IRVINE, Calif., 11 Sept. 2023 – PeproMene Bio, Inc., sebuah syarikat bioteknologi klinikal peringkat awal yang membangunkan terapi novel untuk merawat kanser dan gangguan imun, hari ini mengumumkan bahawa kohort dos pertama ujian klinikal fasa 1 mereka bagi sel T BAFFR-CAR (PMB-CT01) untuk limfoma bukan Hodgkin sel B berulang atau degil (r/r B-NHL) telah selesai. Tiada Ketoksikan Had Dos (DLT) diperhatikan, dan kajian telah dibenarkan untuk meneruskan kohort seterusnya.

MEMANFAATKAN MANFAAT TERAPI CAR-T NOVEL

Ujian PMB-102 sedang berlangsung di City of Hope, salah satu organisasi penyelidikan dan rawatan kanser terbesar di negara ini. PeproMene melesenkan harta intelek yang berkaitan dengan PMB-CT01 dari City of Hope, yang membangunkan terapi ini.

Dalam kohort pertama, pemberian 50×106 PMB-CT01 sangat baik toleransinya. Di kalangan tiga pesakit yang dirawat, ketiga-tiga hanya mengalami sindrom pelepasan sitokin (“CRS”) gred 1 dan dua mengalami sindrom neurotoksisiti berkaitan sel efektor imun (“ICANS”) gred 1 dengan pemulihan penuh. Kadar Tindak Balas Keseluruhan ialah 100% (dua Tindak Balas Lengkap dan satu Tindak Balas Separa) pada satu bulan selepas rawatan. Dua pesakit dengan limfoma sel mantel telah kembali selepas rawatan sel T CD19 CAR konvensional sebelum mendaftar untuk PMB-CT01.

“Kami sangat terkejut dan gembira melihat ketoksikan minimal yang dikaitkan dengan kadar tindak balas yang sangat tinggi pada pesakit yang telah dirawat berat yang gagal 3-10 garis rawatan sebelumnya, termasuk sel T CD19 CAR yang diluluskan FDA,” kata Elizabeth Budde, M.D., Ph.D., penyelidik utama ujian pendosisan peningkatan pusat tunggal ini (NCT05370430) dan profesor madya di City of Hope, Divisyen Limfoma, Jabatan Hematologi & Transplantasi Sel Hematopoietik.

“Walaupun keberkesanan awal tinggi terapi sel T CD19-CAR untuk limfoma dan leukemia sel B, sejumlah besar pesakit masih kembali selepas rawatan CD19-CAR T, menyerlahkan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi segera,” kata Larry W. Kwak, M.D., Ph.D., naib presiden dan timbalan pengarah Pusat Kanser Komprehensif City of Hope dan pengasas saintifik PeproMene dan pengerusi Sains Penasihat yang dibayar gajinya. Kwak mempunyai kepentingan ekuiti dalam PeproMene. “Tidak seperti CD19, isyarat BAFF-R diperlukan untuk pertumbuhan dan kelangsungan hidup sel B, jadi ia mungkin menghadkan kapasiti tumor sel B untuk mengelak terapi dengan kehilangan ekspresi BAFF-R. Saya berharap terapi BAFFR-CAR T akan menawarkan pilihan klinikal bermakna baru untuk pesakit.”

“Walaupun masih dalam peringkat awal, kami digalakkan oleh pemerhatian awal keselamatan yang boleh diterima dan keberkesanan awal dalam kohort dos pertama PMB-CT01 yang dirawat B-NHL. Ketiga-tiga pesakit yang dirawat (2 kembali selepas terapi CAR T CD19 dan 1 dengan limfoma negatif CD19/CD20) bertindak balas terhadap rawatan PMB-CT01,” kata Hazel Cheng, Ph.D., COO PeproMene.

Mengenai PMB-CT01

PMB-CT01 adalah terapi sel T CAR sasaran BAFFR autologus yang pertama seumpamanya. BAFF-R (Reseptor Faktor Pengaktifan Sel B), ahli superfamili reseptor faktor nekrosis tumor (TNF), adalah reseptor utama untuk BAFF yang mengekspres hampir secara eksklusif pada sel B. Oleh kerana isyarat BAFF-R menggalakkan proliferasi sel B normal dan kelihatan diperlukan untuk kelangsungan hidup sel B, adalah tidak mungkin sel tumor dapat melarikan diri daripada tindak balas imun melalui kehilangan antigen BAFF-R. Ciri unik ini menjadikan terapi sel T CAR BAFF-R rawatan potensi yang hebat untuk keganasan sel B. BAFF-R CAR-T dibina menggunakan antibodi scFv (fragmen pemboleh ubah rantaian tunggal) anti-BAFF-R dengan domain isyarat generasi kedua yang mengandungi CD3ζ dan 4-1BB. Penyelidikan kami mendapati sel T BAFFR-CAR membunuh limfoma dan leukemia manusia secara in vitro serta dalam model haiwan. PeproMene telah melesenkan harta intelek yang berkaitan dengan PMB-CT01, dari City of Hope.

Mengenai PeproMene

PeproMene adalah syarikat bioteknologi klinikal peringkat awal di Irvine, California yang membangunkan terapi novel untuk merawat kanser dan gangguan imun. Calon utama PeproMene, PMB-CT01 (Sel T BAFFR-CAR) kini sedang disiasat dalam ujian klinikal fasa 1 untuk merawat leukemia limfoblastik sel B berulang atau degil (B-ALL; NCT04690595) dan limfoma bukan Hodgkin sel B (B-NHL; NCT05370430). PeproMene juga membangunkan BAFFR Bispecific T Cell Engager dan sel NK BAFFR-CAR.

Untuk maklumat lanjut, hubungi Hazel Cheng, Ph.D. PeproMene Bio Inc. di hazel.cheng@pepromenebio.com atau lawati www.pepromenebio.com.

Logo – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/4bb9de8c-pepromene_bio_inc__logo.jpg