Global Markets

Pembeli yang mengambil kesempatan membeli ketika harga murah kembali kuat minggu lepas, memacu S&P 500 untuk menutup naik hampir 6%. Tesla (NASDAQ: TSLA) dan Nvidia (NASDAQ: NVDA) juga mempunyai minggu yang cemerlang, dengan kenaikan 6% dan 11% masing-masing. Di tengah pelbagai perkembangan termasuk Laporan Perbendaharaan Persekutuan, laporan pendapatan Apple (NASDAQ: AAPL) mendapat perhatian yang signifikan disebabkan oleh prestasi atas dan bawah yang melebihi jangkaan serta kebimbangan tentang penurunan jualan, yang menyebabkan penurunan saham.

Minggu hadapan mungkin kelihatan kurang bergerak berbanding minggu lepas, tetapi masih terdapat acara dan tema utama yang perlu dipantau. Berikut adalah lima faktor penting yang perlu diperhatikan di pasaran minggu ini.

Laporan Kewangan

Selasa pagi akan membawa laporan pendapatan Uber Technologies (NYSE: UBER) sebelum pembukaan pasaran. Sebagai syarikat pengangkutan, metrik dan panduan masa depan Uber boleh memberikan gambaran tentang keadaan ekonomi. Pada Rabu, Disney (NYSE: DIS) akan melaporkan selepas penutupan. Memandangkan cabaran terkini dalam penstriman dan kedatangan ke taman tema, laporan Disney akan diperhatikan dengan teliti untuk tanda-tanda kesannya terhadap prestasi syarikat.

Ucapan Powell

Pengerusi Bank Pusat Persekutuan Jerome Powell dijadual berucap pada hari Rabu dan Khamis di pelbagai acara di Washington DC. Ucapan Powell cenderung memperkenalkan volatiliti yang lebih tinggi ke dalam pasaran, terutamanya memandangkan kepentingan semakin meningkat dalam keputusan kadar.

Ketegangan Meningkat

Ketegangan sedang meningkat tidak sahaja di Timur Tengah malah di seluruh dunia, terutamanya dalam konflik Israel-Gaza. Ketika kedua-dua pihak mencari sokongan dari sekutu berpotensi, kemungkinan konflik lebih besar menjadi-jadi. Sekiranya berlaku eskalasi, pasaran mungkin menyaksikan penjualan saham, dan harga minyak boleh melonjak. Sebarang pertembungan antara OPEC dan negara-negara Barat mungkin membawa kesan buruk, mempengaruhi pasaran dan pengguna disebabkan kemungkinan penggunaan pengeluaran minyak sebagai alat tawar-menawar.

Lelongan Bon 10 Tahun

Kadar faedah masih menjadi tumpuan perbualan, dengan pasaran 2024 menetapkan beberapa pengurangan kadar. Memantau keputusan Lelongan Bon, khususnya lelongan 5 Tahun dan lebih lama, boleh memberikan gambaran tentang kemungkinan pengesahan jangkaan ini. Memerhatikan nisbah Tawaran-ke-Liputan berbanding lelongan sebelumnya adalah cara yang mudah untuk menilai kesihatan lelongan bon. Peningkatan atau kestabilan dari masa ke semasa adalah petanda positif.

Perubahan Pengangguran

Pada Khamis pagi, perhatikan penerbitan data Perubahan Pengangguran. Metrik ini telah disemak naik dengan berterusan, selari dengan pengurangan pekerja bukan pertanian dan kadar penyertaan buruh. Dalam kalangan penerbitan data bercampur, pengakuan Bank Pusat tentang keadaan ekonomi semasa sebagai sebab untuk mengekalkan jeda, memberi tumpuan kepada angka pengangguran boleh memberikan wawasan berharga tentang trajektori ekonomi keseluruhan.