Conclusion of the 9th Ya'an Panda & Nature Film Week

YA’AN, China, 10 November 2023 — Setelah berlangsung selama lima hari, Minggu Filem Alam Semulajadi dan Panda Ya’an ke-9 yang diadakan di bandar Ya’an, Wilayah Sichuan, China telah berakhir pada 10 November. Minggu Filem ini berpusat kepada tema seperti “perlindungan haiwan dan alam semulajadi”, “ekologi dan perlindungan alam sekitar” dan “kehijauan dan ekonomi”, dan menganjurkan pelbagai aktiviti seperti pengumpulan dan pemilihan filem, tayangan filem, perkongsian filem dan bertemu dengan pengarah, Pameran Lukisan dan Karya Seni Kanak-kanak “Panda Gergasi dari Ya’an ke Dunia”, dan pameran seni panda gergasi.

Tahun ini, Minggu Filem ini bertujuan untuk membina satu platform pertukaran global tentang budaya filem alam semulajadi, dan memberi pendedahan kepada filem-filem dan bakat cemerlang bertemakan ekologi dari China dan seluruh dunia untuk mempercepatkan pertumbuhan industri filem ekologi China. Kerajaan Rakyat Bandar Ya’an, tuan rumah acara ini, berharap dapat memanfaatkan Minggu Filem dan kuasa filem untuk membangkitkan dan memperkukuhkan kesedaran awam terhadap alam sekitar dan ekologi.

Pada tahun ini, Minggu Filem yang diadakan di Ya’an menerima karya filem dari seluruh dunia yang berpusat kepada tema perlindungan ekologi dan alam sekitar seperti perlindungan haiwan, alam sekitar Bumi, ekologi hutan hujan, dan dunia haiwan liar. Sejumlah 1,735 filem dari 109 negara dan rantau di seluruh dunia telah diterima, dan setelah pemilihan yang menyeluruh, 42 karya cemerlang telah dipilih untuk ditayangkan dan dibuka kepada orang ramai secara percuma di pawagam-pawagam yang ditetapkan di Ya’an sepanjang Minggu Filem.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Ya’an telah memanfaatkan sumber semula jadi yang banyak dan kelebihan dalam kepelbagaian biologi untuk dengan sungguh-sungguh mempromosikan pembinaan pangkalan produksi filem dan pembangunan industri filem. Pada 24 Oktober, Persatuan Radio dan Televisyen China telah menamakan Ya’an sebagai “Lokasi Penggambaran Kebangsaan yang Ditetapkan”, termasuk lokasi seperti Kawasan Pemandangan Bifeng Gorge, Bandar Purba Shangli, Kawasan Pemandangan Gunung Mengding, Laluan Hijau Penanaman Teh Terindah China, Gunung Yunfeng, Tasik Hanyuan, Jalan Perdagangan Jin Si Nan Shui, Sungai Laba, Shenmulei dan Anshunchang. Keindahan semula jadi yang unik di sini telah memenangi hati krew filem dan minda kreatif banyak penerbitan, yang menjelaskan mengapa Ya’an kerap kali dilihat sebagai latar belakang dalam beberapa penerbitan filem dan rancangan televisyen terkenal.

Selain itu, Ya’an juga terkenal sebagai lokasi penemuan, penamaan, dan penciptaan spesimen jenis pertama panda gergasi, serta rumah kepada pusat pembiakan buatan panda gergasi terbesar di China. Daripada 24 panda gergasi yang telah dihadiahkan oleh China kepada sembilan negara dan rantau, 18 berasal dari Ya’an. Sepanjang Minggu Filem ini, satu zon pameran khas telah disediakan untuk Xiang Xiang, panda gergasi yang telah kembali dari lawatannya di Jepun. Melalui foto-foto, kisah di sebalik pertumbuhan keluarga “Xiang Xiang” telah digambarkan, seraya mempamerkan Ya’an sebagai “rumah kepada panda gergasi”.

Minggu Filem Panda dan Alam Semulajadi Ya’an sehingga kini telah diadakan sembilan kali, dan secara beransur-ansur muncul sebagai minggu filem bertemakan perlindungan haiwan, alam semulajadi dan alam sekitar dengan pengaruh tertentu di China dan bahkan seluruh Asia.

SUMBER Kerajaan Rakyat Bandar Ya’an