(SeaPRwire) –   Penyatuan Inovatif Budaya K dan Perniagaan K, ‘CAST,’ Sedang Mencipta Satu Piawaian Baru Untuk Zaman Hallyu 4.0

SEOUL, KOREA, 10 Januari 2024 — Baru-baru ini, Syarikat PIO telah mengeluarkan laporan tentang ‘Piawaian Baru Untuk Zaman Hallyu 4.0’. Pada awal 2000-an, Gelombang Korea (Hallyu) mula muncul, terutamanya di beberapa negara Asia bersebelahan dengan Korea. Kini, lebih daripada dua dekad kemudian, fenomena Hallyu telah mengukuhkan kedudukannya sebagai pengaruh dominan, tidak terhad kepada budaya pinggiran yang pelik, tetapi sebaliknya sebagai pemain utama dan berpengaruh yang membentuk industri kandungan budaya global.

(Dari kiri atas dalam arah jam tangan) Pelakon Jung Il-woo, kumpulan K-pop YOUNITE, dan model Jung Hyuk melawat kedai popup CAST X MIXOP; Ahli kumpulan K-pop AB6IX Jeon Woong dan Park Woo-jin melawat booth Asia CAST popup di Taiwan

Baru-baru ini, tontonan YouTube untuk lagu mega-hit “Gangnam Style” oleh penyanyi PSY melepasi 5 bilion yang menakjubkan. Selain itu, V, ahli BTS, kumpulan dengan pangkalan peminat global yang besar dipanggil A.R.M.Y, bekerjasama dengan penyanyi dan penulis lagu Amerika UMI dalam “Wherever u r,” mencapai tangga teratas iTunes ‘Top Songs Chart’ di 89 negara di seluruh dunia, mengekalkan pengaruh yang tidak berbelah bahagi.

Walaupun ini adalah beberapa contoh terkenal, bintang Korea yang lain, termasuk mereka dalam K-pop, filem, drama dan rancangan varieti terus menerima cinta yang amat besar. Trend ini sentiasa berkembang kerana ia merebak ke seluruh budaya K.

Analisis bahawa kita telah memasuki zaman Hallyu 4.0 sedang mendapat sambutan di kalangan pakar, dan kata kunci baru, “penyatuan,” sedang mendapat sambutan, beralih dari trend sebelumnya yang hanya memberi tumpuan kepada penawaran. Ini sebahagiannya disebabkan oleh jangkaan satu paradigma Hallyu baru melalui penyatuan pelbagai industri seperti makanan, kecantikan dan gaya hidup yang berpusat pada budaya Korea.

Berikutan penyebaran global fandom Hallyu, kerajaan juga memberi tumpuan kepada pembangunan model perniagaan baru berkaitan dengan Hallyu 4.0. Salah satu kes yang paling mewakili ialah program ‘CAST (Connect, Accompany to make Synergy and Transformation)’, yang dianjurkan dan dijalankan oleh Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan dan Yayasan Korea untuk Pertukaran Budaya Antarabangsa (KOFICE).

Dilancarkan pada 2020, ‘CAST’ adalah projek pelbagai aspek yang menghubungkan kandungan Hallyu dengan syarikat perniagaan kecil dan sederhana Korea untuk mempromosikan aktiviti eksport mereka di luar negara dan serentak mengejar pengembangan jangkauan Hallyu. KOFICE menyokong proses keseluruhan, termasuk perancangan, pembangunan, promosi dan pengedaran produk dari syarikat perniagaan kecil dan sederhana yang digabungkan dengan pelbagai genre harta intelek (IP) Hallyu. Dengan mempertimbangkan batasan penggunaan bintang teratas kerana syarat syarikat perniagaan kecil dan sederhana, KOFICE berjaya membina satu model perniagaan baharu yang inovatif dengan menyelaraskan artis yang menyertai sebagai pengarah kreatif dengan jenama syarikat perniagaan kecil dan sederhana secara perseorangan.

Banyak artis Hallyu kini dengan aktif menyertai trend ini juga. Mereka memanfaatkan model perniagaan baharu seperti ‘CAST’ untuk meningkatkan nilai mereka sebagai artis atau bekerjasama dengan produk yang kompetitif, memberikan penonton kandungan yang lebih inovatif. Proses ini tidak sahaja berfungsi sebagai asas bagi syarikat perniagaan kecil dan sederhana Korea untuk memasuki pasaran global tetapi juga terbukti menjadi faktor penting dalam pertumbuhan dan pembangunan negara dan perniagaan, menggarisbawahi peranan yang besar Hallyu.

