QINGDAO, China, 1 September 2023 — Pada Seminar Pembangunan Berkualiti Tinggi Perhubungan Darat-Laut Lembangan Sungai Kuning 2023 Qingdao yang diadakan pada 26 Ogos 2023, Laporan Indeks Pembangunan Hab Pengangkutan Antarabangsa (2023), Laporan Operasi Tahunan Indeks Komoditi Pukal Pelabuhan Xinhua – SPG (2023) dan Laporan Indeks Perdagangan Laut RCEP (2023) telah dikeluarkan.

Menurut peserta, perdagangan komoditi pukal pelabuhan dalam bentuk indeks boleh dibentangkan secara digital untuk merealisasikan perhubungan yang cekap antara penghantaran pelabuhan dan perdagangan komoditi pukal dan menawarkan panduan yang boleh dipercayai untuk operasi lancar rantaian bekalan dan rantaian industri global.

Susulan “Indeks Pembangunan Pusat Pengangkutan Antarabangsa Xinhua-Baltic”, Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS) telah memperkenalkan satu lagi penilaian indeks pelabuhan dan pengangkutan global – Laporan Indeks Pembangunan Hab Pengangkutan Antarabangsa (2023). Laporan ini menilai pembangunan keseluruhan hab pengangkutan dan kelompok pelabuhan utama dunia berdasarkan pelbagai kategori dan ciri.

Penemuan mencadangkan bahawa hab teras antarabangsa, termasuk Pelabuhan Singapura, Pelabuhan Shanghai, Pelabuhan Ningbo Zhoushan, Pelabuhan Rotterdam, dan Pelabuhan Qingdao, telah mencapai tahap pembangunan yang tinggi; Pelabuhan Guangzhou, Pelabuhan Antwerp-Bruges dan Pelabuhan Tianjin adalah contoh hab bersepadu serantau, yang mempunyai ciri khas dan menduduki kedudukan teratas di kalangan ahli RCEP. Keputusan penilaian komprehensif kelompok pelabuhan menunjukkan bahawa kelompok pelabuhan Delta Sungai Yangtze dan kawasan Teluk Raya Guangdong-Hong Kong-Macao mempunyai kedudukan terkemuka.

Begitu juga, kelompok pelabuhan Shandong yang terletak di sekitar Teluk Bohai dan kelompok pelabuhan Beijing-Tianjin-Hebei menunjukkan daya saing antarabangsa yang kukuh.

CEIS dan Kumpulan Pelabuhan Shandong secara bersama melancarkan Indeks Komoditi Pukal Pelabuhan Xinhua-SPG, yang telah dinaik taraf dan dipertingkatkan secara berterusan sejak pengenalannya pada tahun 2021. Indeks ini telah membentuk sistem indeks harga komprehensif, indeks inventori, dan indeks masuk & keluar. Tahun ini, sistem indeks mengembangkan indeks harga dagangan spot belerang dan kok petroleum setelah pengembangan.

Selepas pengembangan, sistem indeks merangkumi tujuh indeks harga bagi minyak mentah, bijih besi, kok, bilah keluli, bahan digulung panas C, belerang, dan kok petroleum, serta enam indeks isipadu untuk inventori bijih besi, inventori kok, bijih besi masuk, bijih besi keluar, kok masuk, dan kok keluar.

Menurut pelan tersebut, indeks inventori kok petroleum akan terus dikeluarkan pada masa hadapan. Tujuannya adalah untuk mencerminkan dengan tepat tren turun naik pasaran komoditi di pelabuhan, menyediakan penanda aras nilai dan rujukan berkesan untuk aktiviti perdagangan pelabuhan, dan secara menyeluruh meningkatkan keupayaan untuk memantau, menganalisis, dan keupayaan amaran awal harga komoditi domestik dan asing.

Laporan Indeks Perdagangan Laut RCEP (2023) mengambil 14 negara anggota (kecuali Laos) RCEP sebagai objek penyelidikan dan memilih enam kategori kargo utama, termasuk kargo kontena, bijih besi, arang batu, produk minyak, LNG, dan kereta, sebagai objek analisis untuk mencerminkan tren pembangunan tahunan perdagangan laut RCEP dari dua dimensi, termasuk jumlah perdagangan keseluruhan dan jumlah perdagangan laut. Menurut laporan indeks, Indeks Perdagangan Laut RCEP mencapai 101.4 pada tahun 2022, melampaui garis dasar 2019 selama dua tahun berturut-turut. Jumlah perdagangan laut RCEP telah mendapat bahagian pasaran global yang semakin besar, terutama dalam segmen kontena. Laporan itu mendedahkan bahawa Indeks Perdagangan Laut RCEP mengalami penurunan 0.2 mata tahun ke tahun pada tahun 2022, sejajar dengan trajektori penurunan yang berlaku di seluruh dunia dalam jumlah perdagangan laut. Menurut laporan itu, perjanjian RCEP, yang akan berkuat kuasa sepenuhnya untuk 15 penandatangan pada separuh pertama 2023, akan menghasilkan prospek perdagangan laut yang lebih menggalakkan di kalangan anggota RCEP berbanding prospek perdagangan global pada tahun 2023.