image1 6 Electric Air Travel Might Be Coming Sooner Than You Think

(SeaPRwire) –   Bayangkan menaiki pesawat komuter elektrik di lapangan terbang kecil yang lebih selesa berhampiran rumah anda di San Francisco dan terus ke Sacramento dalam masa kira-kira 20 minit, berbanding berjuang dalam lalu lintas selama lebih 100 batu untuk sehingga dua jam.

Bunyinya seperti impian, bukan?

Ternyata, peralihan tenaga elektrik dalam ruang angkasa mungkin tiba lebih awal daripada yang anda sangka dan ia akan menjadi besar.

Semasa pembangun pesawat elektrik sedang bersiap untuk lepas landas, beberapa lapangan terbang sedang merancang untuk memenuhi keperluan yang berubah dari industri tersebut.

Lapangan Terbang Antarabangsa Cleveland Hopkins sedang memulakan rancangan untuk memperbaharui lapangan terbang setengah abadnya dengan memikirkan masa depan, termasuk banyak stesen cas elektrik untuk kenderaan udara dan kereta. Ia juga mungkin termasuk ruang untuk pesawat yang boleh lepas landas dan mendarat secara menegak dan kawasan landasan dan terminal yang direkabentuk semula untuk menampung kenderaan udara kecil berkuasa elektrik.

Baiju Shah, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Greater Cleveland Partnership, menekankan kepentingan berfikir ke hadapan: “Saya fikir penting bagi kami untuk melihat ke masa depan, memahami trend dan teknologi dan menggunakan itu untuk memaklumkan reka bentuk.”

Lapangan Terbang Cleveland Hopkins kini masih dalam peringkat awal perancangan untuk mengubahsuai terminal berusia $2 bilion dengan rancangan untuk memulakan pembinaan pada 2025.

Manakala Joby Aviation, sebuah peneraju dalam pesawat elektrik, merancang untuk membina kilang pembuatan pertamanya di Barat Daya Ohio, syarikat lain sedang secara aktif membangunkan pesawat jet serantau kecil berkuasa elektrik untuk membawa 30 penumpang dalam perjalanan pendek 250 batu atau lebih.

Landskap penerbangan berada di ambang transformasi serupa kesan kenderaan elektrik ke atas pengangkutan darat. Kevin Burke, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Airports Council International-North America, berkata, “Ini bukan Jetsons, tetapi kita semakin hampir dengannya.”

Pertimbangan utama bagi lapangan terbang yang sedang bersedia untuk masa depan pesawat elektrik termasuk menampung permintaan kuasa yang besar kenderaan ini, menyesuaikan diri untuk pesawat serantau kecil, dan mendapatkan kelulusan daripada badan peraturan seperti Pentadbiran Penerbangan Persekutuan.

Perkembangan sudah bermula, dengan sesetengah pakar meramalkan kehadiran taksi udara elektrik di langit menjelang 2025. Motivasi di sebalik inovasi ini melampaui kenyamanan, bertujuan untuk menangani kesan alam sekitar perjalanan udara tradisional.

Peralihan kepada penerbangan elektrik mungkin memakan masa, tetapi faedahnya termasuk penerbangan lebih senyap, kos penyelenggaraan lebih rendah, dan keseluruhan kos operasi lebih rendah. Walaupun elektrifikasi penuh pesawat jarak jauh mungkin berdekad-dekad lagi, syarikat penerbangan sudah memulakan langkah untuk memperkenalkan pesawat kecil berkuasa elektrik.

, sebuah platform mobiliti udara serantau terkemuka di AS dan pengendali penerbangan komuter terbesar di AS berdasarkan keberangkatan yang dijadualkan, berada di garis hadapan untuk merevolusikan perjalanan udara serantau dengan memanfaatkan pengelektrikan dan menaiktaraf pesawat sedia ada untuk mengurangkan secara mendadak kos dan kesan alam sekitar perjalanan udara.

Surf Air Mobility merancang untuk melancarkan kedua-dua pesawat elektrik dan hibrid elektrik di seluruh rangkaian mereka dengan menaiktaraf pesawat sedia ada dengan enjin baru berbanding membangunkan pesawat elektrik sepenuhnya dari asas. Dengan pesawat hibrid elektrik mereka, syarikat boleh mempercepatkan masa ke pasaran kerana tidak perlu pelaburan besar ke dalam infrastruktur cas untuk memulakan penerbangan seperti pesaing sepenuhnya elektrik mereka.

Mengubah Perjalanan Udara Serantau melalui Pengelektrikan

Dalam mengejar visi ini, Surf Air bekerjasama dengan rakan kongsi komersial untuk membangunkan teknologi tenaga penggerak elektrifikasi, bertujuan untuk menaiktaraf armada sedia ada dengan dorongan elektrik dan memperkenalkan pesawat elektrik secara besar-besaran ke pasaran. Pasukan kepimpinan syarikat, memiliki kepakaran yang luas dalam bidang penerbangan, pengelektrikan dan teknologi pengguna, memandu inisiatif berani ini.

merancang untuk menggunakan lapangan terbang serantau, 5,000 daripadanya sangat tidak digunakan dengan berkesan, memupuk perkhidmatan udara persendirian dan komersial seperti dengan pesawat turboprop kecil. Dengan rancangan untuk mengembangkan di 30 rangkaian serantau, syarikat memanfaatkan platform mobiliti udara serantau berteknologi tinggi mereka, meningkatkan kebolehgunaan kepada aset pesawat dan juruterbang sedia ada di pasaran.

Berikutan penampilan sulungnya di pasaran awam, Surf Air Mobility menandatangani perkongsian eksklusif dengan Textron Aviation Inc., anak syarikat Textron Inc. Kerjasama strategik ini termasuk pesanan untuk 100 pesawat Cessna Grand Caravan EX. daripada 20 pesawat Cessna yang pertama dijadual akan memulakan operasi pada separuh pertama 2024.

Pesawat ini akan menjalani penukaran untuk memasukkan teknologi tenaga penggerak elektrik atau hibrid Surf Air Mobility.

Surf Air Mobility bertujuan untuk merakyatkan capaian kepada pesawat berkuasa elektrik untuk pengendali baru dan sedia ada, berniat untuk menawarkan pelanggan kelebihan kos beroperasi yang lebih rendah dan pengurangan pelepasan karbon secara langsung secara besar-besaran. Selain itu, syarikat akan menjadi pembekal eksklusif teknologi tenaga penggerak elektrik dan hibrid elektrik tertentu untuk Cessna Grand Caravan kepada Textron Aviation.

Surf Air Mobility merancang untuk melancarkan kedua-dua pesawat Cessna Grand Caravan elektrik dan hibrid elektrik di seluruh rangkaian mereka, memudahkan perkhidmatan serantau terus untuk menyambung lebih lapangan terbang. Pada masa yang sama, syarikat berazam untuk menubuhkan platform pengangkutan masa untuk masyarakat yang menggalakkan sambungan mampan di seluruh AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Manfaat yang dijangka daripada seni bina elektrifikasi baru termasuk pengurangan kos operasi terus yang besar, dengan sasaran antara sehingga 25% hingga 50%, dan pengurangan pelepasan karbon terus yang signifikan, dengan sasaran antara sehingga 50% hingga 100%, semuanya sementara mengekalkan tahap prestasi serupa dengan model semasa. Pentingnya, pesawat ini