Pada awal tahun lepas, majalah ekonomi terkemuka Amerika Syarikat Forbes memberi penilaian positif terhadap projek ‘CAST’ Korea, menyatakannya sebagai “model perniagaan yang memberi impak sinergi antara bintang K-pop dan syarikat Korea.” Minat antarabangsa terhadap pertumbuhan mampan ‘CAST’ telah meningkat dengan tetap.

Apabila ‘2023 CAST’ memasuki tahun keempat, tumpuan pergi di luar promosi mudah produk syarikat perniagaan kecil dan sederhana. Perkhidmatan perundingan sepanjang proses perancangan, pengeluaran dan pemasaran bertujuan untuk meningkatkan kualiti produk. Penekanan adalah untuk mencapai keputusan pengedaran dan jualan yang ketara melalui usaha promosi dan pemasaran yang diperluaskan.

Di atas segalanya, pelbagai promosi telah diadakan di seluruh dunia, dari Asia, termasuk ‘Pameran K-Expo Thailand 2023’ dan ‘Popup Asia Taiwan 2023’, dan ‘Design Korea 2023’, ke Eropah, dengan acara seperti ‘Paris Maison&Objet Expo 2023’ dan mengendalikan ‘2023 CAST Popup Stores’ di pusat membeli-belah seperti ’75 REDCHURCH’ dan ‘MK2UK’ di Shoreditch High Street London. Melalui usaha ini, beberapa syarikat perniagaan kecil dan sederhana telah dengan bangganya mempamerkan status yang ditingkatkan, dengan beberapa mengesahkan secara rasmi ekspor pasaran Eropah melalui ‘CAST’ ini.

Barisan artis yang menyertai kian berpelbagai. Termasuk pelakon Jung Il-woo dan Seol In-ah, kumpulan idola AB6IX, YOUNITE, kumpulan gadis NMIXX, Billlie, TRI.BE, model Park Je-ni, Jung Hyuk, Taei, antara lain, sejumlah 16 pasukan IP artis Hallyu dengan pengaruh di pelbagai bidang menyertai. Di antara mereka, 16 syarikat (9 syarikat penyelarasan IP / 7 syarikat IP bebas) bekerjasama untuk memperkenalkan produk yang menggabungkan fungsi, keaslian, reka bentuk dan kualiti, daya saing pasaran, dan nilai sosial.

Perlu dicatat, tahun ini menandakan pencapaian penting apabila ‘CAST’ membuat penemuan pertamanya ke Eropah. Memandangkan pengembangan inisiatif ini di luar Korea ke skala global, terdapat jangkaan yang semakin meningkat untuk pertumbuhan dan pembangunan yang berterusan. Sebenarnya, wartawan Jepun Otani Satomi, yang melawat booth CAST di ‘Paris Maison&Objet Expo 2023’, menyatakan, “Ia memberi kesan apabila melihat pelbagai sokongan dan aktiviti promosi luar negara yang dilaksanakan untuk memudahkan kolaborasi antara IP Hallyu popular dan produk Korea yang cemerlang, yang kini sedang mendapat sambutan.” Beliau meminta maklumat lanjut berkaitan perniagaan.

Selepas penamatan ‘CAST’ pada 2023, Pengarah KOFICE Jung Kil-hwa menyatakan, “Melalui projek CAST ini, kami telah mencapai keputusan bermakna, termasuk penemuan pertama kami ke pasaran Eropah. Kami berjaya meletakkan asas bagi syarikat perniagaan tempatan untuk menjelajah ke luar negara melalui kandungan Hallyu.” Beliau selanjutnya menyatakan ambisinya untuk masa depan, dengan berkata: “Berlandaskan pencapaian ini, pada 2024, kami merancang untuk aktif menyokong pengembangan luar negara syarikat perniagaan kecil dan sederhana melalui pelbagai bentuk bantuan dan kerjasama dengan IP Hallyu.”

‘CAST’ merupakan kebanggaan Korea terhadap kandungan Hallyu dan komitmen untuk pembangunan berterusan. Ia juga ditafsirkan sebagai komitmen di peringkat kerajaan untuk menghormati kreativiti berpusat pada kandungan Hallyu dan secara aktif menyokong penubuhan model perniagaan baru yang menggunakannya.

Penyatuan inovatif Budaya K dan Perniagaan K, ‘CAST,’ sedang menetapkan piawaian baru untuk zaman Hallyu 4.0. Apabila ‘CAST’ terus maju ke 2024, perhatian dunia dengan tidak sabar menantikan kolaborasi inovatif manakah yang akan menakjubkan penonton global, menandakan bab berikutnya dalam evolusi Hallyu.

Hubungan Media

Jenama: Syarikat PIO

Hubungi: Bae Kang-Hwi

E-mel: pio_company@naver.com

Laman web:

SUMBER: Syarikat PIO

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.