Nvidia Stock

(SeaPRwire) –   Pada hari Isnin pagi perdagangan pada 13 November, (NASDAQ: NVDA) telah pulih dari paras terendah sebelum ini, namun premium pilihan put telah melonjak ke tahap yang menakjubkan. Lonjakan ini meramalkan pelancaran laporan keuntungan yang dijadualkan pada 21 November, meliputi suku kewangan yang berakhir pada 30 Oktober. Premium pilihan put yang tinggi menawarkan peluang menarik untuk jualan pendek bagi pendapatan tambahan.

Kini, saham NVDA dinilai pada $487.89, menghampiri paras tertingginya sejak akhir Ogos, bersepadu dengan laporan keuntungan terakhirnya. Pergerakan naik ini boleh dikaitkan dengan ramalan optimistik untuk prestasi syarikat. Analis meramalkan peningkatan pendapatan yang besar sebanyak 170%, mencapai $16 bilion berbanding $5.93 bilion setahun lalu. Selain itu, (EPS) dijangka melonjak sebanyak 481% daripada 58 sen tahun lalu kepada $3.37 untuk suku terkini.

Walaupun terdapat petunjuk positif, terdapat pandangan berhati-hati di kalangan orang yang bertentangan yang meramalkan kesan “jual berita” selepas pelancaran laporan keuntungan. Ini membayangkan perubahan mendadak ke bawah dalam saham NVDA, tanpa mengira meritnya yang layak.

Dalam menjangkakan kemungkinan ini, premium pilihan put telah melonjak. Sebagai contoh, pilihan put NVDA dengan harga sasaran $485, tamat tempoh pada 24 November, sebaik sahaja pelancaran laporan keuntungan, diperdagangkan pada $21.25 sekontrak. Ini menterjemahkan pulangan yang menarik sebanyak 4.38%.

Bagi pelabur yang mengambil pendekatan lebih berhati-hati, jualan harga sasaran $465, kira-kira 4.9% di bawah harga saham semasa, merupakan pilihan. Walaupun premium lebih rendah pada $12.55, pulangan masih tinggi pada 2.70%.

Dari segi praktikal, dengan pelaburan sebanyak $46,500 dalam tunai dan/atau margin, pelabur boleh memasuki perdagangan jualan pilihan put pendek. Menjual untuk membuka satu kontrak pilihan pada $465 dengan harga tawaran $12.55 menjana pendapatan segera sebanyak $1,255. Ini mewakili 2.70% daripada jumlah pelaburan dalam perdagangan 11 hari ini.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengakui risiko ke bawah. Sekiranya saham NVDA jatuh ke $465 atau di bawah menjelang 24 November, pelabur mungkin dikehendaki membeli 100 saham pada $465 setiap satu, menggunakan $46,500 tunai/margin yang disediakan. Ini boleh menyebabkan kerugian tidak direalisasikan. Akan tetapi, pelabur kini memiliki 100 saham, yang boleh dipegang sehingga saham meningkat atau digunakan untuk menjual panggilan luar wang untuk keuntungan berpotensi.

Perlu diambil perhatian bahawa secara sejarah, terdapat penurunan ketara dalam saham selepas laporan keuntungan, diikuti kenaikan seterusnya apabila pelabur beralih tumpuan ke prospek pertumbuhan yang lebih tinggi. Walaupun hasil permainan pendek itu tidak pasti, jika diulang berulang kali, ia cenderung menjana pendapatan konsisten.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)