran pelbagai produk onkologi dalam tahun-tahun akan datang, ia sudah tiba masanya bagi saya untuk menyerahkan tanggungjawab saya sebagai ahli lembaga dan terus menyokong Syarikat dalam peranan penasihat khas.”

Mengenai BioNTech
Biopharmaceutical New Technologies (BioNTech) merupakan syarikat imunoterapi generasi berikutnya yang memperkenalkan terapi baru untuk kanser dan penyakit serius lain. Syarikat itu memanfaatkan pelbagai platform penemuan dan terapi ubat komputasi untuk pembangunan cepat biofarmaka baharu. Portfolio produk onkologi yang luas termasuk terapi mRNA peribadi dan bukan peribadi, sel T imun pemeriksaan imun yang inovatif, pengimbas imun pemeriksaan imun bersinergi ganda, antibodi kanser sasaran dan terapi antibodi-ubat konjugat (“ADC”), serta molekul kecil. Berdasarkan kepakaran mendalam dalam pembangunan vaksin mRNA dan keupayaan pengeluaran dalaman, BioNTech sedang menilai beberapa calon vaksin mRNA untuk penilaian bagi pelbagai penyakit berjangkit bersama-sama dengan portfolio onkologi yang pelbagai, sama ada sendiri atau bersama rakan kongsi. BioNTech telah menubuhkan set hubungan yang meluas dengan rakan kongsi farmaseutikal global termasuk DualityBio, Fosun Pharma, Genentech, ahli kumpulan Roche, Genevant, Genmab, OncoC4, Regeneron dan Pfizer.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Pernyataan Masa Depan
Kenyataan media ini mengandungi pernyataan masa depan dalam maksud Akta Pindaan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995, seperti yang dipinda, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai: perubahan yang dijangka kepada kepimpinan BioNTech; program penyelidikan dan pembangunan BioNTech; fokus BioNTech untuk membina keupayaan komersial bagi pelancaran pasaran yang berpotensi; dan jangkaan BioNTech mengenai masa, dan kesediaan yang dirancang, bagi pelancaran tersebut. Pada masa tertentu, pernyataan masa depan boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “mungkin”, “harus”, “dijangka”, “berhasrat”, “merancang”, “menyasarkan”, “menjangkakan”, “mempercayai”, “menganggarkan”, “meramalkan”, “berpotensi”, “terus”, atau istilah negatif yang serupa atau ungkapan lain yang bersifat ramalan atau ketidakpastian, walaupun bukan semua pernyataan masa depan mengandungi perkataan ini. Pernyataan masa depan dalam kenyataan media ini bukanlah janji atau jaminan, dan anda tidak harus meletakkan keyakinan yang berlebihan terhadap pernyataan masa depan ini kerana mereka melibatkan risiko yang diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian dan faktor-faktor lain, banyak yang berada di luar kawalan BioNTech dan yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam pernyataan masa depan tersebut. Risiko dan ketidakpastian ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada: perbincangan dengan agensi kawal selia mengenai masa dan keperluan ujian klinikal tambahan; keupayaan untuk menghasilkan keputusan klinikal yang serupa dalam ujian klinikal masa depan; persaingan berkaitan calon produk BioNTech, termasuk yang mempunyai mekanisme tindakan dan batasan pengeluaran serta pengedaran yang berbeza, atas asas, antara lain, keberkesanan, kos, kemudahan penyimpanan dan pengedaran, skop kelulusan, profil kesan sampingan dan kelestarian tindak balas imun; masa dan keupayaan BioNTech dan rakan kongsi untuk memperoleh dan mengekalkan kelulusan regulasori bagi calon produk BioNTech; keupayaan BioNTech dan rakan kongsi untuk mengurus dan menyediakan sumber yang diperlukan; keupayaan BioNTech untuk mengenal pasti peluang penyelidikan dan menemui serta membangunkan ubat ujian; dan faktor-faktor lain yang tidak diketahui BioNTech pada masa ini.

Anda harus mengkaji semula risiko dan ketidakpastian yang dinyatakan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan BioNTech pada Borang 6-K untuk tempoh berakhir 30 September 2023, dan dalam penyemakan SEC yang berikutnya oleh BioNTech, yang boleh didapati di laman web SEC di . Kecuali diperlukan oleh undang-undang, BioNTech menafikan sebarang niat atau tanggungjawab untuk mengemaskini pernyataan prospektif di sini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.