Apple Stock

Laporan kewangan suku keempat Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) yang akan diumumkan pada 2 November dijangka akan menanggung beban penjualan Mac dan iPad yang perlahan serta penurunan dalam sektor Perkhidmatan.

Apple meramalkan penurunan pendapatan dua digit yang besar dalam jualan Mac dan iPad berbanding tahun lepas untuk suku yang akan datang.

Menurut model kami, pendapatan yang diramalkan untuk Mac dan iPad dalam suku keempat tahun kewangan dianggarkan berjumlah $7.88 bilion dan $5.82 bilion, mencerminkan penurunan tahun ke tahun sebanyak 31.5% dan 18.8% masing-masing.

Kami meramalkan penghantaran kira-kira 6 juta unit Mac dan 14.3 juta unit iPad untuk tempoh ini.

Kategori Mac kemungkinan akan mengalami kemerosotan disebabkan permintaan peribadi yang melemah untuk komputer peribadi. Laporan terbaru Gartner mendedahkan bahawa pada suku ketiga 2023 (berakhir September), pasaran PC menyaksikan penurunan 9% dalam penghantaran berbanding tempoh yang sama tahun lepas, dengan jumlah 64.279 juta PC dihantar.

Penghantaran dari pemain utama seperti Apple, Lenovo, dan Dell Technologies menyaksikan penurunan 24.2%, 4.4%, dan 14.2% masing-masing. Satu-satunya pembekal yang mengalami pertumbuhan ialah HP, dengan peningkatan 6.4% dalam penghantaran.

Lenovo mengekalkan kedudukannya sebagai pemimpin pasaran dengan pangsa pasaran 25.1%, diikuti oleh HP pada 21%. Dell menguasai pangsa pasaran 16.1% pada suku ketiga 2023.

Pangsa pasaran Apple menurun daripada 11.7% pada suku ketiga 2022 ke 9.7% pada suku ketiga 2023.

Sebenarnya, portfolio bukan iPhone Apple, yang merangkumi Mac, iPad dan Wearables, diramalkan telah mengecut dalam suku keempat tahun kewangan.

Model kami meramalkan penurunan tahun ke tahun sebanyak 4.7% dalam pendapatan Wearables, Home & Accessories, dengan anggaran sebanyak $9.2 bilion.

Momentum Perkhidmatan Perlahan Meningkatkan Kecemasan

Ketergantungan Apple yang semakin meningkat kepada sektor Perkhidmatan untuk pertumbuhan pendapatan telah menimbulkan kebimbangan. Segmen ini, yang merangkumi pendapatan yang dijana daripada App Store, Apple Music, iCloud, Apple Arcade, Apple TV+, Apple News+, dan Apple Card, menyumbang 25.9% daripada jualan syarikat pada suku ketiga tahun kewangan 2023.

Walaupun perniagaan inti Apple berpusat di sekitar produk utamanya iaitu iPhone, kategori Perkhidmatan telah muncul sebagai penjana pendapatan penting bagi syarikat.

Pada akhir suku ketiga, Apple dikatakan mempunyai lebih daripada 1 bilion pelanggan berbayar di seluruh tawaran Perkhidmatannya, satu nombor dijangka meningkat dalam suku akan datang. Pertumbuhan ini dikreditkan kepada pangkalan pengguna peranti Apple yang semakin meluas dan kepopularan aplikasi seperti Apple TV+.

Apple menjangkakan pertumbuhan pendapatan Perkhidmatan akan dipercepat berbanding suku Jun. Pendapatan Perkhidmatan meningkat 8.2% tahun ke tahun, mencapai $21.21 bilion pada suku ketiga tahun kewangan.