(From left: Dr. Ghada Alsaleh, Sonia Pawelczyk, Danny Yeung, Dr. James L. Green, Ahmed Alfandi, Dr. Tara Ruttley, Wasim Ahmed, Dr. Hilde Stenuit, Dr. Camille Alleyne at the MOU signing ceremony in Dubai, UAE Space Agency)

(SeaPRwire) –   (Dari kiri: Dr. Ghada Alsaleh, Sonia Pawelczyk, Danny Yeung, Dr. James L. Green, Ahmed Alfandi, Dr. Tara Ruttley, Wasim Ahmed, Dr. Hilde Stenuit, Dr. Camille Alleyne di majlis perasmian MOU di Dubai, Agensi Angkasa UAE)

  • Projek penyelidikan awal adalah dengan NDORMS, Institut Penyelidikan Botnar, Universiti Oxford, memberi tumpuan kepada penuaan dipercepatkan di angkasa
  • Dr. James L. Green, Ketua Saintis bekas NASA dan Dr. Tara Ruttley, Ketua Saintis Penolong bekas NASA akan menyertai Lembaga Penasihat Sains Prenetics
  • Kubus penyelidikan permulaan dijadualkan dihantar ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada suku keempat 2024

DUBAI, Emiriah Arab Bersatu, 09 Februari 2024 — Agensi Angkasa UAE – Prenetics Global Limited (NASDAQ: PRE), syarikat sains kesihatan genomik terkemuka, mengumumkan penandatanganan Memorandum Persefahaman (MOU), yang membuka jalan kepada pelaburan strategik dalam Metavisionaries dan perjanjian penyelidikan lima tahun yang menjadi perintis dengan mereka dan rakan-rakan mereka Space Application Services melalui Metaspace Venture. Pihak-pihak berkenaan juga akan menubuhkan Makmal Inovasi Angkasa di dalam Agensi Angkasa UAE. Kubus penyelidikan permulaan Prenetics dijadualkan untuk menaiki SpaceX ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada suku keempat 2024.

Mohsen Al Alwadi, Pengarah Bahagian Misi Angkasa di Agensi Angkasa UAE berkata: “Agensi Angkasa UAE gembira menyokong inisiatif kerjasama Prenetics dan Metavisionaries, dalam membina ekosistem angkasa dengan melibatkan rakan industri bukan angkasa dalam inovasi, eksplorasi angkasa dan kesihatan manusia.”

Apabila eksplorasi angkasa menghidupkan era penemuan baharu, usaha pertama oleh Prenetics akan bersama Institut Sains Muskuloskeleton Botnar, Universiti Oxford, NDORMS, diketuai oleh Dr. Ghada Alsaleh. Projek bersama ini akan menyelidik penyelesaian selular yang menggalakkan pemulihan dan vitaliti untuk melawan fenomena penuaan dipercepatkan di angkasa disebabkan oleh persekitaran tanpa graviti. Potensi penyelidikan ini boleh membawa kepada kemajuan baharu dalam penjagaan kesihatan, meningkatkan kesihatan sel dan panjang umur untuk semua umur di Bumi.

Danny Yeung, CEO Prenetics berkata: “Kerjasama kami dengan Metavisionaries menggariskan komitmen kami terhadap inovasi dan yakin akan potensi transformasi eksplorasi angkasa untuk membawa kemajuan penting dalam kesihatan di Bumi.”

Ahmed Alfandi, Presiden Metavisionaries, berkata “Bersatu tenaga dengan Prenetics akan meletakkan asas untuk kemajuan saintifik monumental yang berpotensi untuk memberi manfaat kepada seluruh manusia.”

Prenetics juga bangga mengumumkan bahawa Dr. James L. Green, Pengerusi Metavisionaries dan bekas Ketua Saintis NASA, bersama-sama Dr. Tara Ruttley, Pengarah Sains Metavisionaries dan bekas Ketua Saintis Penolong NASA, akan menyertai Lembaga Penasihat Sains Prenetics. Secara serentak, Danny Yeung, CEO Prenetics akan menyertai Lembaga Pengarah di Metavisionaries, memperkukuhkan visi strategiknya.

“Dalam 42+ tahun saya di NASA, saya telah menyaksikan penyelidikan angkasa membangunkan teknologi perubatan hebat yang mengalir CAT skaner, MRI, mesin ECG mudah alih, yang mempunyai kejayaan perubatan dan komersial yang besar. Saya gembira untuk menyumbang kepada misi Prenetics dan mentranslasikan penyelidikan angkasa ke dalam inovasi kesihatan di Bumi,” kata Dr. James L. Green.

Hubungan Media
Eng. Msc. Camilo Reyes –

Hubungan Pelabur
Investor Relations –

Tentang Prenetics

Prenetics, syarikat sains kesihatan genomik terkemuka, merevolusikan pencegahan, pengesanan awal dan rawatan. Bahagian pencegahannya, CircleDNA, menggunakan penjujukan ekson keseluruhan untuk menawarkan ujian DNA pengguna paling menyeluruh di dunia. Insighta, usahasama kami bernilai US$200 juta, menggariskan komitmen kami yang tidak berbelah bahagi untuk menyelamatkan nyawa melalui teknologi pengesanan kanser awal yang menjadi perintis. Insighta merancang untuk memperkenalkan Presight untuk kanser paru-paru dan hati pada tahun 2025, dan untuk meluaskan dengan Presight One untuk 10+ kanser pada tahun 2027. Akhirnya, ACT Genomics, unit rawatan kami, merupakan syarikat pertama di Asia yang mencapai kelulusan FDA untuk profil genomik keseluruhan tumor pepejal melalui ACTOnco. Setiap unit Prenetics secara sinergi meningkatkan impak global kami terhadap kesihatan, benar-benar menggambarkan komitmen kami untuk “meningkatkan hidup melalui sains”. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Prenetics, sila lawati .

Tentang Metavisionaries

Metavisionaries adalah syarikat teknologi angkasa dan sempadan yang komited untuk memacu pendidikan, memberdayakan generasi perintis berikutnya, dan menjadikan penyelidikan angkasa dan teknologi mudah diakses untuk semua. Diasaskan oleh pemimpin visi dan bekas saintis NASA, Metavisionaries komited untuk mendemokrasikan akses kepada penyelidikan angkasa dan memacu inovasi global. Melalui usahasama kami dengan Space Application Services, Metaspace, kami menyediakan akses terus kepada teknologi sempadan dan Stesen Angkasa Antarabangsa kepada industri, akademik dan komuniti lebih luas.

Matlamat kami bukan sahaja untuk memberi inspirasi dan pendidikan, tetapi untuk melengkapi pelajar, profesional dan organisasi dengan kemahiran dan pengetahuan praktikal yang boleh diterapkan secara langsung kepada kerjaya dan industri masa depan mereka.

Space Application Services (SAS) ialah syarikat aerangkasa inovatif berpangkalan di Brussels, dengan misi untuk merevolusikan eksplorasi angkasa dan penggunaan melalui penyelesaian kejuruteraan maju dan sokongan operasi. Diasaskan pada tahun 1987, SAS menjadi pemain penting dalam industri aerangkasa, dikenali untuk komitmennya terhadap aplikasi angkasa maju dan berteknologi tinggi yang mampan.

Kenyataan Masa Depan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan masa depan. Kenyataan ini dibuat di bawah “perlindungan selamat” peruntukan Akta Reformasi Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan tentang matlamat, sasaran, ramalan, pandangan, kepercayaan, rancangan, objektif pengurusan untuk operasi masa depan Syarikat, dan peluang pertumbuhan adalah kenyataan masa depan. Dalam beberapa kes, kenyataan masa depan boleh dikenal pasti dengan perkataan atau ungkapan seperti “mungkin,” “akan,” “dijangka,” “sasaran,” “bertujuan,” “menganggarkan,” “berniat,” “merancang,” “percaya,” “berpotensi,” “bersedia,” “mungkin,” “berada dalam kedudukan,” atau ungkapan serupa lain. Kenyataan masa depan berdasarkan anggaran dan ramalan dan mencerminkan pandangan, anggapan, harapan dan pendapat Syarikat, yang melibatkan risiko dan ketidakpastian tertentu, oleh itu mereka tidak semestinya menjadi petunjuk yang semestinya terhadap keputusan masa depan. Pelbagai faktor mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa yang dinyatakan dalam mana-mana kenyataan masa depan, termasuk tetapi tidak terhad kepada keupayaan Syarikat untuk terus membangun dan membesar perniagaannya, termasuk produk dan perkhidmatan baharu; keupayaannya untuk melaksanakan strategi perniagaan baharu dalam genomik, onkologi ketepatan dan khususnya pengesanan awal kanser; keupayaannya untuk mengenal pasti dan melaksanakan peluang penggabungan dan pengambilalihan, terutamanya dalam onkologi ketepatan; ketidakpastian yang melibatkan pembangunan ujian pengesanan dan pengesanan kansernya, termasuk pengendalian aktiviti penyelidikan, penyiapan kajian praklinikal dan ujian klinikal; dan masa dan keupayaan Syarikat untuk mengemukakan dan mendapatkan kelulusan kawal selia untuk ujian pengesanan dan pengesanan kansernya. Selain faktor-faktor risiko yang dinyatakan di atas, anda juga perlu mempertimbangkan risiko dan ketidakpastian lain yang dinyatakan dalam bahagian “Faktor Risiko” dalam penyataan pendaftaran Syarikat pada Borang F-1 dan prospektus terkini, dan dokumen lain yang difailkan oleh Syarikat dari semasa ke semasa dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh kenyataan akhbar ini, dan Syarikat tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemas kini atau menyemak semula kenyataan masa depan untuk menggambarkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh kenyataan akhbar ini atau untuk menggambarkan kejadian tambahan, kecuali seperti yang dikehendaki oleh undang-undang atau peraturan yang berkuat kuasa.